Doi juniori, medaliaţi la Europenele de seniori

Doi juniori, medaliaţi la Europenele de seniori
În imagine, Andreea Penciu şi Paul Dumitraşcu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Performanța Elenei Andrieș de luni, cu trei medalii de aur câştigate la categoria 48 kg a Campionatului European de seniori de la Izvorani, a fost urmată, miercuri seara, de o ispravă de răsunet a colegei sale de la CSU Galați, Andreea Penciu, în concursul categoriei 58 de kilograme, şi de încă una, cea a lui Paul Dumitraşcu, din Piscu.

Deși este încă junioară și va ajunge la vârsta majoratului abia în luna septembrie - atenție, la haltere vârsta de trecere la seniorat este 23 de ani! - Andreea Penciu a reuşit o mare surpriză, obţinând două medalii la Europenele de seniori: bronz la total, cu 190 kg, şi medalia de argint la stilul smuls, cu 88 kg.

Gălăţeanca a început concursul la stilul smuls cu o reuşită la 83 kg, continuând fără greşeală la 86 şi apoi la 88 de kilograme, performanţă care i-a adus medalia de argint la acest procedeu. A urmat stilul aruncat, unde a intrat la 98 kg şi a fixat cu bara sus. A revenit pe podiumul de concurs la 101 kg, unde a ratat, iar la ultima încercare a mai adăugat un kilogram, iar cu 102 kg a reuşit, performanţă cu care a terminat pe locul 4 la acest stil, dar şi-a asigurat medalia la total.

O altă sportivă din România, Maria Grigoriu, a ridicat 104 kg la aruncat, obţinând medalia de bronz la acest stil.

Luată de la gimnastică

Andreea Penciu a mărturisit că aceste medalii sunt o surpriză şi pentru ea. "Nu mă aşteptam la aceste medalii, mă gândeam doar să fiu în primele şase locuri. Dar uite că s-a putut să urc pe podium la seniori şi la vârsta asta (n.r. - 17 ani). Este un debut foarte bun pentru mine în competiţiile de seniori, îmi dă încredere. Am demonstrat că pot. Îmi propun nu doar să mă menţin la acest nivel, ci să cresc pe viitor", a spus Penciu.

Gălăţeanca a mai povestit că antrenorul Costel Dimofte este "vinovat" de acest succes, pentru că a luat-o de la gimastică. "Am făcut gimnastică artistică înainte, dar am trecut la haltere. Antrenorul meu de la gimnastică (n.r. - Tudorel Lovin) se cunoştea cu antrenorul de la haltere, aşa am ajuns la acest sport. La gimnastică, aparatul preferat era solul, iar idolul meu era, bineînţeles, Nadia Comăneci", a adăugat sportiva de la CSU.

Vine medalia şi la Piscu

A urmat competiţia băieţilor din cadrul categoriei 69 kg, încheiată cu o nouă medalie în contul sportivilor gălăţeni. Dacă la stilul smuls n-a fost impresionant (131 kg, locul 9), juniorul Paul Dumitrașcu (18 ani) şi-a arătat din plin potenţialul la aruncat. După încercări reuşite la 167 şi 171 kg, a urmat o demonstraţie de ambiţie la 174 kg, eforturile sale de nu ceda în lupta cu bara fiindu-i răsplătite cu validarea încercării, care i-a adus medalia de bronz. Paul Dumitraşcu este din Piscu, unde a fost format ca halterofil de antrenorul Alexandru Dumitrescu. Acum este legitimat la Steaua Bucureşti.

Foarte bine, conform antrenorilor săi de la CSU Galaţi, a concurat şi juniorul Constantin Carp (18 ani), în grupa B a categoriei 69 kg: smuls 130 kg, aruncat 160 kg, total 290 kg, performanţă care reprezintă un nou record şi cu care a fost cel mai bun la total din grupa B. În clasamentul general, juniorul gălăţean a încheiat pe 9 la aruncat şi pe 10 la smuls şi total.

Elena Andrieş, Andreea Penciu şi Constantin Carp îi au ca antrenori la CSU Galaţi pe Costel Dimofte şi Mariana Toma.

Delegaţia României ajunsese după întrecerile de miercuri seara la 11 medalii câştigate, mai bine de jumătate (şase) fiind obţinute de gălăţeni: Elena Andrieş - trei de aur, Andreea Penciu - un argint şi un bronz, Paul Dumitraşcu - un bronz.

Ceilalţi medaliaţi români sunt Ilie Ciotoiu - două de bronz (aruncat şi total) la 56 kg, Ionuţ Ilie - două de bronz (aruncat şi total) la 62 kg și Maria Grigoriu - bronz (aruncat) la 58 kg.

Campionatele Europene de haltere pentru seniori se desfăşoară, în perioada 26 martie - 1 aprilie, în Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic de la Izvorani.

Citit 1363 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.