Interviu. Gabriela Talabă, oprită când era pe val

Interviu. Gabriela Talabă, oprită când era pe val
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începutul anului 2020 se prezenta foarte bine pentru gălățeanca Gabriela Talabă (24 de ani), care a atins luna trecută vârful carierei, locul 230 WTA, după ce finalul sezonului trecut o găsise pe poziția 317 în lume, iar în 2018 era pe locul 406, la numai câteva luni după ce absolvise studiile universitare de la Texas Tech (Lubbock, SUA). Decretarea pandemiei cu noul coronavirus a pus pe "pauză" întreaga activitate sportivă, prin anularea, amânarea sau mutarea turneelor ITF, WTA și ATP. O situație deosebită a fost pentru cei care se aflau în plină competiție, așa cum a fost cazul gălățencei, care pe 12 martie urma să joace în sferturile de finală ale turneului ITF de la Irapuato (Mexic).

În această perioadă, Gabriela se află în Texas, unde își petrece timpul liber, dar se și antrenează pentru menținerea în formă, în vederea revenirii cât mai repide pe terenul de tenis, atunci când situația actuală o va permite.

 

- Revenirea ta în circuit a fost de bun augur, cu o serie de turnee foarte bune, ce te-au urcat în clasamente. Cum ți-a influențat viața prezența în SUA, unde ai absolvit cursurile Texas Tech din Lubbock?

- Așa este, am avut o perioadă foarte bună în circuitul profesionist, imediat după absolvirea facultății, în mai 2018. Tenisul pentru mine a fost o ușă deschisă de la bun început. Inițial prin practicarea acestui sport de la o vârstă fragedă, iar mai apoi prin sprijinul acordat de către părinți, domnul antrenor Mircea Basarab și clubul Dacia în antrenamente și participarea în competiții naționale și internaționale pe parcursul anilor. Mai apoi, ajunsă în Statele Unite, la facultatea de management sportiv din cadrul universității Texas Tech, am continuat studiile, dar și antrenamentele de tenis și pregătire fizică, acestea fiind parte din programul facultății. Având o bursă completă, a fost în principal ceea ce m-a determinat să aleg opțiunea de a studia și juca tenis peste Ocean.

- Din punct de vedere profesional, cum se vede stilul american, modul în care ai interacționat cu sportivii?

- Pe parcursul timpului petrecut aici, am reușit să mă maturizez, să fiu parte dintr-o echipă, să ajut și să fiu ajutată, să accept și să învăț din greșeli, dar și cel mai important, să fiu disciplinată în alegerea programului, eu având obiectivul de a juca tenis la nivel profesional după colegiu, încă de la bun început. Am avut noroc de o echipa foarte bună cu fete bine pregătite, care m-au ajutat să îmi continui drumul și să ajung unde sunt acum. Aici am învățat ceea ce înseamnă familia departe de familie. Oamenii din departamentul sportiv, antrenorii, profesorii și coechipierele mi-au fost alături de la bun început și m-au ajutat atunci când nu înțelegeam anumite lucruri, m-au motivat tot timpul să fiu cea mai bună versiune a mea, să ne fim alături, să mă adaptez la diverse culturi (noi fiind din țări diferite), să ne bucurăm împreună pentru succesul echipei și să ne încurajăm în momentele grele, atât pe terenul de tenis cât și în afară lui. Acestea, dar și călătoriile săptămânale pentru competițiile intercolegiale au fost pașii care m-au adus mai aproape de jucătoarea care sunt azi. Nivelul ridicat al competițiilor a fost un factor foarte important pe parcursul acestor ani, care m-a ajutat să realizez că se joacă tenis excepțional și la nivelul colegiilor în SUA și că pot merge mai departe de aici.

- La finele anului trecut, ai avut o câteva turnee în care ai întâlnit jucătoare de top, Madison Brengle (locul 79 WTA la acel moment) şi Danielle Collins (31 WTA), plus una în faţa cunoscutei Eugenie Bouchard (locul 157 la acel moment, fost număr 7 mondial), în fața cărora ai reușit victorii importante. Sunt aceste meciuri definitorii pentru tine? Te motivează să vrei mai mult?

- Mă bucur de fiecare dată când ajung să joc împotriva jucătoarelor mai bine clasate decât mine. Atunci îmi amintesc că pentru asta joc tenis și că tot timpul voi avea ceva de îmbunătățit în jocul și mentalul meu. Având victorii împotriva lor este foarte încurajator pentru viitor, pentru că ador competiția și vreau să demonstrez că sunt mai bine pregătită decât ele. Aceste meciuri cu siguranță nu sunt definitorii și mă motivează tot timpul să vreau mai mult.

- Prima parte a sezonului s-a încheiat brusc pentru tine, care erai "pe val", cu anularea turneului de la Irapuato, unde trebuia să joci în sferturile de finală. O decizie firească a ITF, în actualul context, cu pandemia de coronavirus. Cum te afectează această ”vacanță” forțată?

- A fost o decizie de așteptat. Inițial auzisem că anumite țări și-au închis granițele și multe zboruri au fost anulate. Mai apoi am auzit de circuitul masculin care fusese suspendat și era de așteptat să se adopte aceeași politică și în circuitul feminin. Dacă nu s-ar fi întâmplat așa, anumiți sportivi ar fi fost avantajați față de cei din țări precum Italia, China și altele. În același timp, nu este o decizie care stă în puterea noastră, ci a celor de la conducerea WTA, ITF și ATP și se aplică tuturor jucătorilor.

- Va fi o perioadă destul de lungă fără competiții, în care fiecare sportiv va încerca să se antreneze așa cum poate mai bine. Tu cum ai reușit să te adaptezi situației?

- Ceea ce mă surprinde este că s-au anulat toate turneele până în luna iunie și această perioada se poate prelungi în zilele următoare, depinzând de cum evoluează situația. Pe de o parte, va fi greu să ne adaptăm la 12 săptămâni fără turnee și fără un venit pentru noi, cei care suntem în această situație. Pe de altă parte, e bine pentru că timpul aceasta îmi permite să fiu alături de cei dragi și să mă pregătesc foarte bine, atât fizic cât și mental, pentru zilele când vor începe din nou competițiile. Programul meu acum este ca și în luna decembrie. Mă antrenez și fac pregătire fizică de luni până sâmbătă, iar duminica mă odihnesc. La acest nivel este foarte importantă recuperarea, pentru că poţi da un randament mai bun pe teren. Acesta este scopul final al unui sportiv de performanță.

- Cum îți umpli timpul liber pe care îl ai în această perioadă?

- În timpul liber îmi place să învăț să gătesc, pentru că nu am șansă asta atunci când sunt plecată în turnee săptămână de săptămână, să citesc, dar și să petrec timp cu logodnicul meu, Avery.

Gabriela Talabă, 14 trofee

În palmares, Gabriela Talabă (24 de ani) are patru titluri la simplu, cel mai recent fiind obținut în septembrie, la Redding (ITF de 25.000 de dolari), celelalte fiind în 2018 - Charleston (25.000 de dolari) și Marbella (15.000 dolari), respectiv, în 2017 - București (15.000 de dolari).

În proba de dublu, gălățeanca are zece titluri, cel mai recent în noiembrie, la Naples (25.000 de dolari). Celelalte victorii la dublu din palmaresul gălățencei au fost obținute astfel: în 2019, la Guayaquil și Fort Worth (ambele de 25.000 de dolari); în 2018 - Varna și Marbella (ambele de 15.000 de dolari), respectiv, Horb (25.000 dolari); în 2017 - București (15.000); în 2016 - Galați și Focșani (ambele 10.000 de dolari); 2015 - Galați (10.000 de dolari).

Citit 2292 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.