Doi gălățeni, AȘII ALERGĂRII caritabile

Doi gălățeni, AȘII ALERGĂRII caritabile
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Primul weekend al lunii mai a adus în atenția publicului Ultramaratonul pe nisip "Alerg 24h Autism Marea Neagră", când peste 2.000 de participanți au alergat pe plaja din Mamaia. Primii doi alergători care au depășit 100 de km, distanţă alergată fără pauze, au fost gălățenii Laurențiu Cobzaru (caporal în armată) și Cristi Onofrei (jandarm), aceștia fiind, de altfel, coechipieri în echipa "Așii alergării" și la alte evenimente.

Despre Cristi Onofrei (36 ani) ați mai putut citi în paginile "Vieții libere", cu ocazii diverse, de la crosurile caritabile care l-au făcut remarcat în comunitatea gălățeană, până la distincția primită de acesta din partea Jandarmeriei Române, "Jandarmul anului 2016". Pe Cristi l-am cunoscut în urmă cu patru ani, la unul din primele sale crosuri caritabile, răspunzând invitaţiei sale, "Să alergăm pentru Valeriu". A fost o acţiune sportivă cu scop umanitar, care consta într-o alergare de grup pe distanţa de cel mult 10 km, în încercarea de a strânge fonduri pentru o intervenţie chirurgicală de care avea stringentă nevoie Valeriu Andrei Gherasim, în vârstă de 16 ani.

Au urmat alte crosuri caritabile şi nu numai, care i-au adus lui Onofrei distincția de "Jandarmul anului". A vrut să folosească acel moment pentru a aduce în atenţia publicului larg semnificaţia Zilei Jandarmeriei Române, prin parcurgerea în alergare a drumului până la Bucureşti, de unde și-a ridicat distincţia.

Trecerea de la crosurile caritabile la cursa extenuantă de la Mamaia a venit ca urmare a propriilor provocări. L-am întrebat ce este în mintea unui alergător când decide să facă astfel de curse, ce par dincolo de limite, şi răspunsul a fost simplu: "Mereu îmi place să îmi încerc puterile și să răspund provocărilor, cu mine în primul rând".

"Sunt cu muzica din mintea mea și cu pașii mei"

Celălat gălățean, de altfel cel care a terminat primul cursa de 100 de km de la Mamaia, acumulând în total 165 de km pentru echipa sa, "Forța Albastră", Laurențiu Cobzaru (34 de ani), este un om foarte timid, care în spatele trupului aparent firav ascunde un suflet mare, dornic să își ajute semenii chiar şi prin depăşirea propriilor forțe. "Am copilărit având grijă de cei trei frați ai mei mai mici, în timp ce părinții noștri munceau. Mi-a făcut plăcere, dar a fost și greu, aşa că am învățat de atunci despre grija față de ceilalți. De aceea, acum simt nevoia să mă dedic altora prin alergare", și-a început Laurențiu propria descriere.

S-a apucat de alergare la 9 ani, deși a fost deseori "izgonit" de pe terenul de sport, chiar de către profesorii de educaţie fizică, pentru că era mic și se înroșea mereu la față. "Pasiunea mea este alergarea în cursele de maraton. Alerg pentru că vreau să arăt lumii că pot, pentru că limitele ni le impunem noi. Totodată, pentru ca lumea să nu mai pună atât de mult preț pe aspectul fizic al unui om, ci pe ceea ce poate să facă", a mărturisit Laurențiu.

"M-am ambiționat pe această linie după ce profesorii de sport mă dădeau la o parte din concursuri, pentru că eram mai micuț și mă înroșeam la față, cu toate că ieșeam primul. M-am încăpățânat și m-am antrenat singur, în așa fel încât la sfârșitul clasei a VIII-a am terminat primul în competiția interjudețeană de pe Faleza Dunării, ocazie cu care i-am înmânat doamnei profesoare de sport de la școală un cadou, cupa câştigată, să îl țină minte astfel pe băiatul firav care se înroșea la față", a spus atletul gălățean.

Specializat pe cursele lungi și foarte lungi, Cobzaru are în palmares, pe lângă ultramaratonul din luna mai, alte două, care ocupă un loc special pentru el. "Am parcurs traseul Galați-Focșani, anul trecut de Sfânta Maria Mică, 90 de km în 9 ore, și tot anul trecut traseul Galați-Constanța, de Ziua României, o distanță de 210 km în mai puțin de 24 de ore. Ultramaratonul de la Mamaia a fost primul pe nisip din cariera mea", a mai spus Cobzaru.

Fire retrasă, tânărul atlet consideră că poate fi un exemplu pentru ceilalți, chiar dacă nu îi place să iasă prea mult în evidență. "Nu îmi place să îmi fac reclamă, prefer că totul să se desfășoare în spatele scenei, al reflectoarelor, acolo unde sunt eu cu mine, cu muzica din mintea mea și cu pașii care calcă pământul în ritm de maraton", a concluzionat atletul, pe care îl puteți vedea duminică, alături de Cristi Onofrei, Liviu Cobzaru (fratele său) și Mircea Batog - echipa "Așii Alergării" - în proba de ștafetă de la Semimaratonul Galați 2018.

În imaginea de mai jos, Cristi Onofrei și Laurențiu Cobzaru:

Citit 3670 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Mai 2018 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.