TRANSFERURI "fără număr" în Liga Naţională de HOCHEI. Trei sferturi de campionat s-a jucat degeaba

TRANSFERURI "fără număr" în Liga Naţională de HOCHEI. Trei sferturi de campionat s-a jucat degeaba
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

' Cu foarte puţin timp înaintea semifinalelor, o echipă modestă în calificări a devenit pretendentă la câştigarea titlului de campioană


Înaintea începerii jocurilor decisive pentru medalii, ierarhia valorică existentă până acum în Liga Naţională de Hochei pe gheaţă (LNH) a fost aruncată în aer de numeroasele transferuri perfectate săptămână trecută. Practic, cam trei sferturi din campionat s-a jucat degeaba, două dintre semifinaliste urmând să joace partidele din faza finală într-o componenţă mult schimbată.

Profitând de faptul că SC Miercurea Ciuc, printr-un sistem competiţional destul de ciudat, nu este implicată în lupta pentru medalii şi a încheiat sezonul odată cu ultimele sale meciuri din Liga Mol, cei de la Progym Gheorgheni au transferat opt hocheişti de la formaţia ciucană.

Astfel, deşi era cotată fără şanse la locurile de podium, Progym a devenit o pretendentă la disputarea finalei.

La aceste mutări a reacţionat cât de cât şi CSM Dunărea, echipa gălăţeană luând şi ea patru hocheişti din ce mai rămăsese de o valoare decentă la Miercurea Ciuc, după achiziţiile făcute de Progym.

Perioada de transferări obişnuită, identică cu cea de la nivel internaţional, s-a încheiat pe 31 ianuarie, dar achiziţii au mai putut fi făcute până pe 15 februarie cu plata unei suprataxe de 1.000 de euro pentru fiecare transfer. Numărul de transferuri este nelimitat, astfel că un club poate evolua în calificări, ca durată de timp peste trei sferturi din sezon, cu investiţii în lot la limita minimă pentru obţinerea accesului în semifinale, iar cu banii economisiţi să-şi aducă jucători doar pentru cele două confruntări decisive, semifinala şi finala.

Primele efecte

În weekendul trecut, la Cârţa, s-a disputat antepenultimul turneu din faza secundă de calificare în semifinalele LNH. Dacă, până acum, Steaua dominase autoritar competiţia şi îi bătuse mereu pe cei de la Progym, de data aceasta a pierdut în faţa combinatei Gheorghieni - M. Ciuc (scor 4-8), cu cei opt ciucani pe gheaţă.

Apoi, Dunărea, fără niciunul dintre cei patru ciucani legitimaţi sâmbătă, a învins Progym cu 6-4, dar la adversari n-au jucat decât patru din cei opt luaţi de la M. Ciuc. De asemenea, duminică, având în echipă doi din cei patru jucători legitimaţi în ziua precedentă, Dunărea a învins pentru prima dată în acest sezon pe Steaua, scor 4-2.

"Trebuie schimbat regulamentul"

Gălăţeanul Mihai Brandabur, director al CSM Dunărea şi totodată preşedinte interimar al Federaţiei Române de Hochei, consideră este nevoie de schimbarea regulamentului pentru că astfel de practici afectează negativ echipele naţionale.

"Dacă ei au pornit pe acest drum, ne-au forţat şi pe noi, dar este o aiureală. Statul şi regulamentul federaţiei permit acest lucru, anul acesta trebuie neapărat să le schimbăm. Prin sprijinirea echipelor ce joacă în Liga Mol s-a vrut să se crească nivelul, dar iată că efectul este invers. Campionatul intern va avea o ierarhie artificială, sunt defavorizate echipele care investesc în jucătorii proprii şi aşa scade şi mai mult nivelul echipelor naţionale”, a declarat Brandabur.

Ordinea în clasamentul fazei secunde de calificare în semifinale nu mai poate fi schimbată în ultimele două turnee, astfel că CSM Dunărea îşi ştie adversara din semifinală: Corona Braşov - campioana en-titre.


Citit 1729 ori Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.