BASCHET | Schimbări majore ale sistemului competiţional
Foto: Sonia Baciu

BASCHET | Schimbări majore ale sistemului competiţional
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Echipa masculină de baschet Phoenix a încheiat cel de-al treilea sezon în campionatul Ligii Naționale pe locul 8, o poziție considerată bună de către conducerea echipei, având în vedere problemele cu care s-a confruntat clubul gălățean, care în noiembrie a fost nevoit să renunțe la echipa feminină. Astfel, dacă proiectul unui nou sistem competiţional va fi pus în practică, Phoenix Galaţi va începe următorul campionat în prima grupă valorică, cea a locurilor 1-8 din sezonul recent încheiat.

Phoenix a jucat ultimul meci din sezon, în sferturile de finală, cu "U" BT Cluj, campioana en-titre, fiind foarte aproape de a reuși o victorie frumoasă, chiar în fața propriului public. La finalul acestui joc, Florin Nini, antrenorul echipei şi totodată preşedintele clubului, a făcut bilanţul. "Am avut un sezon bun, am trecut peste multe şi rămân lucrurile frumoase. A fost un sezon în care ne-am calificat în play-off  (n.r. - al doilea an la rând), având un buget mult mai mic faţă de celelalte echipe. Nu pot decât să felicit jucătorii pentru ce au realizat în acest sezon, pentru că au fost multe schimbări care nu ne-au dat posibilitatea să avem o evoluție constantă, însă de fiecare dată am suplinit cu ceva", a spus Florin Nini.

Pentru sezonul următor, Nini a lăsat să se înţeleagă că se va încerca continuitate în ceea ce priveşte performanţa la nivel înalt doar dacă vor fi condiţii financiare optime şi sigure, altfel nu este exclusă nici varianta extremă, desfiinţarea echipei. "Vom vedea ce va fi de la anul, cu cine va fi de la anul, pentru că sunt multe lucruri care trebuie puse la punct. Un lucru e clar, dacă vom începe campionatul, o vom face doar în condiții normale. Ne vom calcula absolut totul. Nu mai sunt dispus să fac, să facem, sacrificiile pe care le-am făcut până acum", a precizat Nini.

Campionat pe grupe valorice

În cadrul FR Baschet, săptămâna trecută, a avut loc o ședință cu reprezentanţii cluburilor, la care s-au făcut diferite propuneri referitoare la validarea și înscrierea echipelor în campionat. Cea mai importantă decizie este că nu mai sunt acceptate echipele cu datorii către FR Baschet, respectiv a cluburilor cu sancțiuni dictate de Tribunalul Arbitral de Baschet (BAT). În sezonul 2018-2019, nu va mai exista o competiție a sateliților, însă se va implementa obligativitatea ca fiecare structură înscrisă în LNBM să aibă cel puțin o grupă de juniori înscrisă în Campionatul Național.

În 23 mai, la FR Baschet se va vota noul format competiţional, care, conform lui Florin Nini, este o schimbare bună, atât pentru echipele aflate în prima parte a clasamentului, cât și pentru cele din partea de jos. "Sistemul competițional se va schimba și ne va da voie să ne ducem fiecare acolo unde ne permite latura financiară, pentru că nu mi se pare normal ca cineva să se sacrifice, iar altcuiva să nu-i pese, de aceea cred că e mai bine ca lucrurile să fie corecte, să le acceptăm sau nu, așa cum sunt ele", a spus Florin Nini.

Astfel, din sezonul viitor, sistemul competiţional ar urma să funcționeze sub o nouă formă, mult schimbată faţă de ce a fost până acum. Practic, nu va mai fi vorba de mai multe eşaloane, ci de o împărţire a tururor echipelor de seniori active din ţară în trei grupe valorice, cu interacţiune la un moment dat.

Grupa Valorică A (GVA) va cuprinde echipele clasate pe primele opt locuri la încheierea ediției 2017-2018 în LNBM, deci şi Phoenix Galaţi. Grupa Valorică B (GVB) va cuprinde ocupantele locurilor 9-11 din LNBM şi primele cinci clasate în actualul eşalon secund (Liga 1), în timp ce Grupa Valorică C (GVC) va cuprinde restul echipelor.

În prima fază, se va juca în sistemul fiecare cu fiecare, în dublă manșă, rezultând 14 etape. În faza secundă se vor forma patru noi grupe valorice. În prima, numită "roşie", vor evolua locurile 1-6 din GVA din prima fază. În a doua grupă (galbenă) vor veni echipele de pe locurile 7 și 8 din GVA, alături de primele trei clasate din GVB și prima clasată din GVC. A treia grupă valorică (albastră), locurile 4-8 din GVB și locul 2 din GVC, iar a patra grupă valorică (verde) - echipele de la locul 3 până la ultimul în GVC. Echipele din Grupa Roșie și primele două clasate în Grupa Galbenă se califică în playoff, ceea ce înseamnă că orice echipă existentă în competiţie are şansa sa la intrarea în play-off, chiar dacă va începe din ultima grupă valorică (C). În ultima fază, play-off, se va juca în sistemul deja consacrat, cu trei faze eliminatorii pe formatul cel mai bun din cinci partide.

Ultimele patru clasate în Grupa Galbenă și primele patru din Grupa Albastră vor juca playoff-ul pentru locurile 9-16. Ultimele două din Grupa Albastră și echipele din Grupa Verde vor juca la rândul lor între ele pentru locurile 17 - până la ultimul.

Aparent se va sacrifica ideea de Ligă Națională, dar putem spune că cea de-a treia grupă valorică va fi una de dezvoltare a baschetului românesc, a declarat Florin Nini, antrenor şi preşedinte Phoenix Galaţi.

Citit 1595 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 23:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.