Nataţia, sport extrem la Galaţi! Naveta la Brăila pentru o oră de înot!

Nataţia, sport extrem la Galaţi! Naveta la Brăila pentru o oră de înot!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Fie incompetenţa, fie dezinteresul autorităţilor locale şi a celor din conducerea unor instituţii publice obligă gălăţenii care conştientizează cât de benefică este practicarea înotului să facă naveta către bazinul din Brăila * Bazinul de la Baia Comunală, singurul acoperit din Galaţi din patrimoniul public, este închis de aproape 12 ani * Finalizarea renovării este promisă încă din vara anului 2009, dar nici acum nu s-a ajuns de la vorbe la fapte * Reparaţiile de la Bazinul „Olimpic” trebuiau să fie gata în decembrie 2011, dar lucrările au fost stopate * Construcţia unui complex de nataţie modern, la „Siderurgistul”, a fost abandonată în 2011 şi apoi uitată complet


„Niciun alt sport nu are efecte atât de benefice ca înotul în ceea ce priveşte dezvoltarea fizică. Este sportul complet, angrenează în acelaşi timp atât trenul superior cât şi cel inferior, simultan cu musculatura abdominală şi cea a spatelui. Dezvoltă capacitatea pulmonară, sincronizarea mişcărilor şi echilibrul”, declară Emilian Pătru, inspector de educaţie fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, care este, totodată, şi instructor de nataţie. Acesta a adăugat că înotul este şi sportul cel mai recomandat de medici, atât pentru recuperare după diverse probleme de sănătate, cât şi pentru corecţia anumitor deformări.

 

Însă, copiilor din Galaţi le este limitat accesul la toate beneficiile acestui sport pentru că nu au unde să-l practice. Un paradox pentru un oraş înconjurat de ape, în urbea dintre Prut, Dunăre şi Siret nu se poate face înot în condiţii acceptabile pentru simplul motiv că nu mai există de ani buni un bazin de nataţie accesibil tuturor.

Bazinul „Olimpic” este închis de şapte ani, cel acoperit de la Baia Comunală de aproape 12 ani, în timp ce construcţia unuia nou a fost abandonată acum 11 ani, deşi o treime din lucrările necesare a fost făcută. Practic, un gălăţean îşi poate duce copilul, doar pentru a învăţa să înoate şi atât, fie la micuţa piscină din cadrul Colegiului „Vasile Alecsandri”, contra unei taxe de 18 lei pe şedinţă, fie la cea de la Viva Club, acolo unde bazinul este mult mai încăpător (25 de metri lungime) dar taxa este de 30 de lei pe oră, una pe care nu şi-o poate permite chiar oricine în condiţiile nivelului de trai actual.

Naveta, la Brăila
În condiţiile în care pentru sezonul rece de peste un deceniu nu există un bazin acoperit care să permită practicarea acestui sport, iar de şapte ani a dispărut şi „Olimpicul”, este o adevărată minune că încă mai există, în Galaţi, un club sportiv care să aibă secţie de nataţie. „Am acceptat să facem sacrificii pentru a menţine în viaţă această secţie. De închis secţia este foarte uşor, dar apoi greu o mai redeschizi”, ne-a spus singura antrenoare de înot din Galaţi, Claudia Sava, de la Clubul Sportiv Şcolar. De mai bine de şapte ani este obligată să facă naveta, aproape zilnic, la Brăila, pentru că doar acolo are condiţii cât de cât să-şi antreneze cei 50 de sportivi pe care îi are la club. „Foarte mulţi părinţi vor să-şi aducă copiii la noi, dar nu am cum să lucrez cu mai mulţi. Marea dramă este că mă sună oameni cărora medicii le-au recomandat să-şi trimită copiii la înot, iar eu nu am cum să-i ajut pentru că nu pot lucra decât cu foarte puţini”, a mărturisit antrenoarea.

Săptămânal, şase ore pe drum
Un copil face patru antrenamente pe săptămână, iar de fiecare dată pierde cel puţin o oră şi jumătate cu drumul. La care se adăugă cheltuielile suplimentare cu transportul. „Pentru mine cel puţin, după atâţia ani, a devenit o normalitate să fac naveta. Am venit la club prin 1999 şi nu am apucat decât câteva luni bazinul de la Baia Comunală. Îngust, cu numai patru culoare, dar cât de util ne era… Aşa, mulţi părinţi se sperie când aud de mers la Brăila şi renunţă”, a mai spus Claudia Sava. Antrenoarea a adăugat că nici cu naveta nu poate face performanţă adevărată cu sportivii săi. „La Brăila  sunt 12 antrenori, toţi lucrează cum se cuvine, astfel că pentru noi nu rămâne spaţiu în programul bazinului decât o oră pe zi, în condiţiile în care este nevoie de două ore şi jumătate pentru un antrenament normal. Am câţiva copii foarte talentaţi, de mare valoare, care ar putea tinde spre performanţe foarte înalte, dar drumul lor spre succes le este barat de lipsa unui bazin în Galaţi. Cu antrenament doar de o oră este imposibil”, şi-a spus mâhnirea Claudia Sava.

Lucrări întârziate, stopate sau chiar abandonate
Bazinul „Olimpic”, aflat în patrimoniul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, ar fi trebuit să fie gata cel târziu în luna decembrie a anului trecut, Însă, lucrările de renovare au fost sistate. Nu este vorba de o pauză forţată, ci de stoparea lor! Totul cauzat de războiul orgoliilor dintre directorul acestei instituţii şi adjunctul său.
La bazinul de la Baia Comunală, aflat în proprietatea municipalităţii, se lucrează de ani buni, iar autorităţile au făcut promisiuni după promisiuni, fără a respecta vreuna. În aprilie 2009, primarul Dumitru Nicolae declara că „în vară vreau să fie gata”. Au mai trecut alte două veri şi tot nimic. Numai în 2011 s-au anunţat alte trei termene de finalizare: luna februarie, s-a amânat pentru august şi apoi pentru octombrie. Nu s-a respectat nici măcar termenul din contract - decembrie 2011. Ultima promisiune, martie 2012!

Varianta considerată optimă de specialişti ar fi fost reluarea lucrărilor la bazinul acoperit din cadrul Complexului Sportiv „Siderugistul”. Un proiect amplu, cu trei piscine dintre care una de dimensiuni olimpice şi cu tribune pentru a se putea intra în circuitul marilor competiţii internaţionale, a fost abandonat în 2001. Deşi o treime din lucrări, estimate a avea o valoare de aproximativ un milion de euro, a fost făcută.

Nu rataţi ediţiile următoare ale „Vieţii libere”, în care vom oferi detalii extrem de interesante despre toate aceste trei investiţii!

Citit 7999 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2012 23:12

17 comentarii

 • postat de Gelu G
  Sâmbătă, 31 Martie 2012 11:15
  imi este oarecum greata sa mai locuesc in orasul acesta unfect condus de niste imaturi corupti etc Vai de mama lor de rapanosi,cred ca si nevestele lor ii urasc...mars jegosilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gelu G
  Sâmbătă, 31 Martie 2012 11:13
  imi este oarecum greata sa mai locuesc in orasul acesta unfect condus de niste imaturi corupti etc Vai de mama lor de rapanosi,cred ca si nevestele lor ii urasc...mars jegosilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gicu
  Sâmbătă, 18 Februarie 2012 12:00
  Au fost oferte private in fata Consiliului Municipal, in fata lui Nicolae si raspunsul a fost NU, s-a cerut spaga de Marius Necula si de Traian Mandru. Acea oferta nu va mai veni si au trecut 10 ani de cand Dumitru Nicolae tot promite si altii din jurul lui se muta in vile noi. Florin Paslaru locuia acum 10 ani intr-un biet apartament, azi din banii contriboabililor a ajuns sa locuiasca intr-o vila lanca Casa lui Cuza. Multi altii ca el au profitat de naivitatea galatenilor si au facut averi frumoase in timp ce Galatiul a ajuns o comuna mai mare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tudabidabest
  Marți, 14 Februarie 2012 20:02
  PENTRU DOMNUL MARIAN
  Eu as lucra in conditiile acestea , avand in vedere ca nu se cere performante din afirmatiile dumneavostra din comentariu avand in vedere conditiile , avand in vedere salariul si "frecatul mentei" , sau preferati sa dam la lopata pentru acelasi salariu?
  Tot ne ascundem dupa scuze , nici Doamna Hustiuc nici Domnul Stoian samd nu au avut conditii si anume : apa rece - aproximativ 18 grade , plina de rugina , apa fierbinte aproximativ 34 grade plina de cloramina , aruncata de femeia de serviciu cu galeata de la buda (una in dreapta , una in stanga unala 1,5m , una la 4m ) , nu mai vorbim de scafandrii din apa de la initiere(rahat) care era cules cu aceeasi galeata samd, si au facut performante .
  Va Urez Articole Placute in continuare si sincer ma bucur ca sa atins subiectul acesta (SPORTUL GALATEAN)
  Vezi rezultatele mai multor sectii de la clubul sportiv scolar , tot din cauza conditiilor vitrege(hahaha).
  CONCLUZIE - ROMANIA NU TREBUIE SA OBTINA REZULTATE DIN CAUZA CONDITIILOR VITREGE - VEZI REZULTATUL OBTINUT LA CAMPIONATELE EUROPENE DE SPORTIVUL DE LA SARITURI CARE NU A SARIT IN APA MAI BINE DE UN AN
  0
  0
  Raportează
 • postat de ana galati
  Marți, 14 Februarie 2012 10:22
  mare rusine sa nu te poti duce la inot intr-un oras asa mare cu ditamai Dunarea langa noi ,cand erau copii mei mici ii duceam la baia comunala la inot la profesorii Hostiuc acum unde sa-i mai invatam pe copii nostri sa inoate sau sa faca din inot performanta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 13 Februarie 2012 23:30
  Asa cum a mai spus cineva, toate astea se intampla pentru ca avem la primarie o FOSILA. Daca vreti ca orasul nostru sa inceapa vreodata sa se modernizeze trebuie sa votam si altceva in afara de Durbaca si Nicolae.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 13 Februarie 2012 23:19
  Mai adaugati pe lista si faptul ca nu avem cinematograf in Galati. nu mai zic de mall.
  Macar Gara si pationarul sunt ok, ca daca nu le aveam nici pe astea eram comuna Galati.
  0
  0
  Raportează
 • Luni, 13 Februarie 2012 22:37
  @tarzan
  A se face diferenta intre instructor de inot si antrenor cu adevarat specializat (facultate specializarea inot, spre exemplu). Tot respectul pentru cei enumerati de dumneavoastra, dar ... mai este vreunul in activitate? Spre exemplu, d-na Rodica Hostiuc a iesit la pensie acum 13 ani, daca imi amintesc bine.
  Si daca tot am amintit de dumneaei, in urma cu exact un an, intr-un interviu acordat Vietii Libere, printre altele spunea ca marea sa durere este ca nu-si poate invata nepotii sa inoate, pentru ca nu are unde. Tocmai dumneai, care a invatat sa inoate atatea generatii de galateni, nu poate face acelasi lucru cu proprii nepoti! De altfel, o parte din spusele doamnei Hostiuc din interviul de acum un an vor fi republicate in unul din articolele ce vor urma in cadrul acestei campanii, mai ales ca sunt foarte actuale, parca ar fi fost rostite astazi si se refera exact la subiectul pe care il tratam destul de amplu.
  Cat despre antrenoarea Claudia Sava, performante de rasunet nu i se pot cere, s-a spus destul de clar de ce. Cati dintre noi ar fi acceptat sa continue in conditiile in care esti trimis aproape zilnic, atatia ani, sa faci naveta si nici macar asa sa nu poti lucra cu sportivii tai atat cat este normal? Oare nu am fi plecat sa lucram la o piscina privata, acolo unde un parinte mai sarman nu-si permite sa-si duca copilul?
  0
  0
  Raportează
 • postat de costy
  Luni, 13 Februarie 2012 21:36
  Nu avem bazin de inot ..nu avem sala de sport....nu avem supermarketuri cite are Braila...nu e curatenie in oras..sunt haite de caiini comunitari....blocurile sunt tarcate in diferite culori...arhitectul sef e in arest ptr.coruptie si exemplele ar putea continua.De ce la vecinii nostrii se poate si la noi nu??Mai ales ca suntem un oras mai mare inca o data ca ei !! Un sigur lucru iese in evidenta ! Nu avem primar !!! E absent si la propriu si la figurat !!! Fugi la pensie nea Nicolae ca nu esti bun de nimic !! Ai adus toti infarctorii si coruptii din combinat si i-ai pusi sefi pe la primarie,ca au lucrat cu matale.Fugi si lasa-ne !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius S
  Luni, 13 Februarie 2012 19:08
  Cu ani in urma, tot pe vremea adormitului asta de primar, a venit in Galati un cetatean australian si a intentionat sa bage bani, sa puna pe roate bazinul de la baia comunala, chiar in Viata Libera s-a scris la vremea respectiva. Dar omul a plecat invartindu-se cand s-a lovit de indolenta primarului si a acolitilor sai. Te apuca toti dracii cand vezi ca cineva vrea sa urneasca ceva si incepe sa se tanguiasca precum o baba "paiii staaaai domnuleee sa vedeeeem...." Este rusinos ca la un asa potential am ajuns de rasul curcilor cu astfel de specimene la carma orasului
  0
  0
  Raportează
 • postat de tarzan
  Luni, 13 Februarie 2012 18:37
  Deci...Claudia Sava??singura antrenoare de inot din Galati?!!!Probabil e singura unde practica ea initierea inotului si inclin sa cred ca experienta in antrenorat e zero!Stoian Gheorghe,Rodica Hustiuc,Mircea Dragu...sunt doar trei dintre super-antrenorii reali ai Galatiului!....articol fara cercetare pe teren!As mai putea zice inca cel putin cinci instructori de inot cu ani buni in apa ca inotatori de inalta performanta!..o facultate sau o scoala de antrenori nu aduce automat si experienta in acest sport!Pe cat este de usor de invatat pe atat este de greu de practicat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 13 Februarie 2012 17:28
  Cu nostalgie i-mi aduc aminte de iernile petrecute la bazinul de la Baia Comunala unde faceam antrenamentele de iarna in cadrul lotului de caiac-canoe .Noi fortosii de la caiac faceam antrenamenetele de forta sus la balcoane si veneau gandaciei de la sectia de inot cred ca copii erau in clasa a IIa sau a IIIa si ne lasau cu masca cum faceau 800 de metri si eram ,,invidiosi" si ei pe tehnica si acuratetea stilurilor de inot. Sunt convins ca si cei din zilele nostre sunt la fel de buni poate chiar mai buni cum erau in anii 1982....
  Dupa multi ani mi-am dorit sa reincep si eu sa mai inot, dar nu am mai avut unde. Niste preiteni m-au dus la un bazin de inot privat din Braila,undeva pe malul Dunarii.Sincer sa fiu sunt multumit de conditiile oferite de acest bazin, chiar se fac si ore de inot cu un antrenor foarte bun.
  Dar la noi aici in Galati de ce nu putem sa avem si noi ceva asemanator? Ar fi multe beneficii pentru toata lumea si pentru cei ce administreaza si concetatenii nostri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de niky
  Luni, 13 Februarie 2012 12:07
  S-a mai deschis un bazin,cei drept putin mai mic la Vila Tirighina pe malul lacului Catusa cu 20 ron pe ora.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hahahaha
  Luni, 13 Februarie 2012 10:51
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_2012_Olympics_aquatics_centre_under_construction_(February_2011)_-_geograph.org.uk_-_2256614.jpg

  PENTRU AUTORITATILE DIN ROMANIA - DAR CHIAR PENTRU TOATE AUTORITATILE - (plecand de la cel mic de 4 anisori nevinovat fiind sau poate ca sa nascut aici si terminand cu presedintele si nu ultimul)
  0
  0
  Raportează
 • postat de CanCodru
  Luni, 13 Februarie 2012 10:34
  Si nu cel din urma comentariu . Un exemplu vitreg pentru acest sport il avem nu departe de orasul nostru tot pe malul apei , inconjurat chiar la Tulcea , unde nu demult a fost contruit un Bazin de Inot , didactic il numesc cei de acolo , care ofera conditii destul de bune pentru invatarea si practicarea acestui sport si de ce nu singurul din istoria tulcenilor acestia nemaiavand un istoric in asa ceva . -DAR ACESTA NU SE AFLA INCA RACORDAT LA UTILITATI - dupa parerea mea este ca daca nu va fi dat in functiune cat de curand (Autoritatile trebuie sa organizeze licitatii , paralicitatii . caiete de sarcini , sarcini grele , sarcini usoare , sarcini intermediare , sarcini mai putin intermediare catre grele , sarcini mai putin grele catre intermediare ,samd cred ca se intelege aluzia) , va ajunge in paragina - Vezi Arena de box (inceperea constructiei) si finalitatea ei (Acum ne costa bani ca sa reamenajam terenul pentru constructie , pentru ca constructia este compromisa). VA UREZ NUMAI BINE SI
  VIVA SPORTUL! (poate vom mai reusi ceva)
  0
  0
  Raportează
 • postat de gelu
  Luni, 13 Februarie 2012 10:12
  !Mai este si un bazin la clubul Vointa din Tiglina1 (langa Petrom). Chiar daca sunt conditii vitrege cativa oameni inimosi lupta sa asigure conditii pentru copii. Bravo lor!

  Dar de ce nu aduceti in discutie declaratiile imbecil de entuziaste a pacaliciului de viceprimar care se batea cu caramida in piept ca el nu face unu ci doua sau trei bazine si nu oricum ci bazine de polo! Nu sunt decat 2 ani de atunci!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CanCodru
  Luni, 13 Februarie 2012 09:12
  Ar fi un singur raspuns ,si anume Cine a fost la conducerea DJTS GALATI pana acum vreo 3 ani?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.