FOTBAL | CSU „Dunărea de Jos, la ora bilanţului. Viaţă grea în al treilea eşalon

FOTBAL | CSU „Dunărea de Jos, la ora bilanţului. Viaţă grea în al treilea eşalon
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Contactul cu Liga a III-a a fost destul de dur pentru CSU „Dunărea de Jos”, care a încercat să facă faţă mizând în linii mari pe jucătorii cu care promovase din campionatul judeţean, însă reuşitele au fost puţine. Cu numai 10 puncte, acumulate din două victorii şi patru egaluri, echipa studenţească iernează într-o situaţie foarte grea, pe locul 14, antepenultimul, la o distanţă destul de mare, de şase puncte, de locurile de pe care se evită retrogradarea.

Scurtă istorie

Ideea înfiinţării unei echipe la Galaţi, care să reactiveze îndelungata tradiţie a fotbalului studenţesc, s-a înfiripat în vara anului 2017. Misiunea şi-au asumat-o oameni de fotbal din Universitatea „Dunărea de Jos”, cu puţin timp înaintea startului unui nou sezon al eşalonului al patrulea. În mare grabă s-a adunat un nucleu de jucători, în majoritate gălăţeni, studenţi sau absolvenţi ai facultăţilor din oraş. Acesta avea să fie şi numele noii echipe, ACS Universitatea „Dunărea de Jos”, formaţie alcătuită din tineri entuziaşti, dornici de performanţă. Astfel au stat lucrurile în primul sezon, ca şi în al doilea, când gruparea pregătită de tânărul antrenor Cătălin Savu a dominat clar disputa de la nivelul judeţului Galaţi. În primul sezon, când a ajuns la barajul de promovare, a întâlnit echipa fostului stelist Bănel Nicoliţă, iar succesul le-a aparţinut celor din Făurei. Gălăţenii au luat-o de la capăt, iar a doua tentativă a fost o reuşită. „Universitarii” au obţinut un dublu succes în faţa buzoienilor de la Săgeata şi, în vara anului trecut, au dobândit dreptul de a juca în Seria I a Ligii a III-a.

Sesiunea examenelor adevărate

După promovare, a apărut adevăratul test pentru tânăra echipă gălăţeană, care avea să resimtă din plin diferenţa dintre un campionat  judeţean şi unul divizionar. S-a plecat la un nou drum cam cu aceiaşi jucători, aspect care însă nu a fost suficient pentru a putea ţine pasul cu cerinţele noului eşalon. Bilanţul turului confirmă pe deplin acest lucru. Au fost agonisite doar 10 puncte, din două victorii şi patru egalităţi, fiind înregistrate 9 înfrângeri. Golaverajul, 15-26, ca şi „adevărul”, minus 14, evidenţiază o situaţie destul de delicată. Evoluţia de ansamblu a fost sub nivelul aşteptărilor competiţiei şi al entuziasmului afişat la ora startului. Echipa a fost condusă de antrenorul Cătălin Savu, până în runda a şaptea, pentru ca în continuare la cârma ei să fie numit un alt cunoscut om de fotbal din Galaţi, Aurel Drăgan, Savu rămânând manager al clubului. Cei doi antrenori l-au avut ca secund pe fostul „oţelar” Eugen Baştină.

Lotul de jucători, cu nu mai puţin de şase tineri sub 21 de ani, a avut următoarea componenţă: Olaru, Enache, Al. Constantinescu - Chiriac, Iancu, Moise, Morogan, Manea, Bădilaş, Hilohi, Iacob, Lovin, Mohorâţă, Perju, Grigoraş, Vârlan, Popa, Izvoranu şi Ivaşcu.

Planuri de reviriment pentru retur

În momentul de faţă, se pune problema strângerii rândurilor tuturor forţelor: conducerea Universităţii, antrenori, jucători, suporteri. De la conducere, antrenorii spun că sunt semnale reale de susţinere a efortului. În primul rând, se pune problema întăririi lotului în posturile deficitare, dorindu-se un mijlocaş cu experienţă şi doi-trei atacanţi. Echipa trebuie să-şi recapete încrederea în forţele proprii şi, printr-o campanie de pregătire susţinută şi de calitate, pot să apară rezultatele dorite de amatorii fotbalului din Galaţi, pentru a continua tradiţia fotbalului studenţesc.

Antrenorul principal Aurel Drăgan crede că se va putea urca în clasament, pentru reuşită fiind nevoie de recăpătarea încrederii şi aducerea unor jucători cu experienţă la acest nivel. „Nu este totul pierdut, dar pentru a fi depăşită actuala situaţie este nevoie de recăpătarea încrederii în forţele proprii a jucătorilor şi de concentrare maximă pe întregul parcurs al unui meci. Am avut o serie de dispute în care am fost depăşiţi în ultimele 10-12 minute, făcându-se simţită, pe lângă o deconcentrare a jucătorilor, şi lipsa de experienţă în unele partide cu duritate sporită, în care totul a fost diferit faţă de Liga a IV-a: ambianţa, arbitrajul, modul de abordare. Astfel, ne-am pomenit de prin minutul 90 cu jucători eliminaţi sau cu goluri primite cu prea mare uşurinţă”, a spus experimentatul tehnician gălăţean.

Competiţia este dură, cu câteva echipe puternice, susţinute în totalitate de conducerile judeţelor respective, precum cele din Suceava, Bacău, Piatra Neamţ sau Focşani, iar în aceste condiţii este nevoie şi de o implicare activă, mult mai consistentă, a conducerii Universităţii.

Citit 1639 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2020 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.