Probleme la orizont pentru loturile olimpice

Probleme la orizont pentru loturile olimpice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul ia în calcul închiderea Centrelor Sportive Naţionale, fapt ce va duce la sistarea pregătirii loturilor olimpice în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au declarat joi, pentru Agerpres, surse din mediul sportiv. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească în continuare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma deciziei luate împreună cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu ceilalţi preşedinţi ai comitetelor olimpice naţionale europene, privind continuarea antrenamentelor sportivilor.

Conform sursei menţionate, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a încercat să susţină ideea continuării pregătirii sportivilor în condiţii speciale, de carantină, dar a primit un răspuns negativ din partea comisiei formate din experţi epidemiologi, care au considerat că riscul de contaminare este ridicat chiar şi în condiţiile propuse.

Canotajul insistă să continue

Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, ieri, că face apel la autorităţile decidente în lupta cu pandemia de COVID-19 să permită loturilor olimpice aflate în cantonament la Complexul Sportiv Naţional Snagov să-şi continue pregătirea în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

"Toţi suntem în pregătire aici, nu a plecat nimeni. Eu înţeleg că s-a închis complexul de la Lia Manoliu, dar acolo era regim deschis, aveau regim hotelier. Încerc să ţin sportivii în siguranţă şi în pregătire, pentru că dacă, îi trimitem acasă, la revedere Jocuri Olimpice, nu mai poţi să speri la ceva. A, că-i pregăteşti pentru Balcaniadă sau eu ştiu ce competiţie, da, se poate, dar nu mai poţi să ai pretenţii de Jocuri Olimpice. E ordonanţa aia militară şi ne-au băgat pe toţi la grămadă, dar aici la Snagov nu e restaurant cu regim deschis, sportivii stau izolaţi, e o cantină şi cămine, nu stau claie peste grămadă, eu spun că sunt în siguranţă. Vorbesc tot timpul şi cu ministrul şi cu preşedintele COSR, Mihai Covaliu, dar există această comisie de epidemiologie care nu-şi asumă răspunderea. Nimeni nu-şi asumă răspunderea. Toată lumea ştie situaţia noastră şi facem apel la autorităţi să ne lase să ne pregătim. Ştim că sunt o mie de alte probleme în acest moment, dar şi asta e o problemă, totuşi reprezentăm România", a declarat Lipă.

Aceasta a mai spus că, pentru a proteja sportivii, există multe soluţii. "Eu cer autorităţilor să ne recomande ce măsuri de protecţie să luăm peste cele pe care le-am luat deja, să pună jandarmi la poartă, nu ştiu, orice, şi noi le vom respecta. Dar să ne lase să ne pregătim. Recomandaţi-ne ce să facem şi aia facem. Dacă angajaţii de complex nu mai vor să vină, COSR va angaja bucătari şi ospătari pe perioada asta şi vor sta acolo, sau angajăm o firmă de catering care să vină să ne aducă mâncare. Deci soluţii ar fi. Sportivii ne roagă să-i ţinem în pregătire şi e normal, de vreme ce Comitetul Internaţional Olimpic şi japonezii spun că Jocurile Olimpice se vor disputa. Cum să întrerupem pregătirea? Dacă CIO va anunţa că se amână sau că anulează Jocurile Olimpice doar nu o să fi nebuni să stăm în pregătire", a mai spus Elisabeta Lipă. 

Mai multe competiţii de calificare olimpică, amânate sau anulate

Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie. Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.

În prezent, tot mai multe voci din lumea sportului au început să se pronunţe pentru amânarea sau anularea Olimpiadei de vară de la Tokyo pe motivul răspândirii coronavirusului, deşi Comitetul Internaţional Olimpic şi Comitetul de organizare a JO 2020 susţin că nu se impune o astfel de decizie.

Forul olimpic mondial, care a organizat miercuri o teleconferinţă cu responsabilii comitetelor olimpice naţionale, a repetat marţi angajamentul său de a organiza Olimpiada din capitala Japoniei în perioada 24 iulie-9 august, îndemnându-i pe sportivi să îşi continue pregătirile, în ciuda creşterii speculaţiilor referitoare la impactul virusului asupra Jocurilor.

Citit 1381 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2020 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.