Se pregăteşte reluarea campionatelor de fotbal

Se pregăteşte reluarea campionatelor de fotbal
Prioritate vor avea competiţiile naţionale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a decis să acorde prioritate reluării campionatelor naţionale de pe continent, atunci când va permite situaţia pe care a generat-o pandemia de coronavirus, a anunţat vicepreşedintele UEFA, italianul Michele Uva, într-un interviu publicat de cotidianul sportiv italian Tuttosport.

"Am dat prioritate campionatelor naţionale, păstrând însă o fereastră pentru cupele europene. Toate formulele sunt posibile. Nu am acţionat într-un mod egoist, altfel am fi privilegiat competiţiile continentale", a spus oficialul italian.

Astfel, federaţiile naţionale au prioritate pentru a-şi putea încheia sezoanele şi a atribui titlurile de campioană, în detrimentul Ligii Campionilor şi a Europa League, cele două competiţii continentale intercluburi, întrerupte în faza optimilor de finală.

Critică Uniunea Europeană

Michele Uva a criticat totodată Uniunea Europeană (UE), considerând că aceasta a dat dovadă de puţină transparenţă în timpul crizei. "UEFA a fost conştientă de gravitatea situaţiei. Noi reprezentăm 55 de federaţii, 55 de ţări care nu au fost sincronizate în privinţa măsurilor de urgenţă. Unele meciuri s-au disputat în faţa a 80.000 de persoane, iar altele cu porţile închise. Unii spun că a fost prea târziu, însă noi am căutat un acord unanim pe 17 martie (n.r. - pentru oprirea competiţiilor). Ne aşteptam, de asemenea, la măsuri din partea Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat, iar fiecare ţară a acţionat în nume propriu, într-o manieră individuală. O lovitură dură pentru cei care care au crezut în unitatea Europei''.

Pe de altă parte, Uva a asigurat că regulile fair play-ului financiar nu vor dispărea. "Fair play-ul financiar şi sistemele de control vor fi menţinute, nu îngheţate. Ele nu vor fi anulate, chiar dacă vor fi posibile ajustări pentru a înfrunta tsunamiul care a lovit fotbalul mondial. Vom acţiona cu transparenţă şi unitate. Am făcut sacrificii în favoarea fotbalului european, în special economice. UEFA are rezerve pentru a fi flexibilă şi a face faţă daunelor cauzate de Covid-19", a mai spus vicepreşedintele UEFA.

Se poate juca şi în iulie

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a confirm că UEFA va permite ca Liga I să se dispute inclusiv în luna iulie, forul european dorind să se joace toate meciurile rămase în campionatele interne. "Sunt discuţii la nivel internaţional pentru extinderea termenului finalizării campionatelor dincolo de 30 iunie. Adică să se poată juca şi în luna iulie. Asta ar însemna că, dacă situaţia ne va permite să jucăm în iunie şi iulie, am putea să terminăm campionatul Ligii I, chiar dacă nu reluăm competiţia în mai. Ideea e să se joace toate meciurile rămase şi să se comprime calendarul internaţional, adică tot ce înseamnă cupe europene şi aşa mai departe", a spus Ştefan.

Oficialul LPF a menţionat că noul scenariu are în vedere să se limiteze cât mai mult din pierderile financiare, "în zona de drepturi de televizare mai ales, pentru că e foarte posibil ca, dacă se reiau campionatele în luna iunie, să se joace tot cu porţile închise sau cel mult cu număr limitat de spectatori. Punctul de vedere la nivelul ligilor profesioniste europene va fi unul unitar. Deci nu se pune problema să o ia fiecare ligă în ce direcţie vrea", a explicat secretarul general al LPF.

Recomandă prelungirea contractelor

FIFA este în favoarea prelungirii contractelor jucătorilor şi antrenorilor, până în momentul încheierii sezoanelor interne, întrerupte din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui document intern al forului fotbalistic mondial, consultat de Reuters.

Se pune astfel problema jucătorilor aflaţi la final de contract. FIFA sugerând prelungirea contractelor ce ar expira la sfârşitul lui iunie, când ar fi urmat să se încheie sezonul 2019-2020. Aceeaşi abordare ar fi valabilă în cazul contractelor pentru viitorul sezon, ce ar începe mai târziu decât era prevăzut, din pricina modificării calendarului competiţional.

De asemenea, ar urma să fie amânate plăţile sumelor de transfer între cluburi, până la data de început a noului sezon sau până la prima perioadă de înregistrare a transferurilor.

Documentul recomandă şi modificarea ferestrelor de transferuri, în funcţie de noile date ale sezonului, şi îndeamnă cluburile şi jucătorii să colaboreze pentru a găsi soluţii în vederea plăţii salariilor în perioada în care competiţiile sunt întrerupte. Una dintre variantele pregătite este ca perioada de transferuri ce va începe în vară să rămână deschisă până prin ianuarie 2021.

Citit 3098 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2020 22:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.