Fotbalul gălăţean are viitor: Şase juniori la loturile naţionale
Foto: Alexantru Tudorie, unul dintre cei mai promiţători juniori gălăţeni la ora actuală

Fotbalul gălăţean are viitor: Şase juniori la loturile naţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai promiţători jucători, dintre cei peste 600 de juniori gălăţeni legitimaţi, provin de la Oţelul şi FCM Dunărea


După titlul câştigat de Oţelul în ediţia 2010-2011 cu o echipă bazată pe un nucleu de fotbalişti crescuţi la Galaţi (Sîrghi, Ilie, Neagu, Iorga sau Râpă), noi generaţii de fotbalişti talentaţi sunt tot mai aproape de contactul cu marea performanţă. „În 2012 au fost în vederile acţiunilor de selecţie ale lotului naţional aproximativ 20 de juniori gălăţeni. Şase dintre aceştia au evoluat şi în partide oficiale. Moglan, Tudorie şi Dajbog (16 ani), de la Oţelul, plus Ghiocel (18 ani), Moroşan şi Ion (ambii 17 ani) de la FCM Dunărea”, a precizat Aurică Drăgan, antrenorul federal zonal care se ocupă cu urmărirea juniorilor talentaţi şi propunea lor la loturile naţionale.

Tudorie, Moglan şi Dajbog au evoluat constant în echipa naţională a României U17, existând şi interes din partea unor cluburi din străinătate pentru primii doi. La doar 16 ani, Tudorie se antrenează deja cu prima echipă, iar împreună cu Dajbog şi Moglan face parte din lotul echipei „satelit” a Oţelului. De asemenea, cei trei juniori de la FCM Dunărea selecţionaţi la echipele naţionale, Ghiocel, Moroşan şi Ion, au fost promovaţi la prima echipă, având evoluţii apreciate în actualul sezon al ligii secunde.

Infrastructură şi antrenori

La ora actuală, Galaţiul are două terenuri sintetice cu gazon atestat UEFA şi nocturnă, la „Siderurgistul” şi „Dunărea”, plus patru terenuri sintetice mici, la baza Siderurgistul. Cu gazon natural există două terenuri la baza „Zoltan David”.

„S-a îmbunătăţit infrastructura faţă de anii precedenţi, e loc şi de mai bine, mai ales că primarul de acum, Marius Stan, a promis că va acorda o atenţie sporită sportului”, a mai spus Aurică Drăgan.

Galaţiul are în jur de 20 de antrenori de copii şi juniori cu licenţa A, plus încă trei cu licenţa B. „La nivelul antrenorilor, oraşul nostru stă foarte bine, avem mulţi antrenori pricepuţi şi preocupaţi de ceea ce fac”. Oraşul nostru dispune de aproximativ 600 de copii şi juniori (între 6 şi 19 ani) la FC Oţelul, FCM Dunărea, Liceul cu Program Sportiv, Steaua Dunării şi Junior. „Existenţa a două baze de pregătire cu nocturnă favorizează mărirea numărului orelor de pregătire”, a punctat Drăgan.

Cu 34 de ani de experienţă în spate, profesorul Aurică Drăgan a declarat că ar trebui ca metodele de antrenament să se concentreze mai mult înspre formarea individuală a jucătorilor decât pe rezultatele echipelor. „Cred că trebuie să fie în atenţia cluburilor gălăţene procesul de formare al jucătorilor de valoare şi mai puţin în formarea unor echipe pe categorii de vârstă. Trebuie acordată atenţie sporită celor talentaţi, prin mai multe antrenamente, chiar şi individuale şi promovarea la o categorie de vârstă mai înaintată”.

Juniori de perspectivă

La categoria de vârstă 1998 a intrat în vederile echipei naţionale mijlocaşul central Istrate de la Oţelul, iar la '99 mijlocaşul stânga Izvoreanu (Dunărea), fratele fotbalistului de la Volin Luţk. În ceea ce priveşte juniorii A şi B, care pot ajunge într-o vreme ceva mai scurtă în prim-planul fotbalului gălăţean, există perspective în special la FC Oţelul. Echipele de juniori A şi B se află pe podium în campionatul zonal, cu şanse mari de a se califica în play-off. Auraş Gohoreanu (mijlocaş stânga), Mihai Adăscăliţei (mijlocaş ofensiv), Daniel Vicol (portar), Cosmin Stoian (mijlocaş dreapta), Marius Manea (mijlocaş central), Eduard Dumitru (atacant), Cezar Chilindar (atacant) sau Andrei Cazacu (fundaş central) reprezintă doar o parte dintre fotbaliştii promiţători ai Oţelului.

Citit 4561 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2012 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.