Au început Jocurile Olimpice de iarnă/ România uimeşte cu un puşti de 16 ani calificat la sărituri cu schiurile

Au început Jocurile Olimpice de iarnă/ România uimeşte cu un puşti de 16 ani calificat la sărituri cu schiurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre cei 24 de sportivi români participanţi la unul dintre cele importante evenimente ale anului se află şi un fost atlet de la CSM Dunărea, Nicolae Istrate, acum pilot al echipajului de bob 2  persoane


Cea de-a 22-a ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă, care se va desfăşura la Soci (Rusia) până pe 23 februarie, a avut ieri startul sportiv, cu calificări în trei probe, pentru prima dată în istoria JO de iarnă cu o zi mai devreme faţă de ceremonia de deschidere, programată vineri, de la ora 18.00 (în direct, TVR1).

România va fi reprezentată de 24 de sportivi, fără pretenţii la medalii, obiectivul fiind două clasări în primele 20 de poziţii. Cele mai mari speranţe sunt puse în biatlonista Eva Tolfavi, aflată la a cincea prezenţă la JO şi care va fi portdrapelul României la festivitatea de deschidere, dar şi în Paul Pepene, fost campion mondial de tineret la schi fond. Mezinul delegaţiei este Iulian Pîtea, care a reuşit la numai 16 ani frumoasa surpriză a calificării la sărituri cu schiurile.

Echipajul de bob 2 persoane îl va avea ca pilot pe Nicolae Istrate, un fost atlet care a concurat la decatlon şi heptatlon pentru CSM Dunărea Galaţi, în perioada 2000-2006. Altfel, la schi alpin va concura pentru România o sportivă franceză de 18 ani, Ania Cail, a cărei mamă este româncă.

Primii români vor intra în concurs sâmbătă: ora 12.00 - Timea Sara - schi fond - 7,5/7,5 km schiatlon, finala; ora 16:30 - Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 10 km sprint masculin, finala; ora 16.30 - Valentin Creţu - sanie - simplu masculin, manşa 1 şi 2; ora 18.30 - Iulian Pîtea - sărituri cu schiurile - trambulina normală, calificări. Competiţiile vor fi transmise de TVR 1, TVR 2 şi TVR 3.

Noi probe în program

La actuala ediţie au fost incluse şi multe probe noi, unele în care se concurează foarte rar, aşa cum este cazul la patinaj artistic, care se îmbogăţeşte cu o probă pe echipe, constând în adăugarea de puncte pentru femei, bărbaţi, perechi şi dans. De asemenea, sania câştigă o probă pe echipe, sub forma unei ştafete între un bărbat, o femeie şi un dublu masculin.

Altfel, unul dintre marile puncte de atracţie va fi turneul de hochei pe gheaţă, la care participă în premieră toate starurile din NHL.

EX Foto: Iulian Pîtea (16 ani), mezinul delegaţiei României

Sportivii români prezenţi la Soci

Schi alpin - Alexandru Barbu (slalom uriaş şi slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborâre), Ania Cail (Super G, slalom, combinată alpină);

Schi fond - Sara Timea, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici;

Biatlon - Eva Tofalvi, Cornel Puchianu;

Sărituri cu schiurile - Iulian Pîtea;

Patinaj artistic - Zoltan Kelemen;

Skeleton - Dorin Velicu, Maria Mazilu;

Sanie - Valentin Creţu (simplu masculin, ştafeta), Nicolae Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafeta), Raluca Stramaturaru (simplu feminin, ştafeta).

Bob - Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin).

Citit 1720 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.