Un gălăţean este selecţioner de echipă naţională de VOLEI. Se întâmplă după 38 de ani

Un gălăţean este selecţioner de echipă naţională de VOLEI. Se întâmplă după 38 de ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Marian Apostu, antrenor secund la Arcada, se apropie de vârful piramidei performanţei sportive şi ca tehnician, fiind numit selecţioner al echipei naţionale de tineret (Under 20).

Apostu este gălăţean get-beget, are 42 de ani, căsătorit şi un băieţel. Soţia este cunoscuta fostă voleibalistă Neluţa Lică, care a jucat la CSU şi Brăila. Neluţa este sora cunoscutului voleibalist Laurenţiu Lică, jucător de bază în lotul nostru naţional. Pe linie profesională, este antrenor la CS Şcolar, unde sunt trei echipe: speranţe şi cadeţi - ambele calificate la turneul semifinal, plus cea de juniori. De asemenea, este un lucru cunoscut că de ani buni este „ancorat” de Clubul Arcada, cu care a promovat în Divizia A1, iar acum se află în al patrulea an de prim eşalon, ca antrenor principal şi secund.

În cariera de jucător a evoluat la mai multe echipe: CS Şcolar, CSU şi Arcada Galaţi, la Steaua, Piatra Neamţ, Tulcea, Ploieşti şi Buzău, precum şi un sezon în Austria.

- Cum ai primit această veste?

- Indiscutabil, este o numire care mă onorează, dar mă şi obligă. Mă onorează, pentru că anul acesta se împlinesc 38 de ani de când un alt gălăţean a îndeplinit o astfel de funcţie în voleiul masculin, atunci la lotul de seniori. Ne amintim cu plăcere că, în perioada anilor ‘80, profesorul gălăţean Florin Balaiş a ocupat o astfel de poziţie, antrenor la lotul naţional de seniori, care avea să stabilească şi o performanţă notabilă, locul trei şi medaliile de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980).

Spuneam că numirea mă şi obligă, deoarece avem un important obiectiv de îndeplinit, calificarea la Campionatul European din acest an, în luna iulie, care va fi organizat de Ţările de Jos - Belgia şi Olanda.

- Ce ne poţi spune despre acest lot naţional?

- Deocamdată avem 18 jucători, dar acţiunea de selecţie va continua. Ne aflăm în cantonament la Piatra Neamţ, unde avem asigurate condiţiile necesare. Avem antrenamente intense, iar unii dintre băieţi au şi obligaţii pe linie şcolară, faţă de care nu fac rabat. În această acţiune sunt ajutat de antrenorul Dan Gavril, un om de volei din partea locului.

- De unde provin aceşti tineri?

- În primul rând să spunem că şi oraşul nostru este implicat în această „afacere”. Este vorba despre Silviu Grigoraş, jucător al CS Şcolar, dar şi la Arcada. Numeric, ponderea este deţinută de Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I” Bucureşti, cu şase sportivi. Alţi jucători provin de la echipe din Craiova, Dej, Suceava, Tulcea, Ploieşti şi Blaj, dar mai aşteptăm la selecţie şi câţiva de la Baia Mare. În final, lotul va cuprinde 16 jucători.

- Aveţi de trecut faza calificărilor. Unde se vor ţine şi care sunt adversarele?

- Avem un prim atu, că aceste calificări se vor disputa în ţara noastră, la Ploieşti, în perioada 26-29 aprilie. România va trebui să-şi măsoare forţele cu selecţionatele Germaniei, Austriei şi Suediei, iar prima va „prinde” turneul final, urmând ca a doua clasată să participe la un alt turneu. De aceea, vreau să accentuez că avem mult de lucru şi sperăm că va ieşi bine.

Citit 2605 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.