HARTA sporturilor de echipă. Galaţiul ia startul în noul sezon de la un maxim istoric

HARTA sporturilor de echipă. Galaţiul ia startul în noul sezon de la un maxim istoric
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
  • Se porneşte de la un nivel de performanţă fără precedent, locul patru în topul naţional al prezenţelor în prima ligă, cu şapte formaţii
  • Aproape toate depind însă de finanţarea de la municipalitate

În ultimii ani, sporturile de echipă din Galaţi au crescut constant nivelul performanţei, ajungând acum la un punct maxim, cel puţin pentru ultimele trei decenii, cu şapte formaţii în prima ligă: Dunărea - hochei, Arcada - volei masculin, CSU - volei feminin, United - futsal, Phoenix - baschet masculin şi feminin, CSU Danubius - handbal feminin.

Faţă de sezonul competiţional precedent, se porneşte cu o echipă mai mult: a retrogradat formaţia masculină de handbal CSU, dar au promovat două, cele feminine de handbal şi volei.

Primii la start în noul sezon vor fi cei de la United, cu meciul din prima etapă programat la începutul săptămânii următoare (luni, 5 septembrie). Apoi, vor urma hocheiştii, cu partide în Liga Mol începând din 9 septembrie, şi handbalistele (10 septembrie)

Doar Bucureşti, Cluj şi Timiş stau mai bine

Analizând distribuţia echipelor pe teritoriul ţării, Galaţiul este pe locul patru într-un top al judeţelor cu prezenţe în prima ligă. Am luat în calcul 12 sporturi: fotbal (feminin şi masculin), handbal (feminin şi masculin), baschet (feminin şi masculin), volei (feminin şi masculin), rugby, polo pe apă, hochei şi futsal. Adică absolut toate, chiar dacă asta afectează relevanţa, unele fiind mai de interes decât altele.

După numărul de cluburi de primă ligă, cel mai bine stă, evident, Ilfov, cu puternicul nucleu din Bucureşti, care are 27 de cluburi.

Urmează judeţul Cluj, cu 11 cluburi şi o distribuţie echilibrată, câte un club la fiecare sport, mai puţin volei feminin şi hochei.

Pe locul al treilea se află Timişul (8 echipe), care a păstrat un plus minim faţă de Galaţi în ultimul moment, prin readucerea echipei de fotbal în Liga I, după intrarea Rapidului în faliment.

În ceea ce priveşte nivelul performanţelor al judeţelor din fruntea topului, Clujul a obţinut sezonul trecut doar o singură medalie (locul 1 la fotbal feminin), în timp ce Timiş şi Galaţi au avut câte trei medaliate. Performerele gălăţene au fost Dunărea - campioană la hochei, Arcada şi United - bronz la volei băieţi, respectiv, futsal.

Decent la numărul de echipe în prime ligi mai stau Dolj, Iaşi, Mureş (câte 6), Harghita (5), Braşov şi Maramureş (câte 4). Şase judeţe au câte trei cluburi, patru judeţe au câte două, iar nouă judeţe au câte un singur club pe harta sporturilor de echipă din prima ligă.

În patru judeţe e jale, nu au nici măcar un club de primă ligă, nici măcar în sporturile mai mici/ieftine. Este vorba de judeţele Buzău, Mehedinţi, Olt şi Tulcea.

Dependenţă de Primărie

La fel ca în toată ţara, aproape toate cele şapte formaţii gălăţene sunt dependente de susţinerea financiară din partea municipalităţii. Excepţie ar putea fi doar echipa masculină de volei Arcada, susţinută de compania cu acelaşi nume. De altfel, pentru noul sezon, tot Arcada este creditată cu cele mai mari şanse să obţină medalii, obiectivul fiind chiar câştigarea campionatului.

Situaţie de urgenţă la handbal

Cele mai mari probleme din cauza dependenţei de finanţarea de la Primărie le au cele două echipe feminine nou promovate, CSU Danubius la handbal şi CSU la volei. Acestea erau în ligile secunde în prima parte a anului, atunci când s-a făcut repartizarea banilor pentru sport de la bugetul Consiliului Local, astfel că nu au fost prinse la calcul cu necesităţi de primă ligă. Ambele aşteaptă o rectificare bugetară, la handbal situaţia fiind chiar critică, cu foarte puţin timp la dispoziţie până la startul campionatului. Pentru a încerca să facă faţă nivelului Ligii Naţionale şi să rămână în primul eşalon, CSU Danubius a transferat trei jucătoare din străinătate, două din Macedonia şi una din Cehia, dar nu are banii necesari legitimării acestora. În total, este vorba de 11.500 de euro pentru taxele de transfer: 7.500 pentru federaţiile din ţările respective şi forul european, plus 4.000 taxa pentru FRH. Primul meci este programat pe 10 septembrie, iar legitimările după începerea campionatului se taxează dublu de către federaţia română, astfel că CSU Danubius are nevoie de suma amintită până pe 9 septembrie pentru a nu fi nevoită să dea 4.000 de euro în plus.

Citit 7023 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2016 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.