O nouă ediție a Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață

O nouă ediție a Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Șaisprezece echipe naționale participă, în perioada 12-28 mai, la o nouă ediție a grupei de elită a Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă, care va avea loc în Finlanda și Letonia.

Partidele se desfășoară în "Nokia Arena" din Tampere, cu o capacitate de 13.455 de locuri, dar și în patinoarul din Riga, ultimul putând găzdui aproximativ 10.300 de spectatori.

Ca de obicei în ultimele sezoane, selecționatele sunt împărțite în două grupe de câte opt echipe. La încheierea jocurilor din această primă fază a competiției, primele patru merg în faza eliminatorie, în timp ce ultimele două clasate, câte una din fiecare grupă, vor retrograda, "braț la braț", în eșalonul secund.

La o analiză preliminară, Grupa A de la Tampere poate fi o "afacere" scandinavă. Plasate laolaltă, Finlanda, Suedia și chiar Danemarca speră la calificarea în sferturile de finală, bineînțeles alături de selecționata SUA. Totuși, planurile acestora pot fi deturnate de Germania, în vreme ce Franța, Austria și Ungaria vor avea grija evitării retrogradării, mai ales ultimele două vecine din centrul Europei.

În Grupa B de la Riga, lucrurile par a fi puțin mai complicate. La prima vedere, șase echipe se bat pentru primele patru poziții, incluzând aici gazdele letone, dar și Norvegia, pe lângă favoritele tradiționale, precum Canada, Elveția, Cehia și Slovacia. După toate probabilitățile, Kazakhstan și Slovenia vor avea propria luptă pentru evitarea ultimei poziții, dar surprizele nu sunt chiar excluse.

Inutil de spus că selecționatele din Rusia și Belarus au rămas în afara competiției, măsura excluderii lor fiind menținută de Federația Internațională (IIHF) și în acest an.

Ca de obicei, însă, această competiție are marele handicap de a fi programată în același timp cu disputarea play-off-ului pentru Cupa Stanley. Cei mai valoroși hocheiști de pe mapamond sunt angrenați, în marea lor majoritate, în luptele teribile de peste Ocean, în timp ce echipele cu pretenții rezervă locuri în rostere pentru a aduce jucători eliminați din NHL. Este destul de greu de spus cu ce motivație ajung aceștia în Europa...

În România, TVR deține drepturile de televizare a evenimentului, dar în ultimii ani nu a mai transmis nici măcar partide din faza eliminatorie, așa că suporterii din țara noastră vor apela, cel mai probabil, la canalul oficial de YouTube al competiției, IIHF Worlds 2023.

Ultimele cinci ediții ale Campionatului Mondial, exceptând-o pe cea din 2020, anulată din cauza pandemiei, au avut doar trei câștigătoare: Suedia și Finlanda - de câte două ori și Canada - în 2021.

Citit 952 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2023 18:28

2 comentarii

  • postat de Alin
    Duminică, 14 Mai 2023 12:44
    95.76.37.***
    De ce nu spuneti ca in luna Aprilie, nationala Romaniei si-a pastrat
    participarea in Grupa A si pentru viitorul campionat mondial.
    Romania s-a clasat pe penultimul loc, singura victorie a fost
    cu Lituania clasata ultima (3-2)
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 13 Mai 2023 15:06
    5.13.147.***
    Păcat că nu se transmite, e spectacol un mondial. La noi înafara de fotbal și manele lumea nu știe altceva.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.