Despotovski vrea să joace pentru România. Căpitanul echipei de VOLEI Arcada a primit cetăţenia

Despotovski vrea să joace pentru România. Căpitanul echipei de VOLEI Arcada a primit cetăţenia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Căpitanul echipei de volei Arcada, Filip Despotovski, este macedonean şi nu numai. După nouă ani de la venirea în campionatul Diviziei A1, ridicătorul şi coordonatorul  formaţiei gălăţene a depus documentele pentru obţinerea cetăţeniei române, lucru care s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, când a depus jurământul. Între două antrenamente din cantonamentul pe care îl face cu Arcada la Cheile Grădiştei, Filip Despotovski şi-a făcut timp pentru a ne acorda un interviu pe această temă.

- Cum ai ajuns la solicitarea de a deveni cetăţean român, ce te-a determinat să faci acest demers?

- Pentru că trăiesc de foarte multă vreme în România, am hotărât acest lucru împreună cu familia şi cei apropiaţi. Cu puţin timp în urmă, am fost înştiinţat de Ministerul Afacerilor Externe că s-a aprobat solicitarea mea şi am fost chemat la Bucureşti. Am depus jurământul pe Constituţia României şi pe Biblie, un examen pe care l-am depăşit cu brio. A contat enorm că vorbesc bine româneşte şi că ştiu foarte multe lucruri despre ţara dumneavoastră, care de câteva zile este şi ţara mea!

- Devenind cetăţean român, poţi fi convocat şi în naţionala noastră de volei?

- Evident. Acesta a şi fost mobilul solicitării mele. Am fost zece ani în lotul naţional al Macedoniei şi peste puţină vreme voi putea  avea şi calitatea de component al echipei României. Am anunţat intenţiile mele şi federaţiei din Macedonia, iar de la anul voi putea avea noua calitate. Regulamentul internaţional stipulează faptul că, în aceste cazuri, este nevoie să treacă doi ani de la ultimul meci într-o echipă naţională pentru a face "transferul". De la anul, voi avea îndeplinită această condiţie.

- Te-aş ruga să prezinţi, cititorilor noştri, CV-ul tău...

- Am 31 de ani, m-am născut în capitala Macedoniei, la Skopje. Tatăl este macedonean, iar mama, sârboaică. Mă simt la fel de bine în Macedonia, ca şi în România. De regulă, vacanţele şi timpul liber le petrec în ambele ţări, cu aceeaşi bucurie. În ambele ipostaze, mă simt ca acasă. Nu este nicio diferenţă între oraşul meu natal şi cele din România.

A fost campion al Macedoniei la înot

- Cum s-a produs debutul tău în sport?

- Poate pare foarte curios, dar prima pasiune a fost nataţia. De la 17 la 21 de ani, am practicat înotul, la clubul Rabotniski din Skopje, unde am „achiziţionat” patru titluri de campion şi tot atâtea Cupe. Între timp, mă purta gândul şi la volei, iar până la urmă am făcut „transferul” la acest sport. Surprinzător, am fost apreciat încă de la început. În Macedonia, nu am avut cine ştie ce carieră, totul s-a dezvoltat în noua mea ţară. Am venit în România acum nouă ani, perioadă în care am acumulat extrem de multă experienţă. Am reprezentat echipa din Zalău, apoi am ajuns la Tomis Constanţa, cu care am devenit campion şi am cucerit o Cupă, apoi am fost patru ani la Dinamo - cu trei medalii de bronz şi o Cupă. Pentru un sezon am jucat în Rusia, pentru ca în prezent să mă aflu înaintea startului celui de-al treilea sezon în Galaţi, la Arcada. Mă simt foarte bine aici, am obţinut două medalii de bronz şi o Cupă şi sper ca performanţele să „curgă” şi mai şi.

Şi Despotovski-junior este român

- Dacă acum eşti român cu acte-n regulă, te-ai gândit să te stabileşti aici, ai cumpărat o locuinţă în Galaţi?

-Nu încă, dar nu este exclus acest lucru. Deocamdată, locuiesc cu familia într-un apartament oferit de club. Ne simţim foarte bine, ne simţim români! Atât eu, cât şi soţia mea, deocamdată doar macedoneancă, dorim să-l educăm în acest spirit şi pe fiul nostru, Erik, de un an şi şase luni, care, odată cu mine, a primit şi el cetăţenia română.

- Mulţumim şi îţi dorim mult succes în viitoare activitate, la club şi la naţionala României!

Citit 2328 ori Ultima modificare Marți, 05 Septembrie 2017 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.