Schimbări majore în sistemul competiţional de volei

Schimbări majore în sistemul competiţional de volei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

S-a renunţat la play-off şi play-out, echipele din prima ligă urmând să continue, după sezonul regulat, împărţite în două grupe valorice

În sedinţa Consiliului Director al Federaţiei Române de Volei, care a avut loc marţi şi la care au participat reprezentanţii echipelor din primul eşalon, Divizia A1, s-au stabilit aproape toate detaliile pentru sezonul următor, cele mai importante fiind schimbarea majoră a sistemului competiţional şi renunţarea la limitarea numărului de jucători străini.

Marea modificare, făcută la propunerea celor de la Alba Blaj (club campion la feminin),  este renunţarea la sistemul cu meciuri eliminatorii în faza a doua campionatului, cele din play-off şi play-out. Astfel, după terminarea sezonului regulat, echipele vor fi împărţite în două grupe valorice, cele de pe locurile 1-6 urmând să joace pentru medalii şi poziţiile calificante în cupele europene,  iar cele de pe locurile 7-12 pentru evitarea ultimelor două poziţii, de pe care se va retrograda. 

În această fază secundă, în cele două grupe valorice se va juca după acelaşi sistem ca în sezonul regulat, fiecare cu fiecare, tur-retur, în etape săptămânale. Astfel, fiecare echipă va ajunge să joace în total 32 de meciuri: 22 în sezonul regulat şi 10 în faza grupelor valorice. 

Un aspect foarte important este că în cele două grupe valorice echipele vor intra cu toate punctele acumulate în sezonul regulat, evitându-se astfel numeroase partide fără miză care s-au jucat înainte de play-off şi play-out în sistemul competiţional anterior. 

Data începerii campionatului, atât la fete cât şi la băieţi, nu a fost încă stabilită exact, convenindu-se ca în principiu să fie în prima parte a lunii octombrie, pe 8 sau pe 15.

Galaţiul va avea reprezentare în ambele competiţii, Arcada la băieţi şi CS Universitatea la fete.

De asemenea, s-a stabilit „tabela Berger”, astfel că se ştie ordinea meciurilor din sezonul regulat. Arcada, locul trei în sezonul încheiat acum trei săptămâni, va începe cu un meci acasă, cu CSM Bucureşti, apoi în următoarele două etape va juca cu: Banatul Caransebeş (deplasare),  VCM LPS Piatra Neamţ (acasă), Ştiinţa Bacău (d), Explorări Baia Mare (a), VM Zalău (d), Steaua (a), Tricolorul Ploieşti (d), SCMU Craiova (a), Unirea Dej (a) şi U. Cluj (d).

La fete, nou promovata CS Universitatea va avea în tur următorul program: SCMU Craiova (deplasare), SCM Piteşti (acasă), Penicilina Iaşi (d), Ştiinţa Bacău (a), CSU Medicina Tg. Mureş (d), Dinamo (d), CSM Târgovişte (a), CSM Bucureşti (d), Unic LPS Piatra Neamţ (a), Alba Blaj (d) şi CSM Lugoj (a).

Totodată, a avut loc tragerea la sorţi şi pentru Cupa României. În prima fază se va juca un singur meci, voleibalistele de la CSU Galaţi urmând să întâlnească, pe teren propriu, pe Unic Piatra Neamţ. La masculin, Arcada va intra direct în turul II, unde va juca cu învingătoarea meciului dintre CSM Bucureşti şi Steaua.

Fără restricţii la străini

O altă schimbare importantă a fost luată în ceea ce priveşte numărul de jucători străini dintr-o echipă, care din sezonul 2016-2017 va fi nelimitat. Până acum, exista limita de 6 jucători străini pe foaia de joc şi obligativitatea de a avea mereu cel puţin un jucător român în teren. Cei de la Arcada au aşteptat clarificarea acestui aspect pentru a începe în perioada următoare negocierile pentru jucătorii doriţi în sezonul următor, Mirel Zaharescu, preşedintele clubului, spunând că în acest moment este sigură doar păstrarea în lot a coordonatorului Filip Despotovski.

Citit 2651 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.