Interviu cu antrenorul Ion Morohai: „Fotbalul feminin va lua amploare în România”

Interviu cu antrenorul Ion Morohai: „Fotbalul feminin va lua amploare în România”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creatorul echipei de fete a Oţelului ne-a vorbit despre cum a început munca la noua formaţie pe care o pregăteşte, pe lângă grupele de copii şi juniori pe care le are în grijă


După ce a lansat în fotbalul mare jucători care au intrat în istoria Oţelului, precum Valentin Ştefan, Cătălin Tofan sau Viorel Tănase, experimentatul antrenor Ion Morohai s-a înhămat la o muncă grea, dar care deja a început să dea roade, şi anume crearea echipei de fotbal feminin a grupării roş-alb-albastre. N-a fost deloc uşor la început, cele mai multe dintre jucătoare nu mai practicaseră fotbalul într-un cadru organizat. Au fost şi eşecuri severe la startul jocurilor oficiale, oarecum fireşti pentru o echipă nouă: 3-11 cu Viitorul Buzău şi 2-7 cu Selena Constanţa. Progresul a  fost rapid, de la aceste înfrângeri la diferenţe mari de scor ajungându-se la revanşe imediate: 2-1 cu Viitorul Buzău şi 4-1 cu Selena Constanţa, la doar câteva luni distanţă.

 

-De unde a apărut ideea înfiinţării unei echipe de fotbal feminin?

 

-Federaţia Română de fotbal a solicitat clubului să înfiinţeze o echipă de fete. În România va lua amploare acest fenomen în scurtă vreme. Deja avem public destul de numeros la meciurile noastre şi va creşte din anul următor.

 

-Cât de mari sunt diferenţele între a pregăti o echipă de fete şi una de băieţi?

 

-E mult mai complicat cu fetele pentru că încep cu adevărat antrenamentele abia pe la 14-15 ani, fără experienţă, sunt ca şi cum ar fi nou-născute. La băieţi se începe mult mai devreme, de pe la 7-8 ani, iar astfel îşi conturează mai bine calităţile. E clar că-i mai dificil la fete, dar un antrenor trebuie să treacă peste orice greutăţi întâmpină.

 

-Cum funcţionează sistemul de selecţie a jucătoarelor la Oţelul?

 

-Acum şapte luni am fost anunţat de conducerea clubului că-s desemnat pentru a mă ocupa de echipa de fete. Cu maşina personală am căutat în judeţ, pe la antrenorii şi profesorii de sport din fiecare localitate, fete care vor să facă performanţă la Oţelul. Am găsit la Tecuci, Lieşti, Corod, am avut şansa să găsesc şi patru surori din Smârdan. Astfel, am încropit o echipă cu majoritatea fetelor din mediul rural, dar cu capacitatea de a creşte în exprimare de la un antrenament la altul.

 

-Poate ataca Oţelul promovarea în prima ligă din sezonul următor?

 

-Este muncă multă, fetele au început să se aşeze bine în teren, să lovească mingea cum trebuie, să mai capete puţină experienţă. Avem în lot şi jucătoare cu calităţi extraordinare, cum sunt Loredana Nica, Carmen Ciobanu, Monica Benţoiu, Georgiana Stratu. Sigur că putem ataca promovarea din sezonul viitor, dar cu multă muncă şi cu o pregătire bine pusă la punct.

 

-Care sunt cei mai importanţi jucători lansaţi de dvs. în fotbal ca antrenor al Oţelului?

 

-Ca antrenor eu m-am confundat cu Oţelul. Ştefan, Tănase, Gigi, State, Tofan, Maleş, Chebac, Balmuş, Măstăcan, apoi Cernat, Apostol, toţi au trecut prin mâna mea. Când eram principal la Oţelul s-a scris un articol în ziar „Moro îşi bagă copiii în echipă”, iar acei copii au ajuns să facă performanţe frumoase. În ultimul timp i-am crescut pe Vînă, ajuns unul dintre cei mai buni de la Roma (n.r. echipa de tineret), şi Puţanu, titular aproape meci de meci la Viitorul, în Liga I. Au fost foarte mulţi jucători pe care i-am pregătit şi au ajuns să facă performanţă.

 

-Care e cea mai frumoasă amintire a dvs. ca jucător?

 

-Cea mai frumoasă amintire a mea ca jucător, deşi au trecut mulţi ani de atunci, a fost când am promovat cu FCM Galaţi în prima ligă. A fost o mare bucurie în oraş la acea vreme.

Citit 4639 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2013 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.