Dramă pentru marea speranţă a sportului gălăţean la o medalie olimpică

Dramă pentru marea speranţă a sportului gălăţean la o medalie olimpică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanca a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat în timpul Campionatelor Europene din luna aprilie, unde câştigase trei medalii * În aceeaşi situaţie se află şi medaliatul olimpic Răzvan Martin, cei doi fiind suspendaţi pe o perioadă de doi ani


Halterofilii Răzvan Martin (20 ani), medaliat cu bronz la JO de la Londra, şi gălăţeanca Elena Andrieş, au fost depistaţi pozitiv cu stanozolol în urma unor controale efectuate la Campionatele Europene din acest an, conform site-ului federaţiei internaţionale de profil.

Elena Andrieş (18 ani), medaliată la Campionatele Europene cu argint la smuls şi bronz la aruncat şi aruncat, la categoria 48 de kilograme, a fost controlată antidoping la 8 aprilie, în timpul competiţiei continentale. În cazul ei, federaţia internaţională a aplicat o suspendare de doi ani. Andrieş reprezenta CSŞ Galaţi în competiţiile de juniori şi CSM Oneşti în cele de seniori. Din luna septembrie a anului trecut s-a pregătit doar la lotul olimpic, unde antrenor coordonator este Petre Becheru. Performanţele de la Tirana i-au fost anulate, iar medaliile vor trebui returnate.

Răzvan Martin a fost depistat pozitiv la un control efectuat la 11 aprilie, la CE de la Tirana, şi este suspendat până la 11 aprilie 2015. Martin a fost medaliat la această competiţie cu aur la stilul smuls şi cu bronz la total, la categoria 77 de kilograme.

Au fost în regulă la controlul dinaintea plecării

Nicu Vlad, preşedintele federaţiei, a declarat că sportivii au fost supuşi la numeroase controale antidoping în ţară, ultimul chiar înaintea plecării la respectivele Campionate Europene. „Sportivii noştri cred că sunt cei mai controlaţi dintre toţi. Noi ne-am făcut datoria şi am făcut control antidoping chiar şi înaintea plecării la Tirana, dar iată că se întâmplă”, a spus Nicu Vlad.

Răzvan Martin, care a fost depistat pozitiv în urma controlul din 11 aprilie, făcut în timpul competiţiei, a spus că a mai fost supus altor două astfel de controale în săptămâna premergătoare. „Pe 3 aprilie 2013 am fost luat la doping şi încă o dată cu trei zile înainte de plecarea la concurs. Nu am avut absolut nimic, pentru că dacă aveam, nu mai puteam să particip la concurs. Eu doar mi-am făcut treaba, am venit când m-au chemat, am ridicat, am fost tot timpul prezent la antidoping, la tot", a spus Martin.

Antrenorii din Galaţi, dezolaţi

Costel Dimofte, antrenorul gălăţean care a adus-o în sala de antrenament pe Andrieş în urmă cu opt ani, era extrem de afectat. „Nici nu sunt în stare să mai spun ceva despre vestea asta, durerea e mare. Este inexplicabil, pentru că a fost controlată antidoping chiar înainte de plecare şi totul a fost în regulă, în condiţiile în care laboratorul nostru este recunoscut ca cel mai bun din Europa de Est”, a spus Dimofte.

Mihai Nicolae, cel care a antrenat-o pe Andrieş vreme de şapte ani, inclusiv la lotul naţional de junioare până în septembrie anul trecut, când sportiva a trecut la lotul olimpic, era ieri devastat de această veste. „Sunt consternat, nu pot înţelege cum s-a ajuns la ceva în condiţiile în care halterofilii de la loturile naţionale cred că sunt sportivii cei mai controlaţi din România şi un astfel de control s-a făcut şi înaintea acestei competiţii. Durerea e imensă, până în septembrie anul trecut, când a trecut la lotul olimpic, au fost şapte ani de muncă cu Elena, mi-a fost ca un copil al meu. Am avut 15 medalii la mondialele şi europenele de juniori, mereu cu controale antidoping fără probleme”, a spus Mihai Nicolae.

Elena Andrieş era creditată drept sportivul gălăţean cu cele mai mari şanse de a fi medaliat la următoarele Jocuri Olimpice, cele din 2016, în Brazilia.

Citit 1697 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.