Pregătire pentru „Zona Morţii”

Pregătire pentru „Zona Morţii”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanul care intenţionează să atingă vârful Cho Oyo din Munţii Himalaya a plecat duminică spre Istanbul, iar după-miezul nopţii de luni spre marţi a luat avionul către emiratul Sharjah, iar astăzi va ateriza la Kathmandu, capitala Nepalului * Odată cu acest prim pas începem şi noi proba de jurnalism alpin care n-ar fi fost posibilă fără curajul lui Tibi

A luat un steag mai mic

„Nu am nicio emoţie, este drumul pe care îl aşteptăm de ceva vreme. Ţineţi-ne pumnii!”, ne-a transmis Tiberiu Pintilie în momentul în care a urcat de pe peronul Gării de Nord în trenul de Istanbul.

Alpinistul de 27 de ani care a promis că va duce pe cele mai înalte culmi însemnele „Vieţii libere” şi ale echipei de fotbal Oţelul Galaţi este însoţit de Adrian Faku (23 de ani) şi Bogdan Pintilie (43 de ani).

Iată ultimul lucru făcut de gălăţean înainte de a părăsi Bucureştiul: a confecţionat alt steag pentru cotidianul nostru. „Acela era prea mare, cântărea vreo 200 şi ceva de grame, prea mult pentru rucsacurile noastre.

Socotim absolut orice capăt de aţă pe care va trebui să-l cărăm la mii de metri altitudine. De asemenea, un steag prea mare e greu de stăpânit la sol, darămite acolo unde nu te poţi lupta cu natura”, s-a justificat sportivul.

„Vom avea grijă unul de altul”

Cam 24 de ore le-a luat celor trei români să ajungă în metropola turcă. „Am dormit în reprize, aşa cum poţi să aţipeşti în tren, dar suntem în Istanbul, oraş pe care îl vom colinda toată ziua pentru că avionul pentru emiratul Sharjah e după miezul nopţii”, ne-a povestit Tibi fără să fie nevoit să folosească telefonul capabil de comunicare prin satelit cu care l-a „înarmat” publicaţia noastră.

Pe blogul expediţiei, www.himalaya2011.com, Pintilie şi camarazii săi au postat numărul de SAT Phone pe care pot recepţiona SMS-uri gratuite: „Puteţi să ne trimiteţi mesaje gratuit de pe site-ul https://sms.thuraya.com, iar numărul nostru este +8821621271470. Promitem să avem grijă unul de altul.” Aceşti trei oameni chiar ştiu să gestioneze cuvintele, nu se joacă de-a solidaritatea!  

„Poţi muri în câteva minute”

Înainte de a pleca l-am întrebat care-i treaba cu „Zona Morţii”, altitudine pe care n-o poţi atinge decât dacă eşti sănătos tun şi foarte antrenat.

„Odată cu creşterea altitudinii, presiunea atmosferică scade, ceea ce conduce la o scădere a cantităţii de oxigen disponibile, modul în care funcţionează corpul uman schimbându-se.

Cu alte cuvinte, la fiecare respiraţie cantitatea de oxigen inhalată este tot mai mică. La peste 8.000 de metri altitudine se ajunge astfel ca oxigenul disponibil să fie în jur de 30 la sută faţă de nivelul mării. La o asemenea altitudine o persoană neaclimatizată ar intra în comă şi ar muri în câteva minute.

Despre această experienţă periculoasă, vă voi povesti pe parcursul expediţiei noastre”, a explicat în linii mari alpinistul gălăţean. Corespondentul nostru „pe cer” înaintează constant spre culmi.

Explicaţie foto: Adrian Faku (stânga) şi Tiberiu Pintilie, în trenul de Istanbul

Citit 1029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.