Au ajuns la EURO, vor și la Jocurile Olimpice. Naţionala de fotbal - tineret, calificare după 20 de ani la turneul final.

Au ajuns la EURO, vor și la Jocurile Olimpice. Naţionala de fotbal - tineret, calificare după 20 de ani la turneul final.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Echipa naţională de fotbal tineret a României s-a calificat la turneul final al Campionatului European Under-21 din 2019, după ce a învins echipa Liechtensteinului, cu scorul de 4-0 (3-0), marţi seara, pe stadionul ''Ilie Oană'' din Ploieşti, în ultimul său meci din Grupa a 8-a a preliminariilor.

Tricolorii, care mai avea de îndeplinit o simplă formalitate, să obţină un punct cu cea mai slabă echipă din grupă, s-au impus prin golurile marcate de George Puşcaş (14, 39), Ianis Hagi (25) şi Adrian Petre (78).

România a reuşit astfel a doua sa calificare la un campionat european de tineret, după o pauză de 20 de ani, în 1998 turneul final fiind găzduit de ţara noastră.

În clasamentul final, România a ocupat primul loc, neînvinsă, cu 24 puncte, urmată de Portugalia - 22 puncte, Bosnia-Herţegovina - 18 puncte, Ţara Galilor - 13 puncte, Elveţia - 10 puncte, Liechtenstein - 0 puncte.

Jucătorii echipei României au încheiat campania de calificare plini de încredere, convinşi că la turneul final vor avea rezultate foarte bune. "Suntem foarte fericiți, este o seară magnifică pentru fotbalul românesc. Nu mergem la EURO doar cu prezența, mergem să câștigăm meciuri. Avem încredere, pentru că am câștigat o mulțime de meciuri. Probabil foarte mulți oameni ne vor susține în Italia. Andrei Radu și George Pușcaș (n.r. - ambii joacă în Italia) sunt obișnuiți cu viața de acolo. Vor fi translatorii noștri", a declarat Dennis Man.

"Mergem la EURO să ne batem de la egal la egal cu fiecare echipă. Am realizat o performanță pe care nu multe generații au reușit-o. Știm că suntem buni, știm că avem talent, dar să rămânem modești", a spus şi Ianis Hagi.

Portarul Andrei Ionuț Radu, căpitanul României U21, a subliniat starea emoţională deosebită generată de calificare şi atmosfera în care a fost obţinută: "Este incredibil. Până acum, învățam istoria la școală, acum am scris-o. După ce am văzut în seara această, nu mai am cuvinte. Suporterii au fost incredibil. Mi s-a făcut pielea de găină în timpul meciului. Le mulțumim. Suntem mândri că suntem români".

Obiectivul: locurile 1-4!

La conferința de presă de după meci, selecționerul Mirel Rădoi a anunțat un obiectiv măreţ pentru turneul final. "E o performanță uriașă. Jucătorii s-ar fi putut califica fără mine, eu nu aș fi putut fără ei. În acest moment, obiectivul îl reprezintă locurile 1-4, care asigură calificarea la Jocurile Olimpice. Credem că vom obține o performanță și mai mare și aceea va fi în Italia", a declarat Mirel Rădoi, la conferința de presă.

Hagi: "Vor fi peste Generaţia de Aur"

Opt dintre jucătorii are au evoluat în aceste preliminarii au fost formaţi la Academia lui Gheorghe Hagi, acesta spunând că această generaţie are potenţial mai mare decât cea din care a făcut el parte. "Meritul meu e unul singur: am crezut și voi crede în jucătorul român, care este talentat. Am crezut acum 9 ani și acum se văd roadele. E cea mai mare realizare că am investit în tineri. Trebuie să fim lângă ei. Ei sunt în prima linie și ne vor face fericiți, ne vor scoate în stradă. Mă face fericit când avem performanțe și ne batem cu ceilalți. Sperăm să facem o figură frumoasă la turneul final. Orice e posibil acolo. Să fie în formă, să facă treabă bună. Or să fie peste Generația de Aur ca performanțe, am spus-o de doi ani încoace! Va fi greu pentru Rădoi să facă lotul, pentru că avem mulţi jucători foarte buni. Să meargă cu încredere la turneul final", a declarat Gică Hagi.

Faţă de lotul de la ultimele două meciuri din calificări, la turneul final pot evolua şi patru jucători cu prezenţe constante în echipa naţională de seniori: fundaşul dreapta Cristi Manea, mijlocaşii centrali Răzvan Marin şi Tudor Băluţă şi atacantul Denis Drăguş.

La companii low-cost, o rezervare acum a biletelor de avion pentru Bologna, dus-întors, pentru perioada turneului final costă cel mult 110 euro.

EURO 2019. Cum va fi la turneul final

* Turneul final al campionatului European de fotbal pentru echipele de tineret (Under 21) va avea loc în Italia și San Marino, în perioada 16-30 iunie 2019. Cele şase localități în care se va juca sunt: Trieste, Udine, Cesena, Bologna, Reggio Emilia, Serravalle (San Marino).

* Au drept de participare jucători născuţi după 1 ianuarie 1996.

* Echipe deja calificate: Italia, România, Spania, Franța, Anglia, Serbia, Germania, Croația, Danemarca și Belgia.

* Ultimele două calificate se vor alege dintre Austria, Grecia, Polonia și Portugalia, formaţii care vor juca barajul. Tragerea la sorți a meciurilor de baraj va avea loc vineri, 19 octombrie.

* La turneul final vor participa 12 echipe, care vor fi împărțite în trei grupe; în semifinale merg câștigătoarele grupelor și cel mai bun loc 2.

* Semifinalistele merg la Jocurile Olimpice din 2020 (Tokyo).

* Tragerea la sorți a grupelor turneului final va avea loc pe 23 noiembrie 2018, la Bologna.

Citit 1190 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.