Echipele participante în primul eșalon de volei masculin, printre care și CSM Arcada, sunt încă în vacanță. Totuși, nu toți jucătorii au acest statut, pentru că cei fruntași se află la lotul național, care în aceste zile se pregătesc pentru viitoarele confruntări oficiale - meciurile pentru calificarea la Campionatul European.
În rândurile ce urmează, vom trece în revistă evoluțiile multiplei noastre campioane (patru ediții la rând) - CSM Arcada, în competițiile continentale. Cu o remarcă, evoluțiile actualei ediții au fost o repetare a celor din sezonul 2020/2021, în care echipa noastră a ajuns până în sferturile de finală ale CEV Cup.
Parcurs european reușit
Gălățenii au debutat cu meciul din Champions League împotriva cehilor de la Karlovy Vary. Au învins, acasă, cu 3-2, iar returul l-au pierdut la același scor, fiind necesară disputarea ”setului de aur”, care le-a revenit gazdelor, la mare luptă.
În continuare, concentrarea a fost pe meciurile din CEV Cup, a doua competiție continentală, căreia i s-a acordat aceeași atenție ca în edițiile precedente. De această dată, au depășit trei echipe fruntașe din campionatele Europei, din Cehia, Franța și Germania. În prima dispută a fost 3-1 și 2-3 cu VK LVI Praga, apoi 3-0 și 2-3 cu Chaumont VB 52 (echipă la care evolua și românul Aciobăniței). Astfel, s-a ajuns în optimile de finală, unde adversarul Arcadei a fost echipa germană United Volley Frankfurt. O grupare puternică, care o eliminase pe Dinamo București cu două victorii la scoruri simetrice: 3-2. Pentru că în Germania fusese declarat lockdown de COVID-19, ambele partide au avut loc la Galați, amândouă fiind câștigate de Arcada, cu 3-0 și 3-2. Aceste succese au calificat echipa noastră în ”sferturile” CEV Cup.
Cel mai greu adversar - polonezii
Cel mai dificil meci trebuia disputat cu puternica echipă poloneză SKRA Belchatow - cu 9 titluri de campioană, 7 Cupe și 4 Supercupe. Și încă o remarcă, Polonia este deținătoarea ultimelor două titluri de campioană mondială. În deplasare au câștigat polonezii cu 3-2, înfrângerea s-a repetat și la Galați: 1-3, acesta fiind punctul final al gălăţenilor în cupele continentale, tot în faza ”sferturilor”, ca și în ediția precedentă.
A fost per total un bilanț reușit, şase meciuri cu calificare și două nereușite în CEV Cup, plus primele două, nereușite, în Liga Campionilor.
Lotul Arcadei cel mai des folosit a fost: Bala, Raici, Talpă, Sestan, Sobirov, Rangel, Toro, Rață, Teleleu, Cristudor, Kantor, Magdaș, Bissette, Butnaru și Darlaczi.
A cincea prezență în cupele europene
În toamnă va începe a cincea ”expediție” în competițiile continentale. În prim-plan va fi dubla cu campioana Bulgariei, Hebar Pazardjik. Față de edițiile precedente, conducerea clubului gălăţean și stafful tehnic speră într-un parcurs de durată. Important este și faptul că Arcada va intra în joc din turul al doilea, ceea ce constituie un avantaj de luat în seamă. Dar despre aceste confruntări - la timpul potrivit.