Semimaraton Galaţi 2015/ Cauze pentru care poţi alerga (I)

Semimaraton Galaţi 2015/ Cauze pentru care poţi alerga (I)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Semimaratonul Galaţi, ajuns la a doua ediţie, se va alerga pe 13 septembrie pentru 11  proiecte/cauze, la alegerea participanţilor. Reamintim că 90 la sută din valoarea taxei de înscriere şi din donaţii va fi direcţionată cauzei alese.

“Aleargă pentru copiii speciali”

Asociaţia de sprijin pentru Părinţii şi Copiii cu Autism Galaţi (APCA). APCA îşi doreşte ca acest proiect să aducă un plus de calitate în terapia a 60 de copii cu autism. “Unul dintre factorii care influenţează major rezultatele procesului de recuperare îl reprezintă profesionalismul cu care sunt derulate orele de terapie. Ca acest lucru să fie posibil, echipa de intervenţie pentru recuperare trebuie coordonată de specialişti cu experienţă în conceperea planului individualizat de intervenţie, terapeuţii trebuie formaţi continuu şi, în plus, părinţii trebuie instruiţi în mod cât mai eficient în terapia făcută de copii şi acasă, astfel încât să poată deveni, în cel mai scurt timp posibil, coterapeuţi în mediul de acasă”, se arată în prezentarea proiectului.

În urma participării la prima ediţie a semimaratonului, dar şi cu donaţiile ulterioare, cei de la APCA au reuşit să achiziţioneze testul ADOS (Autism Disorder Observation Schedule), care permite diagnosticarea precoce şi evaluarea continuă a autismului. Costul lui a fost de 15.100 de lei, iar în urma taxei de participare şi a donaţiilor de la semimaraton s-au adunat 5.580 de lei (fără cei 10 la sută opriţi în conturile organizatorilor).

“Alergând ofer o şansă persoanelor cu dizabilităţi”

Asociaţia Persoanelor cu Handicap “Sporting Club” Galaţi, care îşi doreşte să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi şi al familiilor acestora. Pornind de la nevoile acestora, dorinţa de socializare, recuperare, informare, consiliere, cei de la APH “Sporting Club” îşi doresc să achiziţioneze un aparat de kinetoterapie “pentru recuperarea tinerilor mobilizaţi în scaun cu rotile pentru a putea fi activi în activităţile ce le susţinem, cum ar fi sportul adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi, recalificarea acestora pentru a putea fi angajaţi pe piaţa muncii şi pentru a putea avea o viaţă independentă, nemaifiind nevoie să fie ajutaţi pentru a-şi rezolva anumite probleme”, se arată în prezentarea proiectului. 

APH “Sporting Club” Galaţi este primul ONG cu specific social şi sportiv care a organizat, începând din 1992, o competiţie sportivă destinată persoanelor  cu handicap locomotor - "Cupa Danubius".

“Alerg pentru Biblioteca ARTistică”

Asociaţia pentru Realizarea Tinerilor prin Educaţie - ARTE, Biblioteca ARTistică “Dimitrie Cuclin”. ”Prin educaţie schimbăm o generaţie!“ este motto-ul celor din cadrul ARTE, prin care vor să atragă atenţia asupra unei nevoi mai vechi a liceului "Dimitrie Cuclin", o bibliotecă adaptată specificului şcolii. “Biblioteca este coordonată de o persoană de specialitate şi deţine câteva zeci de exemplare de cărţi, dar şi câteva materiale de specialitate (n.r. - partituri, atlase etc). În prezent însă, ea nu mai este o bibliotecă funcţională pentru elevii liceului, cu rafturi vechi care stau să se îndoaie sub greutatea cărților, fără mobilierul specific pentru beneficiari, lipsind şi infrastructura absolut necesară unei biblioteci şcolare moderne: calculatoare, acces la internet, videoproiector, aparat de multiplicat. Principalii beneficiari ai proiectului sunt atât copiii şi tinerii talentaţi care studiază disciplinele vocaţionale la Liceul de Arte “Dimitrie Cuclin” din Galaţi, care alcătuiesc grupul ţintă, cât şi cadrele didactice îndrumătoare”, se arată în prezentarea proiectului.

“Copiii din Valea Oraşului se pregătesc de şcoală!”

Cartierul Valea Oraşului este unul cu multiple probleme sociale: şomaj, acces limitat la resurse şi oportunităţi, slabă valorizare a educaţiei, condiţii improprii de locuit, infracţionalitate, familii numeroase cu venituri insuficiente. În aceste condiţii, copiii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă.

Fundaţia Cuvântul Întrupat îşi propune prin proiectul „Copiii din Valea oraşului se pregătesc de şcoală!” să faciliteze accesul la educaţie şi să prevină abandonul şcolar în rândul copiilor din familii vulnerabile, din această zonă. „Prin asigurarea suportului material specific necesar, 40 de copii cu vârste de la 6 la 16 ani vor primi ghiozdane şi rechizite pentru noul an şcolar”, se arată în prezentarea proiectului.

Copiii din această zonă sunt susţinuţi prin Centrul Comunitar „La Vale” al Fundaţiei Cuvântul Întrupat. „Aici primesc sprijin la lecţii, iau masa de prânz, au grijă de igiena personală, participă la diverse activităţi unde îşi dezvoltă abilităţile şi capătă deprinderi noi care să-i ajute să aibă o viaţă împlinită şi un viitor mai bun” se mai arată în prezentare.

GROW – Practice, learn, step up

GROW, proiectul iniţiat de AIESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale) împreună cu Şcoala de Valori se adresează elevilor de liceu şi are o abordare pe termen lung. “GROW este un program inovator de educaţie non-formală cu o abordare pe termen lung, în cadrul căruia ei sunt provocaţi să înveţe experimentând şi exersând, într-un context prietenos, intercultural. Programul GROW este structurat pe baza conceptului “Practice, Learn, Step Up”, adică un model de învăţare natural, în care mai întâi experimentezi, tragi concluzii şi înveţi, iar apoi aplici noile cunoştinţe. Această iniţiativă educaţională a debutat în 2010 şi este o experienţă creată de pasiunea tinerilor şi expertiza specialiştilor în educaţie, cu scopul de a ajuta reprezentanţii unei generaţii să-şi dezvolte abilităţi, atitudini şi cunoştinţe, împreună cu studenţi străini veniţi în România ca voluntari prin intermediul programului de schimb internaţional al organizaţiei AIESEC. Până acum, în cadrul GROW au participat 3700 de elevi din peste 120 de licee care au fost pregătiţi de 130 studenţi internaţionali”, se arată în prezentarea proiectului.

Înscrierile se fac online, pe site-ul semimaraton.fundatiacomunitaragalati.ro, până pe 10 septembrie, inclusiv. În ediţia următoare ale “Vieţii libere” vom continua prezentarea proiectelor propuse de ONG-urile din Galaţi.

Citit 1644 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2015 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.