Nataţia, sport extrem la Galaţi (II): Au avut finanţare pentru renovarea Bazinului Olimpic şi au pierdut-o!
Foto: Foto: Sorin Pană

Nataţia, sport extrem la Galaţi (II): Au avut finanţare pentru renovarea Bazinului Olimpic şi au pierdut-o!
În urmă cu trei luni, şantierul de la bazin a fost părăsit de muncitori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Efect al conflictului dintre directoarele de la DJST, lucrările de renovare sunt sistate de trei luni şi nu sunt perspective de a fi reluate prea curând * Termenul de finalizare era decembrie 2011 *


CITEŞTE ŞI - Nataţia, sport extrem la Galaţi! Naveta la Brăila pentru o oră de înot!
Război al orgoliilor pe bani publici, de pe urma căruia iese păgubit contribuabilul gălăţean. Teatrul de operaţiuni este Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), iar inamicii care se duelează în prima linie a frontului sunt cele două persoane din conducerea instituţiei - directorul executiv Anamaria Vasiliu şi directorul adjunct, Maria Magdalena Irincu.

Tunurile au fost încărcate chiar şi prin birourile instituţiei guvernamentale superioare, Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), iar bombardamentul a devastat un proiect extrem de important pentru urbe, reabilitarea Bazinului „Olimpic”, a cărui redeschidere este aşteptată de gălăţeni de şapte ani.

Reclamaţiile au stopat plăţile

Conflictul dintre cele două este vechi, din septembrie 2010, de când „tineretul”, la conducere cu Vasiliu, a fost comasat cu „sportul” ce o avea în frunte pe Irincu. Deşi ambele săbii poartă marca susţinerii PDL, ele n-au încăput în aceeaşi teacă, iar efectul a fost dinamitarea renovării Bazinului „Olimpic”, singura bază sportivă de anvergură aflată în patrimoniul DJST.

În bugetul pe 2011 a fost aprobată suma de 1.350.000 de lei (inclusiv TVA) pentru proiectul „Reparaţie capitală bazin olimpic”, care includea şi construcţia unei clădiri administrative şi anexe. S-a făcut licitaţia, contractul a fost încheiat cu o firmă gălăţeană pentru 995.200 de lei la care se adaugă TVA-ul, şi au început lucrările, care trebuiau finalizate în decembrie anul trecut. Totul părea în regulă, dar numai la suprafaţă.

Anamaria Vasiliu şi-a reclamat adjuncta la ANST de mai multe ilegalităţi, inclusiv în întocmirea documentaţiei pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor în timp cât ea se afla în concediu. Vasiliu susţinea că a descoperit şi semnalat că era vorba nu de una, ci de două lucrări: construcţia clădirii şi reparaţiile la bazin şi că ar fi trebuit să se organizeze două licitaţii, pentru fiecare lucrare în parte.

Urmarea a fost că ANST a decis să trimită la Galaţi o misiune de audit care să verifice contractele din ultimii ani şi totodată a stopat plăţile la lucrarea de la bazin până la lămurirea lucrurilor. S-a apucat să se facă plăţi către firma care se ocupa de lucrare doar de aproximativ o treime din total. La începutul lunii noiembrie s-au sistat orice operaţiuni la bazin şi nu s-a mai făcut nimic de atunci.

Astfel, deşi a avut rezolvată cea mai spinoasă problemă, cea a finanţării, instituţia destinată sprijinirii sportului în Galaţi a reuşit incredibila contraperformanţă ca prin propria conducere să-şi blocheze singură renovarea unei baze sportive importante pentru viaţa oraşului!

Între timp, s-a încheiat auditul, iar în proiectul de raport, conform surselor noastre, nu sunt semnalate ilegalităţi sau erori procedurale majore ale celor doi directori ai DJTS.

Contract blocat

Lucrările trebuiau finalizate în luna decembrie a anului trecut, contractul era încheiat doar pentru 2011, iar de aici rezultă probleme uriaşe. Banii alocaţi erau prinşi în bugetul DJST pe anul trecut, iar ce nu s-a cheltuit, conform legislaţiei, se întoarce la bugetul de stat. Practic, s-a pierdut cam două treimi din finanţare. Mai mult, contractul nu mai este acum în vigoare şi nu se poate vorbi doar de o pauză forţată a lucrărilor ci de stoparea lor. Pentru reluarea acestora, conform juriştilor consultaţi de „Viaţa liberă”, procedura este foarte complicată. Ar fi nevoie de transformarea contractului din unul anual într-unul multianual, iar acest lucru este posibil doar printr-o Hotărâre de Guvern.

Până se va găsi o soluţie, gălăţenii vor continua să-şi ducă copiii să facă înot la Brăila!

Irincu: „Am fost reclamată degeaba”

Directorul adjunct Maria Magdalena Irincu susţine că acuzaţiile care i-au fost aduse în reclamaţiile către ANST din partea Anamariei Vasiliu sunt gratuite. „Legislaţia prevede că, acolo unde este vorba de un ansamblu de lucrări pentru acelaşi obiectiv, nu se poate încheia decât un singur contract, nu-l poţi sparge în mai multe pentru fiecare lucrare în parte. Dacă făceam unul pentru bazin şi un altul pentru clădire, abia atunci ar fi fost o încălcare a legii. De altfel, a trecut prin comisia de evaluare, din care nu am făcut parte. Dacă era ceva ilegal, trebuiau să întoarcă actele, iar doamna Vasiliu să nu semneze acel contract. Am un singur regret, că acest bazin nu este gata”, a declarat Irincu.

Anamaria Vasiliu a preferat să precizeze doar că deocamdată nu poate oferi detalii despre această situaţie, până când proiectul raportului de audit nu va deveni un raport final: „Până la momentul definitivării acestui raport, draftul acestuia are caracter confidenţial, respectiv secret de serviciu. Imediat ce informaţiile nu vor mai fi considerate confidenţiale, vă voi comunica precizările pe această temă”.

Irincu se subordonează direct ANST

Toată această situaţie conflictuală a apărut şi pe fondul unui sistem legislativ plin de lacune. Practic, directorul adjunct Irincu nu se subordonează directorului executiv din aceeaşi instituţie. Ambele şefe au fost numite prin ordin ANST, agenţie căreia fiecare dintre ele se subordonează direct. Spre exemplu, Irincu trebuie să-şi depună spre aprobare cererea de concediu la Agenţia Naţională, nu la directorul executiv al instituţiei din Galaţi. Pe de altă parte, nici putere de decizie nu are decât atunci când directorul executiv Anamaria Vasiliu este în concediu.

Detaşarea la Satu Mare, revocată

Printr-un ordin al ANST, cel mai probabil în urma reclamaţiilor pe care le-a făcut la şefii Agenţiei, în luna noiembrie Anamaria Vasiliu fusese detaşată tocmai la Satu Mare, ca director executiv al DJST de acolo. Apoi, acea decizie a fost suspendată până la încheierea auditului, iar recent detaşarea a fost revocată.

Citit 4131 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.