PERFORMANȚĂ cum n-a mai avut Galaţiul de opt ani

PERFORMANȚĂ cum n-a mai avut Galaţiul de opt ani
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălăţeanca Elena Andrieş a deschis senzaţional seria evoluţiilor sportivilor români la Campionatul European de haltere pentru seniori, care are loc la Izvorani, reuşind, luni seara, cea mai mare performanţă de până acum a carierei sale: trei medalii de aur, la cele două stiluri şi, implicit, la total.

Prin evoluţiile de anul trecut, când la Campionatul European luase bronzul la smuls şi la total, iar la Campionatul Mondial terminase pe 5 la smuls şi pe 6 la aruncat şi total, Elena Andrieş pornea în concurs ca una dintre favoritele la medalii, în cadrul categoriei 48 de kilograme, cu speranţe chiar la aur, iar aşteptările au fost confirmate din plin.

La stilul smuls, sportiva de la CSU Galați (antrenori Costel Dimofte și Mariana Toma) a ridicat la prima încercare bara încărcată la 75 de kilograme, moment în care își asigurase medalia de argint. A urmat sportiva Michel Anais, din Franța, care a intrat la 78 de kilograme. A ratat prima încercare și a reușit din a doua. Andrieș a replicat cu reușită la 79 kilograme, iar Anais a ratat la 80 kg! Aur pentru Andrieş. Cu titlul de campioană continentală asigurat, Andrieş n-a mai avut concentrarea la nivel maxim şi a ratat a treia încercare, la 80 kg.

Impecabilă la "aruncat"

A urmat "aruncatul", unde gălăţeanca a fost din nou senzaţională. A intrat la 94 kg, cu trei kilograme mai mult față de intrarea de la Campionatul Mondial, a ridicat și a fixat. Anais a venit cu prima încercare, una reușltă, la 96 kg. Celelelate sportive deja nu mai contau pentru primele două locuri. Elena s-a întors pe podiumul de concurs pentru 98 kg, a ridicat și a ținut fără prea mari emoții. Pentru total, sportiva din Franţa avea nevoie de două kilograme în plus, cerând încărcarea barei la 100 kg, unde a ratat. La această greutate, au decis antrenorii să aibă şi Andrieş ultima încercare, gălăţeanca având din nou o execuţie impecabilă. Sub presiunea uriaşă pusă de româncă, Anais n-a avut de ales, a forţat la 102 kg şi a ratat.

Chipul gălățencei s-a umplut de lacrimile fericirii, era victorie la cote maxime, cu un total de 179 kg, care reprezintă record personal. Elena Andrieş a devenit triplă campioană europeană, succes care reprezintă cea mai mare performanţă a sportului gălăţean din ultimii opt ani, de la titlul mondial la bârnă câştigat de gimnasta Ana Porgras, în 2010.

De la două găleţi cu apă

Drumul Elenei Andrieş spre acest succes a început, cu mulţi ani în urmă, pe o uliţă a comunei brăilene Tudor Vladimirescu. Norocul său a fost actualul său antrenor, Costel Dimofte, care a văzut-o cărând două găleţi de apă şi a convins-o să vină în sala de antrenament. A ajuns la CSM Dunărea, unde a lucrat câţiva ani cu antrenorul Mihai Nicolae, iar în 2008, la nici 15 ani împliniţi, obţinea primele medalii internaţionale, trei de argint, la Europenele de juniori sub 17 ani. Au urmat multe alte asemenea performanţe la Europene şi Mondialile de juniori şi tineret (sub 23 ani), un total de 15 medalii până în 2013, la momentul de cumpănă al carierei. Obţinea primele medalii la Europenele de seniori, dar o greşeală a celor ce o aveau în grijă la lot a însemnat o lovitură cruntă: a fost depistată pozitiv la controlul antidoping, medaliile i-au fost anulate şi a fost suspendată doi ani. Nu a revenit în sală imediat după expirarea suspendării, perioadă în care a fost pe punctul de a renunţa la acest sport.

După trei ani şi jumătate de pauză, Costel Dimofte îi marca din nou destinul, convingând-o să revină. A legitimat-o la CS Universitatea, unde a antrenat-o împreună cu Mariana Toma, iar după doar trei luni de antrenamente redevenea campioană naţională.

Performanţa de acum era anunţată prin progresul continuu de anul trecut, cuantificat prin două medalii de bronz la CE de seniori, un aur, un argint şi un bronz la CE de tineret (U23) şi un loc 5 şi două locuri 6 la Mondialul de seniori.

Va împlini 24 de ani în luna septembrie, iar viitorul arată roz, Elena Andrieş fiind acum marea speranţă a Galaţiului sportiv pentru o medalie olimpică în 2020, la Tokyo.

Palmaresul Elenei Andrieş cuprinde acum cinci medalii la Europenele de seniori şi alte 18 la Mondialele şi Europenele de juniori şi tineret.

Citit 1599 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.