A înotat de la izvoarele Dunării până la Galaţi. Peste 2700 de kilometri! Au mai rămas ultimii 151 km.

A înotat de la izvoarele Dunării până la Galaţi. Peste 2700 de kilometri! Au mai rămas ultimii 151 km.
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Înotătorul amator Avram Iancu a pornit în urmă cu aproape trei luni în ceea ce se poate considera "cursa vieţii", înotarea celor 2.860 de km ai Dunării, de la izvoare (Donaueshingen, Germania) până la vărsare, fără echipament de protecţie termică, doar în slip şi cu cască. Pe parcusul a două luni, Iancu a fost însoţit din caiac şi de gălăţeanul Valerică Rîmbu, care i-a fost alături până la “Cazane”.

Duminică seara, Avram Iancu a ajuns aproape de Galaţi, a înnoptat în zona “Priza Dunării”, iar luni şi-a continuat cursa. Pe la Bac, s-a oprit câteva secunde pentru a răspunde încurajărilor venite de pe mal. "Hai România!", a strigat de lângă caiacul ce-l însoţea şi din nou la înotat. Personalul de Bac-ul mic realizează despre ce este vorba şi salută temerarul cu sirena, al cărei sunet de data aceasta pare a fi o voce ce strigă "Hai, Avram"!. După alte câteva minute, Avram Iancu ajungea pentru un scurt popas în zona de la “Elice”.

Deşi, iniţial (startul a fost pe 20 iunie), şi-a propus parcurgerea traseului în 60 de zile, Iancu a avut parte şi de zile mai puţin plăcute, în care întregul program a fost dat peste cap. Aşa a fost şi luni dimineaţă, când, din cauza ceţei dense de pe Dunăre, nu a putut porni la timp. “Am avut parte de o ceaţă foarte densă şi nu am vrut să ne punem siguranţa în pericol, la fel cum nu am vrut să îi punem pe ceilalţi participanţi la traficul fluvial în posturi neplăcute. De aici, mai avem de străbătut 151 de km. Pare puţin, dar ceea ce a trecut este certitudine, ceea ce este înainte este sub semnul întrebării, pentru că, iată, se pot întâmpla orice fel de aspecte neprevăzute”, a declarat Iancu, la sosirea în Galaţi.

Bibliotecarul din Petroşani a povestit că a fost o cursă foarte grea, în care partea cea mai dificilă a fost în Germania şi Austria, din cauza temperaturilor foarte scăzute ale apei, în condiţiile în vrea să stabilească o premieră mondială în ceea ce priveşte parcurgerea Dunării fără costum de protecţie, dar şi pentru că a întâlnit numeroase baraje. “Au fost acolo foarte multe baraje, 50 în Germania, 12 în Austria, unul în Slovacia şi două, cele mai mari, în România. Au fost condiţii deosebite, cu vânt, valuri, dar într-o astfel de călătorie orice fel de problemă întâmpin trebuie să găsesc resursele necesare pentru a o depăşi. Străbaterea înot a unui fluviu este ca în viaţă. Nu e întotdeauna numai soare şi frumos, sunt şi nori. Dar am învăţat ceva, cu calm şi perseverenţă se poate realiza orice. Nu m-a afectat cu nimic nivelul scăzut al Dunării. Eu sunt ca o frunză în vânt, simt că sunt un minuscul în apele măreţe ale Dunării”, a mărturisit Iancu.

În ceea ce priveşte următorul proiect, Iancu încă nu s-a decis. “După ce termin această cursă, depinde ce cărţi voi mai citi, poate mă mai inspir. În primul rând, vreau să duc la bun sfârşit acest proiect, apoi mai vedem. Sosirea la Sulina va fi pe 14 sau 15 septembrie, depinde dacă reuşesc să recuperez cei 5-6 km pierduţi în această dimineaţă”, a concluzionat Iancu.

A înotat în Dunăre, la Galaţi, şi acum doi ani

Petroşăneanul este legat de Galaţi atât prin faptul că l-a avut alături pe Valerică Rîmbu, cât şi pentru că aici a avut parte de câteva antrenamente importante pentru proiectele sale. În 2015, Iancu a parcurs distanţa de la Gropeni la Galaţi, antrenament în vederea traversării Canalului Mânecii tot fără costumul de neopren, performanţă pe care a reuşit-o în august 2016. De asemenea, înaintea cursei de acum, în iunie 2017, s-a antrenat coborând pe Siret până la Galaţi.

Rîmbu, care l-a însoţit din caiac pe Avram Iancu mare parte din traseu, spune că cel mai greu i s-a părut a fi în Germania. “L-am însoţit chiar de la izvoare, până mai sus de Cazane, la km 980. Pentru mine a fost o plăcere să îl însoţesc, când faci ceea ce îţi place este mai uşor. Greul l-a dus el. Cred că porţiunea cea mai dificilă a fost la Passau, unde se varsă râul Inn în Dunăre”, a declarat Rîmbu, cel care luni dimineaţă l-a întâmpinat la Galaţi pe temerarul înotător. De la km 980, gălăţeanul a mers înainte şi a ajuns până la vărsare, la Sulina, devenind primul român care a parcurs întreaga Dunăre în caiac.

 

Citit 5852 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2017 21:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.