România, reprezentată la FOTE de gălățeanul Andrei Tănase

România, reprezentată la FOTE de gălățeanul Andrei Tănase
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Patinajul artistic îmbină într-un mod armonios dansul cu exerciţii complexe şi atrage, an de an, copii dornici să facă performanţă. Totuşi, patinajul este o ramura a sporturilor de iarnă căreia i se acordă prea puţină importanţă în România, aceasta fiind de altfel o explicaţie a numărului mic de cluburi de patinaj artistic. În plus, este şi un sport foarte costisitor, iar rezultatele se văd abia după ani buni de muncă.

Un astfel de exemplu este cel al gălăţeanului Andrei Tănase (15 ani), care este campion naţional la juniori Under 14 ani. În urma acelui rezultat, tânărul gălăţean - pregătit de peste zece ani de antrenoarea Ramona Aida Dinu, în cadrul CSM Dunărea - a reprezentat România la ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiţie ce s-a desfăşurat, în februarie, la Erzurum (Turcia).

Aventura lui Andrei în patinajul artistic a început pe când se afla la grădiniţă, iar antrenoarea clubului CSM Dunărea le-a făcut celor mici o prezentare a acestui sport. "Eram foarte încântat. Când am ajuns acasă i-am povestit mamei despre acest sport şi am dorit să văd cum este. Iată că au trecut deja atâţia ani", a mărturisit Andrei.

Din patinajul românesc, modelul lui Andrei este Zsoltan Kelemen, cel mai titrat patinator al tuturor timpurilor, în vreme ce la nivel internaţional este francezul Brian Joubert (33 de ani), fost campion mondial în 2007, dar şi multiplu medaliat la "Europene".

"Acum sunt elev la Liceul Sportiv, iar programul de la şcoală, unde am cursuri doar dimineaţa, îmi permite să mă ocup şi mai mult de pregătirea sportivă. Zilnic mă antrenez câte 75 de minute pe gheaţă, de regulă după-amiaza, iar în zilele în care patinoarul este ocupat de seniorii de la CSM Dunărea, pentru meciurile oficiale de hochei, fac doar exerciţii fizice în sală, pentru forţă şi rezistenţă, dar şi coregrafie. Elementul tehnic preferat este săritura dublu Axel", ne-a spus Andrei.

Patinajul artistic este un sport costisitor, căci pe lângă deplasările la competiţii este nevoie de resurse şi pentru costumaţia de concurs. Asftel, mama lui Andrei a aplicat pentru o bursă la "Programul MOL de promovare a talentelor", acţiune de sprijinire a tinerilor sportivi şi artişti, unde în urma rezultatului obţinut la FOTE (locul 14) a beneficiat de finanţare de 2.000 de lei.

"Ne este destul de dificil cu finanţarea pentru sportivii noştri, având în vedere că suntem un club bugetar, dar încercăm să atragem sponsori. Andrei munceşte mult, iar pentru cele trei minute de program din concurs este nevoie de o muncă continuă pe parcursul unui an întreg", ne-a declarat antrenoarea lui Andrei, Ramona Dinu.

Cel mai titrat patinator artistic gălăţean este Cornel Gheorghe, care a câştigat de 11 ori titlul de campion naţional al Romaniei, între 1986 şi 1997, şi a obţinut cel mai bun rezultat pentru România la Campionatul Mondial, la Praga, în 1993, când s-a clasat pe locul 9.

La 17 februarie 1874, membrii Asociaţiei de patinaj din Cluj au participat la primul concurs public, Clujul devenind, la începutul secolului al XX-lea, locul unde se desfăşoară Campionatele Naţionale de Patinaj.

Altfel, patinajul artistic este cel mai vechi sport de la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima editie, în 1924. Până în 1972 s-a concurat la simplu, masculin şi feminin, şi perechi, iar din 1976 s-a introdus şi proba de dans.

România a fost reprezentată pentru prima data la JO din 1936, a participat apoi la ediţiile din 1968 şi 1972, iar din 1992 nu a mai lipsit de la nicio Olimpiadă.

Citit 3539 ori Ultima modificare Duminică, 05 Noiembrie 2017 10:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.