Prezenţă lăudabilă a reprezentanţilor Galaţiului la Campionatul Mondial de şah din Emirate

Prezenţă lăudabilă a reprezentanţilor Galaţiului la Campionatul Mondial de şah din Emirate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai buni tineri şahişti din lume, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, s-au întrecut în Emiratele Arabe Unite într-o nouă ediţie a Campionatului Mondial de şah clasic. A fost o competiţie de anvergură, cu 1800 de sportivi reprezentând 121 de ţări de pe toate continentele. Într-o astfel de competiţie nu puteau lipsi şahişti din cele mai puternice ţări: India, China, Rusia, Iran şi SUA, clasate în această ordine. Ca o curiozitate, majoritatea adversarilor celor doi şahişti gălăţeni au origini indiene şi chinezeşti, deşi unii concurau pentru Canada sau SUA.

România a fost reprezentată de o delegaţie de 24 sportivi, dintre aceştia doi provenind de la Clubul Genius Galaţi. Prezenţa celor doi a fost apreciată, cu clasări deosebit de favorabile într-o astfel de conjunctură. Ceilalţi şahişti au prevenit din Iaşi, Timiş, Bucureşti şi Vâlcea.

 

Poziţionări în prima jumătate a clasamentului

Cei doi gălăţeni de la Clubul Genius au fost însoţiţi de antrenorul lor, Florin Păunescu. Raisa Georgiana Vulpe a acumulat 6,5 puncte, din 11 posibile şi s-a situat pe locul al 37-lea într-un clasament cu 117 participanţi. De remarcat că Raisa a înregistrat cea mai bună clasare la categoria de vârstă de opt ani, dintre toate fetele din delegaţia României. Gălăţeanca a obţinut patru victorii – la reprezentantele Qatarului, Franţei, Sloveniei şi Canadei şi cinci remize – în faţa jucătoarelor din Turkmenistan, Ucraina, SUA şi două chinezoaice. De notat că ultimele sale două adversare au fost candidate de maeştri, în faţa cărora Raisa s-a descurcat admirabil, obţinând o victorie şi o remiză.

Octavian Nicu Panţuru a ţinut aproape, ocupând o poziţie în prima jumătate a clasamentului – locul 70, din 177 de concurenţi. În cele 11 runde, Octavian a înregistrat 6 puncte: cinci victorii şi două remize. S-a impus în faţa sportivilor din Grecia, India, Azerbaidjan, Kuwait şi Kârgâstan. Din cele două remize, una a fost obţinută în faţa campionatului continentului african (reprezentantul Algeriei – candidat de maestru), iar cea de-a doua – în faţa unui sportiv din Emirate.

Dintre români, cea mai bună clasare, la băieţi, a avut-o vâlceanul Bogdan Deac, clasat pe locul al V-lea, la categoria juniori U12, cu 8,5 puncte.

 

Emiratele – o impresie frumoasă

Chiar dacă „Mondialul” din Emirate i-a solicitat din plin pe participanţi, aceştia şi-au găsit timp şi pentru a cunoaşte câte ceva din ţara asiatică. O ţară cu multe lucruri interesante, cu oameni amabili. În prima zi de Crăciun concurenţii au avut zi liberă, ceea ce le-a permis vizitarea celebrului Dubai, oraş situat la o oră şi ceva de mers faţă de Al-Ain, locul desfăşurării competiţiei mondiale. Toate acestea, în ciuda unor probleme de organizate, care la un moment dat le-au surprins pe gazde.

 

O competiţie extrem de puternică

Antrenorul Florin Păunescu, care i-a însoţit pe cei doi sportivi gălăţeni, ne-a declarat la sosire: „Fără discuţie, Mondialul din Emirate a fost foarte puternic. Delegaţia română s-a descurcat foarte bine, atât în întrecerea fetelor, cât şi în cea a băieţilor, lăsând o bună impresie în lumea şahului. Aceasta, în condiţiile în care ne-am confruntat cu cei mai buni sportivi din lume. Pentru noi, gălăţenii, a contat experienţa acumulată la Campionatul Uniunii Europene, unde copiii noştri au cucerit medaliile de bronz”. 

Citit 1494 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.