Comoara de la „Siderurgistul” va fi exploatată. Campania "Vieţii libere" de la începutul anului a avut efect

Comoara de la „Siderurgistul” va fi exploatată. Campania "Vieţii libere" de la începutul anului a avut efect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul complexului de nataţie, la care lucrările au fost abandonate în 2001, va fi finalizat * Finanţarea este estimată la aproximativ 8,3 milioane de euro * Cu trei piscine, dintre care una de dimensiuni olimpice, viitoarea bază sportivă va fi cea mai modernă din ţară şi va putea intra în circuitul marilor competiţii internaţionale


În Galaţi există o comoară îngropată în pământ, una estimată de specialişti la aproximativ un milion de euro. Amplasată  la nord de terenul de fotbal de la baza sportivă Siderurgistul, spre oraş, deocamdată este o groapă imensă, plină cu capetele unor stâlpi de beton ce ies din pământ. Proprietar este Consiliul Local şi foarte puţini gălăţeni ştiau că acolo s-a făcut cam o treime din lucrări la ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare complex de nataţie din ţară.

"Viaţa liberă" a şters de praf dosarul acestui proiect în luna februarie a acestui an, în cadrul campaniei „Nataţia, sport extrem în Galaţi”, lansând o provocare autorităţilor locale de a căuta soluţii pentru reluarea lucrărilor, implicit de a valorifica investiţile făcute deja acolo.

Iniţiativa a avut succes, astfel că acum s-a obţinut de la Compania Naţională de Investiţii o finanţare pentru 70 de la sută din investiţiile estimate, în timp ce diferenţa va fi acoperită de municipalitate, consilierii locali votând favorabil la sfârşitul săptămânii trecute partea de cofinanţare în valoare de 11.177.400 lei (inclusiv TVA). În total, este vorba de 37.258.000 lei (inclusiv TVA), adică aproximativ 8,3 milioane de euro, durata lucrărilor fiind de 18 luni.

Execuţia începe anul viitor

Conform reprezentanţilor Primăriei, lucrările vor începe anul viitor. „Va mai dura până la prima lopată, mai sunt de parcurs câţiva paşi de natură birocratică. Lucrările ar putea începe anul viitor”, a declarat Mihai Costache, purtător de cuvânt al Primăriei. Printre altele, va urma licitaţia de atribuire a lucrărilor şi este posibil să apară contestaţii la acest pas, care să întârzie cu câteva luni bune startul execuţiei.

O treime din lucrare este făcută

Practic, complexul de nataţie a stat la baza întocmirii proiectului bazei sportive Siderurgistul. Sala de sport şi terenul de fotbal au fost adăugate ulterior, ideea aparţindu-directorului de investiţii de atunci din combinatul siderurgic, Alexandru Dobre. S-a început lucrul la sfârşitul anilor '90 şi la final ar fi trebuit să fie un bazin de dimensiuni olimpice, înconjurat de tribune, care să poată intra uşor în circuitul marilor competiţii internaţionale de nataţie. Sub acelaşi acoperiş, urmau să fie şi alte două piscine mai mici, una pentru copii şi una de recreere pentru adulţi.

Partea cea mai dificilă, pregătirea terenului, a apucat să fie făcută. S-a forat şi s-au turnat piloţii - stâlpi de beton  - până s-a ajuns la „pământ sănătos”, la o adâncime de 24 de metri. Totul pe cheltuiala combinatului siderurgic. Dar după privatizarea acestuia, în 2001, lucrările au fost sistate, noii proprietari nedorind să mai facă investiţii acolo.

Conform celor care au lucrat acolo, ce s-a făcut reprezintă aproximativ o treime din volumul total de muncă. „Dacă ar fi să o luăm de la zero şi să ajungem la stadiul de acum al lucrărilor, ar fi nevoie cam de un milion de euro. Aceasta este valoarea la un calcul sumar a ceea ce este acum acolo, raportat la preţurile de astăzi”, ne-a declarat inginerul Gheorghe Pascariu, preşedintele filialei gălăţene a Patronatului Societăţilor din Construcţii, care a fost implicat direct în lucrările de acum mai bine de un deceniu de la Siderurgistul.

Până la construirea noului Complex de Nataţie, înotul va putea fi practicat la bazinul de la Baia Comunala, a cărui redeschidere este anunţată pentru luna viitoare.

Pentru a vedea schiţa bazei sportive şi amplasamentul Complexului de Nataţie, accesaţi site-ul www.viata-libera.ro

Citit 3525 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2012 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.