Oţelul testează un „finlandez”

Oţelul testează un „finlandez”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stoian Kolev şi, când e cazul, Paulius Gribauskas. Acesta este răspunsul la întrebarea „Cine apără poarta Oţelului?”, deşi ar putea fi amintit şi numele juniorului Gabriel Abraham, un goalkeeper de mare perspectivă. Din timpul stagiului de la Târgu Ocna, oficialii gălăţeni mai testează un purtător de mănuşi, unul care poartă nume de mare cronicar sportiv.

Dan, fiul jurnalistului Ioan Chilom, este liber de contract şi îşi încearcă şansa de a mânca o pâine albă la formaţia dunăreană de Liga I. Chilom junior are 24 de ani, a fost crescut la Dinamo Bucureşti şi în ţară a jucat doar prin diviziile inferioare. Sportivul care măsoară 1,93 metri poate spune că s-a călit ca portar în străinătate, el revenind recent dintr-un campionat exotic, greu de penetrat de români.  

A fost într-un orăşel din Insulele Aland

Chilom, graţie faptului că a fost titularul incontestabil al buturilor naţionale pe vremea junioratului, a prins uşor un post la IFK Mariehamn, o grupare de partea a doua a clasamentului în Finlanda. Testat mai întâi telefonic – dacă nu cunoşti o limbă de circulaţie internaţională, n-ai ce căuta în această ţară! – românul s-a integrat foarte repede în echipa nordică, prestaţiile sale cucerindu-i pe fani.

Populaţia oraşului din Insulele Aland (aproximativ 10.000 de locuitori), de altfel unul măricel pentru această zonă, ar încăpea pe Stadionul „Oţelul” şi ar mai rămâne şi scaune libere. Totuşi, Chilom şi IFK-ul la care a prestat jumătate de an aveau mereu la meciurile de acasă cam 4.000 de inşi în tribune.

„Lume mai multă este doar vara, fiindcă oraşul are deschidere la mare. Altfel, n-ai ce face acolo, că toate hotelurile şi restaurantele sunt închise”, spune „oţelarul” aflat în probe. 

Jumătate din salariu - la stat

Viaţa este foarte scumpă la graniţa dintre Finlanda şi Suedia, acolo unde este situat Mariehamn-ul, mâncarea şi băutura atârnând cel mai greu la buzunar. „Şi taxele sunt destul de mari, cred că jumătate din salariu merge la stat”, adaugă portarul care mâine va pleca în Antalya alături de ceilalţi roş-alb-albaştri ai lui Petre Grigoraş.

Interesant este şi faptul că Dan Chilom - un tip foarte dezgheţat de altfel - aflase de la casele de pariuri numele formaţiei la care urma să fie legitimat. „Un prieten care pariază mi-a spus despre această echipă, ba chiar mi-a lăudat-o deoarece făcuse bani buni de pe urma ei”, povesteşte fiul de ziarist ajuns portar de fotbal.   

Explicaţie foto: Dan Chilom (dreapta) se pregăteşte intens cu „oţelarii” în speranţa că va prinde un contract la formaţia gălăţeană de Liga I

Citit 2122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.