INTERVIU cu Adriana Neofit, prima femeie la conducerea CS Şcolar

INTERVIU cu Adriana Neofit, prima femeie la conducerea CS Şcolar
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Despre cluburile sportive şcolare se ştie că sunt unităţi care au ca obiect de activitate instruirea tinerilor pentru practicarea unei discipline sportive, până ajung la vârsta senioratului. Despre această frumoasă preocupare, şi nu numai, am purtat un dialog cu cea care din acest an este director al Clubului Sportiv Şcolar Galaţi, Adriana Neofit (45 de ani).

- Mai întâi, câteva vorbe despre... Adriana Neofit.

- Am urmat cursurile şcolii generale în Galaţi, iar liceul l-am absolvit la "Cuza". Ca orice tânăr care vrea mai mult, m-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi, pe care am şi absolvit-o. Nu m-am oprit aici, am susţinut examenele de masterat, la Iaşi şi Galaţi, fiind brevetată în management sportiv şi kinetoterapie. De doi ani sunt şi doctor în educaţie fizică, iar de anul trecut sunt lector la FEFS Galaţi.

- Ştiu că principala pasiune în sport este judoul. Cum te-ai descurcat?

- Aşa este, pe când aveam 15 ani am aflat despre această disciplină sportivă, foarte nouă la vremea aceea printre fete. L-am avut antrenor pe Mircea Ion Ene, iar pe parcursul carierei aveam să devin campioană naţională universitară. Ca antrenor, lucrez din 1998, tot la CSS, unde am debutat şi ca sportivă, alături de antrenorii Ion Ene şi Marian Patrichi. La ora actuală, avem circa o sută de sportivi, începând de la vârsta de 4-5 ani şi până la 18 ani, aflaţi pe diverse trepte de pregătire, de la începători până la... performanţă. Avem şi două nume cu care ne mândrim, Irina Samoilă şi Bogdan Roibu.

- Câteva vorbe despre istoricul CSS-urilor.

- Prima unitate de profil fiinţează din anii ’70, mai exact din 1968, sub conducerea regretatului director Ionel Muşat, şi se numea Şcoala Sportivă, apoi CS Şcolar. În 1997, s-a produs comasarea celor două CSS-uri, Nr. 1 şi Nr. 2, într-un singur club sportiv şcolar. S-au mai aflat la „cârmă” Iulian Bratu şi Valeriu Basso, acesta din urmă având patru mandate. Din ianuarie acest an, la „pupitru” mă aflu eu, prima femeie în această ipostază.

Club cu zece secţii

- Este o mare responsabilitate, o mare provocare. Cum se descurcă Adriana Neofit?

- Niciodată nu m-am dat şi nici nu mă dau în lături de la muncă, de la efort. Avem destulă treabă la CSS şi suntem obligaţi să menţinem ştacheta performanţei cât mai sus. În „nomenclator” avem zece discipline sportive: atletism, gimnastică, handbal, haltere, judo, nataţie, kaiac-canoe, lupte, tenis şi volei. Fiecare disciplină are specificul său, problemele sale. Avem şi înaintaşi despre care îmi face plăcere să vorbim: Ion Bârlădeanu, actualmente preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Alina Tecuţă, Daniela Antipov (atletism), Nicu Vlad (haltere), Ana Porgras (gimnastică), Marian Apostu, Maria Muscă, Crina Georgescu Răuţă (volei) şi mulţi, mulţi alţii.

Sala de atletism, marea durere

- Cum vă descurcaţi cu banii şi cu bazele sportive?

- Avem în pregătire, în cele zece secţii, aproximativ 800 de sportivi. Instruirea lor o facem în bazele proprii şi în altele, pentru care avem contracte de colaborare. Acest proces este efectuat cu 28 de profesori şi antrenori. Cel mai greu este cu atletismul, pe care nu-l putem practica decât în aer liber, iar iarna practic nu putem face aproape nimic, pentru că nu avem o sală corespunzătoare. Sperăm că nu va fi prea departe vremea când Galaţiul se va putea bucura de o astfel de sală. Finanţarea o primim de la Ministerul Educaţiei Naţionale, iar din acest an beneficiem de sprijin şi de la Primărie.

- Se ştie că cluburile şcolare pregătesc sportivi până la absolvirea studiilor liceale. Ce se întâmplă cu aceştia după împlinirea vârstei de 18-19 ani?

- Din păcate, aici există o problemă, pentru că nu în toate disciplinele sportive există cluburi corespunzătoare şi la seniori. În aceste condiţii, tinerii talentaţi sunt nevoiţi să-şi caute echipe, cluburi din alte părţi pentru a-şi continua activitatea în disciplina pentru care s-au pregătit. Sperăm că strădaniile noastre şi ale tinerilor sportivi să găsească ecou şi sprijin, astfel încât să aibă condiţii să continue în oraş.

- Mai este ceva de completat?

- Aş dori să mai spun că, în ultimul sezon competiţional, de la CSS Galaţi au fost cooptaţi în loturile naţionale zece sportivi, care provin din gimnastică, handbal, kaiac-canoe şi lupte. Ne vom lupta ca, la următoarele nominalizări, numărul celor selecţionaţi să crească. Avem nevoie de sprijin, în continuare, ca şi de câţiva specialişti la disciplinele în care suntem descoperiţi.

Citit 10429 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2017 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.