Croaţii, experţii dramatismului în fotbal

Croaţii, experţii dramatismului în fotbal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Selecţionata Croaţiei s-a calificat în premieră în finala Cupei Mondiale de fotbal, miercuri seara, după ce a învins formaţia Angliei, cu scorul de 2-1 (0-1, 1-1), la capătul reprizelor suplimentare, pe Stadionul "Lujniki" din Moscova, în a doua semifinală a turneului final din Rusia.

Croaţia şi-a depăşit astfel performanţa obţinută în 1998, când a câştigat medaliile de bronz. În finala de duminică, programată de la ora 18.00, croaţii  vor înfrunta echipa Franţei, care îi învingea în semifinale acum 20 de ani, iar apoi obţinea titlul după o finală cu Brazilia.

Anglia, campioană în 1966, a evoluat în a treia sa semifinală, dar nu va juca cu trofeul pe masă, cum s-a întâmplat în 1990.

Croaţii, deşi au jucat al treilea meci consecutiv cu prelungiri (anterioarele au fost cu Danemarca şi Rusia, câştigate la loviturile de departajare), au reuşit să se impună prin golurile înscrise de Ivan Perisic (68) şi Mario Mandzukic (109), după ce englezii marcaseră primii, prin Kieran Trippier (5).

Partida a avut o derulare ciudată. În prima repriză, Croaţia a jucat foarte slab, iar echipa Angliei a avut câteva mari ocazii de a intra la pauză cu un avans de măcar două goluri. Nu le-a fructificat şi a plătit scump, pentru că în repriza secundă rolurile s-au inversat total, de parcă n-ar mai fi fost în teren aceleaşi echipe: Anglia n-a mai jucat mare lucru, iar croaţii au dominat şi au egalat.

Cu patru schimbări efectuate în prelungiri de selecţionerul Dalic, croaţii au beneficiat de un plus de viteză, pe lângă determinarea arătată pe tot parcursul meciului, dând marea lovitură prin golul lui Mandzukic. Rămasă cu un jucător mai puţin, în urma accidentării lui Trippier după ce se făcuseră toate schimbările, Anglia n-a mai putut replica.

Anglia va juca finala mică, sâmbătă (ora 17.00), contra Belgiei, când s-ar putea consola cu medaliile de bronz.

Record pentru Modric

Luka Modric, căpitanul selecţionatei Croaţiei, consideră că accederea, pentru prima dată în istorie, în finala Cupei Mondiale de fotbal reprezintă cel mai mare succes din istoria sportului croat. "Însă nu ne vom opri aici", a avertizat mijlocaşul lui Real Madrid, care a asigurat că jucătorii croaţi pot fi "fericiţi şi mândri" pentru performanţa lor. În vârstă de 30 ani, Modric a devenit fotbalistul croat cu cele mai multe meciuri disputate la Cupa Mondială (11), egalându-l pe Dario Simic, retras din activitate în 2010, pe care îl va depăşi cu ocazia finalei de duminică.

Şi fundaşul Sime Vrsaljko (foto) şi-a exprimat convingerea că echipa Croaţiei va deveni capioană mondială. "Vom câştiga această Cupă Mondială, o putem face. Avem o energie foarte pozitivă, suntem foarte puternici", a declarat jucătorul lui Atletico Madrid.

Mijlocaşul croat Ivan Perisic, declarat omul meciului în semifinala cu Anglia, a subliniat importanţa acestei victorii pentru o ţară mică. "Ştiam cât este de importantă victoria din această semifinală pentru o ţară mică, cum este Croaţia. Nici nu puteam visa să înscriu ceea ce este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante goluri din istoria ţării mele", a afirmat Perisic.

Selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic, consideră că echipa sa a făcut cel mai bun meci de la acest turneu final. "Cred că acesta a fost cel mai bun meci al nostru de la actuala Cupă Mondială. Am jucat motivaţi, fără presiune, fără nervi. Jucătorii s-au bucurat de fotbal. Acest turneu va fi câştigat de o echipă cu caracter. Am fost conduşi cu 1-0 în trei partide consecutive, dar am reuşit să revenim. Pentru fotbalul croat şi pentru ţara noastră s-a scris istorie în această seară", a declarat Dalic.

Decepţia englezilor

Harry Kane, căpitanul echipei Angliei şi golgheterul de până acum al turneului (şase goluri), şi-a exprimat decepţia după înfrângerea din semifinală. "Suntem trişti, foarte trişti. Iar această stare va mai dura un timp. Dar putem ţine capul sus. A fost un parcurs excelent, am mers mai departe decât îşi imagina oricine. Este genial că am ajuns atât de departe şi că am făcut multă lume să fie mândră de noi", a precizat Kane.

Selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, a avut doar cuvinte de laudă la adresa jucătorilor, în ciuda înfrângerii. "Nimeni nu se aştepta să ajungem în semifinale, însă, după ce am reuşit acest lucru, am crezut că putem atinge finala. Cred că am fost foarte buni în prima repriză, în care puteam marca şi alte goluri. Nu pot să le cer mai mult jucătorilor mei. În meciurile cu eliminare directă, se joacă totul sau nimic. Iar atunci când ai ocazii bune împotriva unor echipe bune, trebuie să le fructifici, iar noi nu am făcut asta. Pentru moment, simt doar durerea înfrângerii. Ceea ce este sigur e că sunt mândru de ceea ce au realizat jucătorii mei", a declarat Southgate.

Citit 1840 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.