Jocurile Olimpice Tokyo 2020, mutate anul viitor

Jocurile Olimpice Tokyo 2020, mutate anul viitor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În urma declarării pandemiei cu coronavirus o serie de competiții sportive au fost anulate sau amânate Printre acestea se află acum şi Jocurile Olimpice de la Tokyo, decizia fiind luată după zile întregi în care lumea sportului a fost ţinută în așteptare. Canada a fost prima țară care a anunţat boicotarea acestei ediții, încă de luni, apoi i-au urmat Norvegia și Australia.

Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, și Thomas Bach, șeful Comitetului Internațional Olimpic, au ajuns la un numitor comun, astfel că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate şi vor avea loc în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. "În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale", se arată în comunicatul oficial.

Reacții au venit și din partea oficialilor români. Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a declarat, marţi, că se aştepta la anunţul privind amânarea Jocurilor Olimpice, fiind o chestiune de ore având în vedere situaţia globală legată de pandemia de COVID-19. "Era ceea ce ne aşteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunţe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări şi pentru a le da posibilitatea sportivilor şi celor care îi conduc să-şi reevalueze planurile de pregătire, strategia", a declarat Covaliu.

Oficialul COSR a precizat că federaţiile sportive vor trebui în perioada următoare să-şi reanalizeze obiectivele propuse pentru Jocurile Olimpice. "Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificaţi şi a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie să ştim dacă fiecare federaţie îşi menţine obiectivul, dacă îşi reevaluează acest obiectiv şi fiecare federaţie ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt, iar după aceea să vedem un plan pe termen lung", a mai spus Covaliu.

Situații dificile pentru fotbaliştii români

Amânarea Jocurilor Olimpice pentru 2021 ar putea pune în pericol deplasarea anumitor sportivi la Tokyo. De exemplu, echipa de fotbal trebuie să aibă în lot cel mult trei jucători de peste 23 de ani, iar o parte dintre cei care au ajuns în semifinalele EURO 2019 la tineret, în Italia, obţinând astfel calificarea, vor trece de această vârstă. Mirel Rădoi, tehnicianul "tricolorilor" avea în plan să păstreze nucleul de jucători cu care a făcut performanță anul trecut, însă dacă CIO va păstra actualul regulament, fotbaliști precum Ionuț Radu, Alexandru Cicâldău sau George Pușcaș nu se vor mai încadra la Under 23, limita de vârstă a turneului olimpic. Cum decalarea Jocurilor Olimpice încurcă foarte mulți sportivi, este de așteptat ca regulamentul să fie modificat și în 2021 să participe fotbaliști născuți după 1 ianuarie 1997, plus alți trei de peste 24 de ani. Pentru moment nu există niciun anunț oficial în acest sens, dar CIO a anunțat că Olimpiada din 2021 va fi considerată în continuare JO 2020. Rămâne de văzut care va fi anunțul oficial în cazul fotbaliștilor.

Reacții ale celor calificați

Reacțiile nu au întârziat să apară şi în rândul sportivilor români angrenați pentru JO de la Tokyo.

"2020 e un an pierdut pentru mine. Am abandonat și la Campionatul European pentru a mă pregăti mai bine pentru Jocurile Olimpice, dar cel mai important acum e să fim sănătoși. Până la urmă, trebuie să mergi la Jocuri cât mai bine pregătit și atunci eu cred că e o măsură bună", a spus Alina Vuc, vicecampioană mondială la lupte.

"E clar că pregătirea multor sportivi a avut de suferit și ca să ajungi la o formă maximă îți trebuie un timp de pregătire, un număr de competiții înainte de a participa la Jocurile Olimpice", a spus Marian Drăgulescu (39 de ani), gimnast care își asigurase calificarea la a cincea ediție a JO.

"Măcar acum știm ce avem de făcut. Că eram bulversați total, ba se ține, ba nu se ține. Ni se transmiteau mesaje de genul să ne pregătim, să rămânem focusați. Avem un an în care să ne pregătim pentru a merge la Tokyo în cea mai bună formă", a spus și Elisabeta Lipă, președinte FR Canotaj.

Românii deja calificați

La Jocurile Olimpice 2020, denumire care va fi păstrată chiar dacă întrecerile vor avea loc anul viitor, România are în acest moment 60 de sportivi calificaţi (nominal sau locuri cotă):

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Baschet (4): (echipa feminină 3×3);

Box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea);

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare);

Tenis: Simona Halep

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

Trei ediţii anulate de războaie

Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori, de fiecare dată din cauza războaielor: ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial; ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial; ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citit 1347 ori Ultima modificare Joi, 26 Martie 2020 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.