Patricia Ţig, revenire senzaţională în circuitul WTA

Patricia Ţig, revenire senzaţională în circuitul WTA
Finală jucată la primul tablou principal de turneu WTA după doi ani. În imagine - Patricia Ţig, la festivitatea de premiere a turneului de la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţeanca Patricia Ţig și-a încheiat parcursul senzaţional de la BRD Bucharest Open, turneu WTA cu premii totale de 250.000 de dolari, fără să ridice marele trofeu. În finală, Ţig a resimţit din plin oboseala acumulată în cele zece partide disputate anterior la Bucureşti, a jucat mult sub potenţialul arătat în disputele precedente şi a pierdut, scor 2-6, 0-6, în faţa Elenei Rybakina (Kazahstan, locul 106 WTA).

Al 11-lea meci disputat la turneul de la Bucureşti a fost prea mult pentru Patricia Ţig, oboseala acesteia fiind evidentă. Serviciul a fost moale, perfect pentru ofensiva Rybakina, care a returnat des cu lovituri câştigătoare chiar şi pe primul serviciu, forţa din picioarele Patriciei necesară deplasării rapide n-a mai existat, poziţionarea ideală la minge n-a mai fost posibilă, astfel că a rezultat un meci dominat clar de jucătoare rusă stabilită în Kazahstan.

Ţig a rezistat doar primele şase gameuri. La 2-3 n-a fructificat două mingi de re-break, apoi s-a făcut 2-4 pe propriul serviciu, după un ultim game echilibrat, iar de acolo Rybakina a zburdat spre victorie.

După doi ani de absenţă

Performanţa jucătoarei formată în Galaţi în perioada junioratului de antrenorul Marian Dimulescu si care s-a mutat în Braşov de mai bine de trei ani rămâne una incredibilă: finală de turneu WTA în contextul în care nu mai jucase de doi ani pe tabloul principal al vreunui astfel de turneu şi nu mai întâlnise în această perioadă adversare din Top 100 WTA. Încă de la prima revenire pe tabloul principal al unui turneu WTA, Ţig ajunge în finală, după aproape doi ani de absenţă din cauza unor accidentări, urmate de perioada în care a devenit mamă.

După turneul de la Guangzhou (China) din septembrie 2017, când s-a retras în meciul din primul tur din cauza unei accidentări, Patricia Ţig a mai jucat doar câteva turnee ITF de 15.000 de dolari,  din aprilie încoace, la Cancun (Mexic), în care a reuşit să-şi regăsească un ritm optim de joc şi să ajungă la forma de senzaţie din acest moment.

În ultimul act de la tenis BRD Bucharest Open a ajuns prin victoria din semifinale, unde a trecut de Laura Siegemund (Germania, 77 WTA), scor 6-3, 6-1, după o oră şi 27 de minute de joc. La fel ca în partidele din tururile anterioare de la Bucureşti, "Pati" a jucat excelent şi în semifinala cu Siegemund momentele importante, de joc echilibrat, cu un randament impresionant: a câştigat toate cele 10 break-pointuri disputate în acest meci, 8 din 8 mingi de break salvate pe serviciu şi 2 din 2 convertite pe serviciul sportivei din Germania.

A fost totodată şi o mult dorită revanşă în faţa Laurei Siegemund, germanca câştigând cele două meciuri directe anterioare (2016), în ambele revenind după ce Patricia Ţig se impusese în primul set: la Charleston (SUA) şi US Open.

Zece meciuri pentru a ajunge în finală

Chiar dacă în ultimul act a cedat, Patricia Ţig a demonstrat că are şi o pregătire fizică uimitoare, rezistând cu brio seriei de zece meciuri disputate pentru a ajunge în finala de la Bucureşti. A început cu precalificări, în care a trecut de Ilona Ghioroaie cu 6-1, 6-0 şi de Miriam Bulgaru cu 7-5, 6-3. S-a jucat şi o finală a acestor precalificări pentru un eventual wild-card pe tabloul principal, care nu s-a mai acordat, Patricia învingând-o pe Oana Simion cu 6-2, 6-4. În calificări, au urmat alte trei victorii: 6-4, 6-4 la al doilea joc consecutiv cu Oana Simion, 5-7, 6-1, 6-1 cu Marina Melnikova (Rusia) şi 6-3, 6-2 cu Isabela Şinikova (Bulgaria). În primul tur de pe tabloul principal, Ţig a trecut de Anna Bondar (Ungaria) cu 6-2, 6-1, iar în optimi a bifat un nou punct maxim al carierei, 6-2, 7-5 cu Anastasia Sevastova (Letonia), locul 11 WTA, cea mai bine clasată jucătoare pe care "Pati" a învins-o până acum, după o partidă în care a evoluat încântător. Precedenta astfel de ispravă a fost în 2017 la Miami, victorie în turul doi cu Kristina Mladenovic (Franţa), aflată la momentul respectiv pe locul 18. În acea perioadă, Ţig a avut cea mai bună poziţie în ierarhia mondială, locul 83.

După senzaţionalul succes cu Sevastova (câştigătoarea turneului de la Bucureşti de anul trecut), a urmat victoria din sferturi, 6-3, 3-6, 6-3 cu Kristina Pliskova (locul 77 WTA), o jucătoare stângace cu un serviciu extrem de puternic, ea fiind sportiva din circuitul WTA care a adunat anul trecut cei mai mulţi aşi.

Patricia Ţig a abordat turneul de la Bucureşti fără a mai avea poziţie în ierarhia WTA, iar parcursul până în finală i-a adus 200 de puncte, cu care de ieri ocupă locul 264. În statistica WTA apare cu o urcare de 9.735 de poziţii. Din 5 august, în clasamentul WTA vor fi adăugate retroactiv şi punctele din turneele ITF de 15.000 de dolari, astfel că Ţig va avea un plus de cel puţin 33 de puncte pentru ce a reuşit la Cancun (două trofee şi două finale pierdute).

A fost a doua finală WTA a Patriciei

Pentru Patricia Ţig, aceasta a fost a doua finală de turneu WTA din carieră, după cea din 2015 de la Baku, unde era învinsă de sportiva rusă Margarita Gasparian (scor 6-3, 5-7, 6-0).

Cel mai bun parcurs al Patriciei Ţig în circuitul WTA a fost la turneul de la Madrid în 2016, unde a ajuns în sferturile de finală, iar printre învinsele sale s-au aflat Madison Keys şi Sloane Stephens, americancele care s-au duelat în semifinală la Roland Garros, anul trecut, şi în finala US Open din 2017.

Ţig a fost a treia jucătoare română care atinge finala competiţiei găzduită de Arenele BNR. Celelalte două care au ajuns în utimul act au şi câştigat trofeul, Simona Halep în 2014 şi 2016, respectiv, Irina Begu în 2017.

Dacă ar fi câştigat finala, Patricia Ţig ar fi fost prima jucătoare din istorie care câştigă un trofeu WTA fără a avea poziţie în clasamentul mondial şi fără să mai fi jucat pe tabloul principal al unui turneu WTA în precedentele 19 luni.

O revenire oarecum similară s-a mai consemnat în 2009, atunci când fostul lider mondial Kim Clijsters se întorcea în circuit după doi ani şi reuşea să câştige US Open. Spre deosebire de Patricia Ţig, Clijsters îşi făcuse "încălzirea" la două turnee mari care au avut loc înainte de Flushing Meadows 2019, cele de la Cincinnati (SUA) şi Toronto, ambele de categorie Premier 5, unde a intrat cu wild-card.

Epuizată şi de organizatori

Evidenta oboseală din finală a Patriciei Ţig a fost într-o oarecare măsură provocată şi de organizatorii turneului. Aceştia au preferat să-I acorde unul din wild-carduri pentru tabloul principal Irinei Bara, o jucătoare care are 24 de ani, la fel ca Ţig, şi care nu are până acum vreo performanţă remarcabilă. Greu de înţeles de ce au ales această variantă, în loc să o ajute pe Ţig să revină în partea superioară a ierarhiei WTA după ce a devenit mama, în condiţiile în care gălăţeanca demonstrase că are potential să învingă cele mai bune jucătoare din lume. În 2016 le-a învins pe Keys şi Stephens, care au jucat finala US Open în 2017 şi semifinală la Roland Garros în 2018, plus Daria Kasatkina, cu sferturi de finală la Roland Garros şi Wimbledon.

De asemenea, organizatorii de la BRD Bucharest Open au pus-o pe Patricia Ţig să joace un meci în plus absolut degeaba. La turneul de precalificare, după ce Ţig şi Oana Simion şi câştigaseră meciurile necesare pentru a primi wild-card (WC) pentru calificări, cele două au fost puse să joace şi un fel de finală, miza fiind un wild card pentru tabloul principal, care apoi nu a mai fost acordat. Un meci în plus jucat degeaba, 11 în loc de 10, iar la aceste cifre oboseala unei partide în plus iată că se resimte mai mult faţă de, spre exemplu, 6 în loc de 5.

Ţig a plecat în Letonia

Patricia ŢIg îşi poate folosi pentru înscrierea la un număr limitat de turnee WTA (zece, plus două de Mare Şlem) poziţia din clasamentul protejat (locul 157), pe care a îngheţat-o în momentul în care s-a confirmat că va deveni mamă. Prima dată a folosit “locul protejat” la calificările de la Wimbledon, iar în această săptămână îl utilizează pentru turneul WTA de categorie Internaţional de la Jurmala (Letonia), Baltic Open, dotat cu premii totale de 250.000 de dolari, la fel ca BRD Bucharest Open. Pentru Jurmala, Patricia a avut norocul de a beneficia de retragerile unor jucătoare mai bine clasate şi a intrat direct pe tabloul principal. În urma tragerea la sorţi de duminică, s-a stabilit că Ţig va avea în primul tur o adversară accesibilă, Ankita Raina, din India, aflată pe locul 172 WTA. Ţig a plecat spre Letonia ieri după-amiază, sperând să-şi refacă cât de cât forţele fizice până la startul meciului de astăzi (dupa ora 14.30). La acest turneu din Letonia s-au mai înscris trei românce, Sorana Cârstea - care va juca astăzi cu o adversară venită din calificări, Ana Bogdan şi Irina Bara, care urmau să joace ieri.

Citit 3007 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.