Căpitanul Oţelului din anii ‘90 face performanţă ca antrenor: Vali Ştefan, brutar şi campion în Cipru

Căpitanul Oţelului din anii ‘90 face performanţă ca antrenor: Vali Ştefan, brutar şi campion în Cipru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fosta glorie a fotbalului gălăţean s-a stabilit din 2006 în Nicosia * Unul dintre cele două joburi ale sale este cel de antrenor al juniorilor de 17 ani de la Omonia, echipă cu care recent a câştigat campionatul Ciprului


Pe fostul căpitan al Oţelului din anii ’90 l-am găsit destul greu, fie doar şi pentru o conversaţie telefonică. A rupt legătura cu aproape toţi cei care i-au fost apropiaţi în Galaţi, până şi numărul de telefon l-am aflat după multe încercări, dând de el pe o reţea de socializare de pe internet. “Nu mă mai leagă de Galaţi decât amintirile şi mormântul mamei”, a mărturisit Vali Ştefan, care s-a stabilit în Cipru în urmă cu şapte ani, “acolo unde am fost şi sunt respectat”.

A plecat dezamăgit de felul în care fost tratat de cei din conducerea de atunci a clubului unde a cunoscut gloria fotbalistică. Printre motive, faptul că s-a trezit fără a avea plătite de către club dările la stat pentru anii în care jucase la echipa gălăţeană, dar şi pentru că nu a fost păstrat în conducerea administrativă sau măcar tehnică a clubului. Despre asta acum nu prea are chef să mai vorbească: “Aţi atins un subiect delicat pe care nu vreau să-l dezbat prea mult. Îmi pare rău de Oţelul, că nu am putut s-o ajut mai mult, dar a fost atunci acel conflict şi rana a rămas vie în inima mea. Sunt un pic dezamăgit de felul cum am fost înlăturat, dar nu întotdeauna e cu vrem noi”.

 

Dimineaţa brutar, seara antrenor

La începuturile întoarcerii în Cipru, ţară care i-a rămas în suflet de pe vremea când a jucat la Omonia Nicosia, a lucrat trei ani pe o maşină de distribuit ziare. Nu s-a rupt total de fotbal, a antrenat o echipă din liga a V-a şi juca la Omonia, în campionatul de old-boys. Apoi s-a reprofilat, lucrând într-o brutărie. Dimineaţa face pâine, apoi tot el o distribuie şi a doua parte a zilei şi-o dedică marii sale pasiuni, fotbalul, ca antrenor al echipei de juniori Under 17 de la Omonia. „Nu mi-e ruşine cu ce fac, cui îi este ruşine să muncească… În Cipru nu e ca în România, aici majoritatea oamenilor au două joburi. Aşa şi eu, dimineaţa muncesc în acelaşi loc în care mă ştiţi, adică la brutărie, iar după amiază la antrenamente. Păi la ce vremuri grele trăim, credeţi că îmi permit să nu mă descurc cu ambele? Cum ziceam, dimineaţa fac pâine, apoi o livrez, iar după amiază plec la copii”, explică fostul mijlocaş. Singura sa părere de rău este că-i rămâne foarte puţin timp pentru familie. „Soţia s-a obişnuit să fiu mai mereu plecat. S-a învăţat să fie pe locul al doilea, din păcate la capitolul familie am cam pierdut, pentru că am stat mai mereu pe drumuri. Chiar şi copiii au crescut neavându-mă clipă de clipă lângă ei”.

 

Şi-a făcut puştii lideri!

Cu puţine zile în urmă şi-a trecut în palmares şi primul succes notabil ca antrenor, a devenit campion al Ciprului cu echipa de juniori Under 17 a Omoniei Nicosia. „Felicitări leilor mei verzi, minunatei mele echipe” a fost mesajul cu care şi-a anunţat triumful pe facebook. „Sunt foarte încântat de acest succes, am muncit mult şi acum începem să culegem roadele acestei trude. În ultimele patru etape am fost neînvinşi şi am luat titlul cu două etape înainte. Omonia este un club minunat, mi-e ca o familie pentru că este echipa oamenilor simpli şi muncitori de aici din Cipru. Mă bucur că am putut să le ofer bucuria de a fi campioni şi sper să ajungem şi mai sus de atât”, a detaliat antrenorul campion. Firesc, visează să ajungă într-o zi să antreneze echipa mare a Omoniei: „Nu zic că nu mă gândesc, pentru că aş minţi. Da, aş vrea să fac asta, dar e mult până acolo”.

 

Nu cred că am să mă mai întorc

Mulţumit de viaţa pe care o duce la Nicosia, Vali Ştefan mărturişeşte că nu se mai gândeşte să se întoarcă în România. „Nu cred că am să mă mai întorc, asta şi pentru că am plecat cu un gust amar din cauza celor întâmplate cu Oţelul. M-am stabilit aici pentru totdeauna, îmi merge bine şi la Omonia, n-am cum să mă despart de tot ce am aici acum”. Totuşi, deşi pare că încearcă să nu lase să se vadă, dorul de ţară îl macină, postând mai mereu pe pagina sa de facebook fotografii cu superbe peisaje din România, grupate sub titlul „Frumoasa mea ţară – România”.

 

Deplânge soarta echipei căreia i-a fost killer

Fostul căpitan al Oţelului şi jucător al echipei naţionale spune că urmăreşte ce se întâmplă în fotbalul românesc, atât cât îi permite timpul. Cel mai tare l-a marcat necazul care s-a abătut asupra Rapidului, echipa împotriva căreia a marcat unul dintre cele mai răsunătoare goluri ale carierei, golul victorie înscris în ultimele secunde ale prelungirilor meciului din Giuleşti, din septembrie 1996 (scor 3-4). „Ce s-a întâmplat cu Rapid e absolut incredibil, e inadmisibil. Rapidul e un simbol al României, nu e normal să dispară astfel în liga secundă”, a comentat Vali Ştefan.

Carte de vizită - Valentin Ştefan

Data şi locul naşterii: 25.06.1967 (Galaţi)

Post: mijlocaş defensiv

Echipe la care a evoluat: Dunărea Galaţi, Oţelul Galaţi (1991-1995 şi 1996-1998), Omonia Nicosia (1995-1996), CSM Reşiţa (1999), Anagennisi Derynia (1999-2000)

Meciuri / goluri în Liga I: 186 / 49

Debut în Liga I: 24.05.1992, FC Bacău - Oţelul 1-0

Meciuri / goluri în naţională: 2 / Liechtenstein - România 1-8, Macedonia – România 0-3

Cu Oţelul a avut două participări în Cupa UEFA, ediţiile 1997-1998 şi 1998-1999

A fost în conducerea clubului Oţelul (2000 – 2003), în ultima parte a acestei perioade ocupând postul de vicepreşedinte

 

Citit 6567 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2013 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.