Nataţia, sport extrem la Galaţi (III): Bazinul de la Baia Comunală, eternă promisiune

Nataţia, sport extrem la Galaţi (III): Bazinul de la Baia Comunală, eternă promisiune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Nici ultimul termen din contractul de reabilitare - decembrie 2011, nu a fost respectat * Iniţiate în urmă cu patru ani, lucrările au avut o groază de termene de finalizare promise, primul era sfârşitul anului 2009 * În martie 2012 ar trebui totuşi să fie gata, stadiul renovării fiind foarte avansat *

Închis în urmă cu aproape 12 ani, bazinul de la Baia Comunală este, în sfârşit, pe punctul de fi umplut şi cu apă, nu doar cu promisiuni din partea autorităţilor locale, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru ani. Dacă ar fi după vorbele celor din Primărie, străzile Traian şi Basarabiei, la intersecţia cărora se află clădirea, ar fi fost de multă vreme inundate la câtă apă ar fi intrat în bazin de la primul termen promis pentru finalizarea renovării şi până acum.

Concurs de promisiuni

În 2008, primarul Dumitru Nicolae anunţa încheierea licitaţiei pentru desemnarea firmei care să se ocupe de lucrare. „Până la sfârşitul anului 2009 ar trebui să fie gata”, declara atunci Nicolae. Au trecut trei ani de atunci şi tot nu s-a ajuns la capăt. Nu s-a stat degeaba în toată această perioadă, promisiunile au curs aproape continuu. Numai în ultimul an s-au anunţat patru termene de finalizare, niciunul respectat. În ianuarie 2011 s-a spus că în februarie va fi gata, apoi în aprilie viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spunea că „lucrările la Baia Comunală sunt în fază finală, în câteva săptămâni sperăm să poată fi deschisă publicului gălăţean”. A urmat o nouă amânare, iar în iunie o nouă promisiune, pentru luna octombrie. Totul cu repetiţie în noiembrie, când tot viceprimarul Ciumacenco estima că „în trei săptămâni se montează faianţa şi gresia, între timp se va da şi ultima mână de var”.

Au mai trecut trei luni de atunci şi lucrarea finanţată cu peste 7 milioane de lei tot nu este gata.

Luna viitoare?

Totuşi, în luna martie 2012 ar trebui ca toată această poveste să ajungă la epilog. Lucrările sunt atât de avansate, încât de data aceasta pare imposibil ca gălăţenii să aibă parte de o nouă amânare. Interiorul bazinului, cu o lungime de 25 de metri, este gata şi mai sunt de făcut mici finisaje la stâlpi şi de montat gresie în jur. „S-a întârziat pentru că am avut nevoie de o gresie specială din import, pe care să nu se alunece, şi au fost ceva probleme cu furnizarea acesteia. Luna asta nu cred că reuşim să fim gata, dar în martie se va putea face recepţia cu siguranţă”, a declarat Ion Titire, şef de şantier.

Administrat de „Gospodărire Urbană”

Chiar dacă luna viitoare lucrările vor fi încheiate, va mai dura destul până când publicul va avea acces în bazin. „Administrarea îi va fi încredinţată societăţii Gospodărire Urbană. După recepţia lucrării, atribuirea administrării va trebui supusă aprobării Consiliului Local”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Dacă se va vota favorabil, cei de la Gospodărire Urbană vor trebui să întocmească un proiect de management, să facă propuneri de tarife, cu care se vor prezenta din nou spre aprobare într-o nouă şedinţă a Consiliului Local. Totodată, viceprimarul Ciumacenco a precizat că, în cazul în care vor fi solicitări din partea vreunui club cu secţie de înot, se vor căuta soluţii, astfel încât sportivii să aibă acces gratuit în bazin.

Cursurile de înot, o prioritate

Eduard Grosu, directorul Gospodărire Urbană, a declarat că îşi doreşte ca principala activitate a bazinului să fie cursurile de înot destinate copiilor. „Zilele acestea vom lucra la planul de management. Un lucru este cert, prioritară va fi găsirea de soluţii pentru a le oferi copiilor gălăţeni posibilitatea de a învăţa să înoate şi chiar să facă paşi importanţi spre performanţă. Să ştii să înoţi este foarte util, dar şi mai important este că practicarea acestui sport este foarte benefică dezvoltării fizice, sănătăţii copiilor, astfel că trebuie să le oferim această posibilitate”, a spus Eduard Grosu.


CITEŞTE ŞI:

Naveta la Brăila pentru o oră de înot!

Au avut finanţare pentru renovarea Bazinului Olimpic şi au pierdut-o!



Citit 3099 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.