Ana Maria Berdilă - Campioană în meciul vieţii

Ana Maria Berdilă - Campioană în meciul vieţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Voleibalista Ana Maria Berdilă a demonstrat că se poate face în acelaşi timp performanţă atât pe teren de sport cât şi la şcoală * La recenta sesiune specială de bacalaureat, gălăţeanca a avut una dintre cele mai mari medii: 9,50


Nu are nici 19 ani împliniţi şi are deja în spate mai bine de doi ani de celebritate în lumea sportului, de când uimea lumea voleiului european cu debutul său în Liga Campionilor la doar 16 ani. „14 februarie 2010, meci la Buzău cu echipa italiană Asistel Novara, un moment pe care nu ai cum să-l uiţi vreodată”, punctează Ana Maria Berdilă. Multiplă campioană la cadete, are în palmares şi titlul naţional la senioare, cu fosta echipă CSU Metal Galaţi. Cum este şi componentă de ani buni a loturilor naţionale de junioare, acum şi în lotul lărgit a celui de senioare, pare greu de crezut că şi-a mai putut găsi timp şi pentru altceva în afară de volei.
Însă Ana Maria a demonstrat că se poate să fii performer nu doar pe terenul de sport. Între două deplasări la meciuri, cantonamente şi antrenamente, a izbutit să-şi facă facă timp şi pentru studii. Nu oricum, ci la acelaşi nivel maxim de performanţă.
Iar la primul moment de bilanţ, şi-a primit recompensa: satisfacţia uneia dintre cele mai mari note din ţară la recenta sesiune specială a Bacalaureatului, cea dedicată olimpicilor şi sportivilor din loturile naţionale: 9,50! Răsplata unui an şcolar perfect, voleibalista încheind clasa a XII-a cu 10 pe linie, la Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu. Fără nici un fel de meditaţii!
Doar pentru primul loc!
Spune că a reuşit în principal datorită spiritului de învingător, cultivat de părinţii săi, doi foşti sportivi celebri ai României, Ileana (volei) şi Ion Berdilă (hochei), ambii acum profesori şi antrenori. „Permanent am avut doar dorinţa de a fi prima, nu suport locul doi. A avut cine să-mi arate ce înseamnă bucuria locului întâi, părinţii m-au educat în acest spirit. Au ştiut să mă îndrume astfel încât să ştiu de mică ce înseamnă valoarea muncii şi să pot izbuti în viaţă pe cont propriu”, a explicat performera.
Program infernal
Pentru a reuşi atât în sport cât şi la şcoală şi-a impus să-şi respecte un program zilnic infernal. Se trezeşte la 7 dimineaţă, până pe la 14-15 a fost la şcoală, o oră de somn, iar la 17 pleacă la antrenament, de unde se întoarce pe la 20,00. Apoi lecţiile, pe care le termină mereu după ora 1,00. Plus participarea la competiţii în zilele de weekend.
„Dimineţile sunt crunte, mă trezesc mereu obosită, dar acum realizez că merită tot efortul. Am avut multe momente în care clacam. Mă descărcam cu o porţie zdravănă de plâns şi o luam de la capăt”, mărturiseşte Ana Maria. Nu uită de susţinerea iubitului său, Claudiu: „Doar jumătate de oră pe zi apucăm să fim împreună, a contat enorm că mă înţelege şi mă susţine”.
Adaugă că sportul a educat-o pentru a fi performeră şi la şcoală. „Părinţii care cred că ducându-şi copii la sport aceştia îşi vor neglija studiile, greşesc enorm. Sportul m-a disciplinat, mi-a dat tăria de caracter, perseverenţa şi m-a făcut să fiu exigentă cu mine”.
Profesoara Vali Crăciun, cea care i-a fost dirigintă la CNMK, o caracterizează ca pe un om care poate reuşi în orice domeniu, nu doar în sport. „Are ţinte bine fixate şi ştie ce vrea, e foarte disciplinată. Dincolo de rigoare, este un copil inteligent şi cu mult simţ moral. Are un potenţial extraordinar, a fost în trupa de teatru a Colegiului şi a arătat mult talent şi aici. Poate reuşi şi în multe alte domenii decât sportul”, a spus fosta dirigintă.
Acum, Ana Maria îşi calculează pasul următor în viaţă: „Important e să joc în mod constant la echipa la care o să mă duc. Am câteva oferte din ţară şi una din Belgia, trebuie să mă gândesc foarte bine înainte de a lua o decizie”.

 

Citit 4980 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 19:52

19 comentarii

 • postat de Familia Berdila :)
  Luni, 11 Iunie 2012 20:35
  Stimabile domnule/doamna "A", cu drag familia Berdila va intelege frustrarea de a nu avea niciun rezultat sau de a nu fi cineva important in candrul societatii noastre. Sunt bine venite toate criticile si mesajele impotriva noastra, ele reprezentand dovada vie a valorii noastre. In comparatie cu d-voastra si cu altii care comenteaza si ne aduc injurii, noi chiar avem rezultate, nu ne facem reclama gratuita si nu ne insusim rezultatele altora sau pe munca altora. Atat timp cat vom avea rezultate si realizari pe toate planurile nu "ne ducem si nu te lasam".:))))). In loc sa apreciati ca mai exista oameni care promoveaza valorile si sa aduceti un suport real acestei natiuni, aveti grija sa va afirmati prin grandomanie si prostie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de A.
  Luni, 11 Iunie 2012 10:10
  voi familia berdila aveti cunostiinte pe la viata libera? m-am plictisit sa tot citesc articole cu voi duceti-va si lasati-ne
  0
  0
  Raportează
 • postat de A S
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 23:49
  Felicitari Ana!!!..Ma bucur sincer de succesele tale scolare si sportive. Nu te lasa impresionata de cei care te critica.Noi , profesorii tai stim ca esti o fata serioasa,muncitoare , inteligenta care intodeauna ai fost prima.Toate acestea ti le spune prof Arion S.care intodeauna te-a apeciat cu note maxime. Suntem mandrii de tine.Sper sa mai auzim de mai multe realizari obtinute de tine.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Frustratule
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 22:59
  Pentru futezatorul:
  Presupunem prin absurd ca ai avea dreptate, ca notele la sesiunea speciala ar fi umflate. Dar cum ramane cu terminarea clasei a 12-a cu 10 pe linie. Tot umflatura? Multi frustrati mai sunt pe lumea asta!!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de futezatorul
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 22:34
  lasati-ne cu rezultatele la sesiunea speciala ..... am facut sport si nu m-am dus sa dau bac-ul diferentiat. 9.50 la sesiunea speciala iar daca ii pui sa dea la sesiunea normala, nota se schimba in 2.50..... sa fim seriosi , nu mai laudati sportivii pentru note mari, ca nu le iau pe merit. am in facultate din astia care nici nu stiu pe unde dracu se afla si ii vezi ca au 10 pe linie.... dar sunt prosti gramada...
  0
  0
  Raportează
 • postat de futezatorul
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 22:33
  lasati-ne cu rezultatele la sesiunea speciala ..... am facut sport si nu m-am dus sa dau bac-ul diferentiat. 9.50 la sesiunea speciala iar daca ii pui sa dea la sesiunea normala, nota se schimba in 2.50..... sa fim seriosi , nu mai laudati sportivii pentru note mari, ca nu le iau pe merit. am in facultate din astia care nici nu stiu pe unde dracu se afla si ii vezi ca au 10 pe linie.... dar sunt prosti gramada...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un stiutor
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 21:38
  Nu stiu daca mai traieste tanti Berdila,cred ca bunica ta,care a inventat in Galati legumicultura suprapusa (parca avea sera si pe acoperisul casei), provii dintr-o familie de mari sportivi,esti inteligenta,desteapta si ai un fizic fara repros,dar ca sa faci performanta trebuie sa pleci urgent de la Galati.Trebuie sa-ti gasesti o echipa de performanta ,unde sa fie concurenta reala si sa te afirmi pe munca ta.Iti urez succes,sa muncesti si mai mult,sa te afirmi in permanenta si sa retii ca asta inseamna sacrificii enorme(munca necontenita in detrimentul bucuriilor varstei tale},pentu ca altfel vei ramane un talent, care nu trebuie sa moara, inainte de a se nastesi aici avem exemple nenumarate in sportul romanesc.Sincer iti urez mult nsucces.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Issos
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 20:04
  Felicitari Ana iti doresc mult succes in cariera. Esti o raritate printre tinerii din ziua de astazi. Caracter si spirit de invingator. Iti doresc multa sanatate, acesta e cel mai important aspect pentru un sportiv. Cu siguranta vei avea un viitor stralucit in volei, daca vei persevera cu aceeasi ambitie.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ana
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 17:09
  Va multumesc frumos ca m-ati corectat domnule/doamna "Cititor-Persoana". Nu am stat sa urmaresc corectitudinea scrisului. Conta mesajul. Nu mi-am scris teza de doctorat. Cred ca asteptarile d-voastra sunt combatute de rezultatele mele pe care totusi nu le-ati observat in articol, le-ati ignorat. Va multumesc pentru amabilitate!. Ah, si apropo cand am scris mesajul, m-am uitat in sus, spre comentarii, nu in jos asa cum ati scris d-voastra ca fiind corect;)

  Multumesc mult celor ma sustin si imi apreciaza parintii si activitatea.
  0
  1
  Raportează
 • Sâmbătă, 09 Iunie 2012 16:45
  Doar pentru Ana !
  (avand in vedere ca a pasit pe drumul succesului...si va mai raspunde multor mesaje de felicitare)

  domn profesor ...corect: domnule profesor / domn`profesor
  se pot mandrii ...corect: se pot mandri
  sunteti mandrii ...corect: sunteti mandri
  ne reputem intalni ...corect: ne putem reintalni
  care a postat mai sus...corect: care a postat mai jos

  Cu respect (pentru activitatea sportiva),dar cu pretentie,avand in vedere proaspata absolvire!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 16:03
  EU zic sa multumim parintilor ca ei sunt baza si sursa. Fosti sportivi de performanta, actuali antrenori. era normal sa fata sa fie indemnata tot spre sport.,
  Ai mei parinti nu m au dus la fotbal pentru ca zice au ca imi trebuie o meserie nu fotbal.
  Si acum ce bani circula in fotbal si din meserie ceva spre 0

  FElicitari fetei si sportu e baza dezvoltarii
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 15:39
  Felicitari tie si familiei tale! Ai dovedit ca scoala si sportul de performanta pot merge mana-n mana. Ai tot ce iti trebuie pentru a fi o mare campioana!
  0
  1
  Raportează
 • postat de alfar
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 13:47
  foarte frumoasa fata. sint sigur ca este desteapta si are educatie. se vede. numai cele bune in viata.
  0
  0
  Raportează
 • postat de niki
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 13:25
  Sunt un fost coleg de facultate al mamei tale si mare suporter al fostei echipe C.S.U. Felicitari tie si familiei, va urez multa sanatate si sa aveti in continuare numai succese in tot ceea ce faceti.Cu stima si respect Ionica Pacuraru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANDONE IONEL GHIOCEL
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 13:13
  Felicitari,ANA MARIA tie si parintilor tai care te-au educat asa frumos si ti-au insuflat ambitie si spirit de invingatoare !!!! succes si bafta pe mai departe !!!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ana
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 11:25
  Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase domn profesor. Este minunat sa primesc aprecieri de la oameni ca d-voastra care intr-adevar se pot mandrii cu o cariera si cu perfomanta in artele plastice. Mi-as dori cu drag sa ne reputem intalni. Ma bucur ca sunteti mandrii de mine. Multumesc si persoanei care a postat mai sus. Foarte bine ati punctat toate aspectele legate de sport si educatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de suporter
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 10:01
  Felicitări Ana Maria !
  Ai dovedit pentru cei ( elevi, părinţi, profesori) care se plâng ca bacul este prea greu sau celor care spun că
  sportivii ar trebui...scutiţi de efort intelectual, că munca, seriozitatea, inteligenţa, frumuseţea sufletească stau la baza performanţei atât în sport, învăţătură cât şi în viaţă. Şi mai este ceva esenţial. Familia care ştie cum să-şi educe copiii. Sunt mândru că familia ta este formată din suma calităţilor de om-profesor-antrenor.
  Succes în viaţă şi să lupţi din toate puterile pentru România!
  0
  1
  Raportează
 • postat de suporter
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 10:00
  Felicitări Ana Maria !
  Ai dovedit pentru cei ( elevi, părinţi, profesori) care se plâng ca bacul este prea greu sau celor care spun că
  sportivii ar trebui...scutiţi de efort intelectual, că munca, seriozitatea, inteligenţa, frumuseţea sufletească stau la baza performanţei atât în sport, învăţătură cât şi în viaţă. Şi mai este ceva esenţial. Familia care ştie cum să-şi educe copiii. Sunt mândru că familia ta este formată din suma calităţilor de om-profesor-antrenor.
  Succes în viaţă şi să lupţi din toate puterile pentru România!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Carbunaru Nicolae
  Sâmbătă, 09 Iunie 2012 09:09
  Felicitari, Ana Maria!
  Ma bucur ca ai evoluat atat ca sportiv, cat si ca personalitate, asa cum ne-am dorit si noi, corpul profesoral, pe vremea in care erai eleva la Scoala nr. 13 Galati: ambitioasa, perseverenta si exigenta cu tine insati!
  Iti doresc sa-ti mearga bine in toate si in viitor!
  profesor Nicolae Carbunaru, artist plastic
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.