FC Oţelul SA a fost mutată la Bucureşti şi a intrat în insolvenţă, pas premergător falimentului
Foto: FOTO: Sorin Pană

FC Oţelul SA a fost mutată la Bucureşti şi a intrat în insolvenţă, pas premergător falimentului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acţionarii au mutat sediul social al FC Oţelul SA în Capitală şi au introdus la Tribunalul Bucureşti cererea de punere sub administrare judiciară * Fost director general al clubului, primarul Marius Stan crede că situţia este extremă şi că Oţelul ar putea să nu mai apuce nici măcar startul campionatului


Situaţia de la Oţelul a atins cote critice, viitorul clubului fanion al Galaţiului a devenit mai incert ca niciodată după ce acţionariatul Oţelului a declanşat procedura de intrare în insolvenţă. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de firma The Nova Group, controlată de miliardarul Dan Grigore Adamescu. Astfel, Fotbal Club Oţelul SA şi-a înregistrat, joi, la Tribunalul Bucureşti, dosarul pentru a intra în insolvenţă, conform legii 85 din 2006, articolul 27 aliniat 5, prin care se cere judecare în regim de urgenţă în termen de cinci zile în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

Fostul director general al roş-alb-albaştrilor, Marius Stan, actualul primar al Galaţiului, declara în luna februarie că la momentul preluării clubului de către TNG se aflau în jur de şapte milioane de euro în conturi, bani proveniţi de la UEFA în urma participării Oţelului în Liga Campionilor, la care s-au adăugat ulterior sume considerabile încasate din drepturile TV. În plus, în momentul preluării clubului, TNG făcea public faptul că va asigura anual aproximativ două milioane de euro din bugetul Oţelului printr-un contract de sponsorizare cu Astra Asigurări.

Ce înseamnă insolvenţă

Când termenul scadent de plată a datoriilor nu poate fi respectat din lipsa lichidităţilor de către o societate, în cazul de faţă FC Oţelul, apare obligaţia să se declanşeze procedura de insolvenţă pentru a nu intra în ilegalitatea numită bancrută frauduloasă. Oţelul se afla în acestă situaţie, existând două procese ce i-au fost intentate pentru datorii, iar reprezenatntul TNG în conducerea executivă a clubului, Remus Pascu, a spus că acestea nu pot fi plătite în condiţii sechestrului impus de ANAF, situaţia care a impus măsura extremă.

„Confirm, am luat această decizie pentru a ne putea desfăşura activitatea în continuare, altfel nu puteam ieşi din situaţia cunoscută cu ANAF-ul, cu conturile blocate”, ne-a declarat Remus Pascu, director executiv al FC Oţelul.

Astfel, în momentul de faţă există două variante pentru clubul gălăţean. Prin insolvenţă, FC  Oţelul SA, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute de lege, poate să intre într-o fază de reorganizare a activităţii sub conducerea unui administrator judiciar, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor, conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci Oţelul iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmând să îşi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului.

Cea de-a doua variantă este cea în care activitatea reorganizată nu respectă planul. Atunci Oţelul iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. Pe urmă, toate bunurile deţinute de club, inclusiv palmaresul, vor fi puse la masa credală, apoi scoase la licitaţie dacă va fi cazul.

Sediu social, mutat la Bucureşti

Acţiunea FC Oţelul SA în instanţă a fost posibil să fie intentată la Tribunalul Bucureşti pentru că sediul social al societăţii a fost mutat în Capitală în urmă cu zece zile, conform unor surse din cadrul clubului. Miza pare să o reprezinte desemnarea unui administrator judiciar din Bucureşti, în condiţiile în care cele două procese cu acelaşi scop deschise în Galaţi ar fi putut duce la un administrator judiciar local.

Marius Stan : „Oţelul nu va prinde finalul campionatului”

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a aflat despre demararea procedurilor de intrare în insolvenţă de către acţionari de la reporterii Viaţa liberă, declarându-se extrem de sceptic în ceea ce priveşte viitorul clubului.

"Sunt surprins la modul cel mai neplăcut, e un deznodământ pe care îl anticipam după acţiunile actualului acţionariat şi îmi confirmă încă odată că singurul scop al preluării acestui club a fost devalizarea lui de milioanele care erau în cont. Sunt foarte sceptic şi nu cred că Oţelul va termina campionatul, asta dacă îl va începe. Dacă s-a recurs la metoda insolvenţei este deja dramatic. Ca primar al oraşului n-am cum să intervin decât printr-un apel care ţine de ceea ce simt eu pentru acest club, de un apel din partea suporterilor pentru care acest club a însemnat şi înseamnă foarte mult de a-l ţine în viaţă. Sunt oameni de afaceri din Galaţi şi nu numai care ar face acest lucru din toată inima”, a spus Marius Stan, actualul primar al oraşului.

Citit 2972 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2013 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.