UPDATE. Clubul Phoenix şi-a desfiinţat echipele de senioare
Foto: Sonia Baciu

UPDATE. Clubul Phoenix şi-a desfiinţat echipele de senioare
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

UPDATE - Clubul de baschet Phoenix Galaţi, care se putea mândri că este singurul din România cu echipe la absolut toate nivelurile, a ajuns la o decizie extremă, dureroasă, argumentată de finanţarea mult sub necesar primită de la municipalitate: retragerea echipelor feminine, atât din Liga Naţională, cât şi din Liga I.

Aceasta hotărâre se contura de ceva vreme, în condiţiile unei subvenţii financiare dinspre Primărie mult sub anii anteriori, iar varianta cea mai potrivită în acest context a fost cea de sacrificiu al celor două echipe de senioare, chiar dacă şi în continuare se va merge pe linie de avarie.

Preşedintele clubului, Florin Nini, regretă că s-a ajuns în acest punct, dar mai are speranţa într-o revenire pe prima scenă baschetbalistică feminină, în viitor. "Cu regret anunţ desfiinţarea secţiei feminine de senioare. Nu este un lucru plăcut, este un lucru care ne doare şi o recunoaştem sus şi tare, chiar dacă sunt şi oameni bucuroşi, care-şi freacă mâinile că s-a întâmplat acest lucru. Noi îi asigurăm că vom merge mai departe pe proiectul nostru, chiar şi cu această sincopă care vine în urma finanţări inconstante, în valuri, mult mai mică decât în sezonul anterior. Dacă am fi avut acelaşi buget de anul trecut, cu siguranţă că nu se ajungea aici. Prin desfiinţarea echipelor de senioare, am redus cheltuielile, pentru a putea să susţinem celelalte echipe, de seniori şi juniori. Sperăm totuşi ca poate peste un an sau doi, cu un buget sănătos, să încercăm o revenire a baschetului feminin la Galaţi", a spus Florin Nini.

De altfel, în acest an, alte două echipe s-au retras din Liga Naţională, CSM  Târgovişte - campioană naţională, respectiv, Politehnica Naţional Iaşi. Dacă prima echipă a ajuns la acest moment din cauza restricţiilor puse de FIBA, la formaţia ieşeană, aflată la al doilea an în LNBF, retragerea a fost tot de natură financiară. Totodată, în acest sezon a reapărut pe prima scenă echipa CSU Alba Iulia, revenită după un an de la retragere.

Declinul în baschetul feminin gălăţean a început în luna martie a acestui an, când, pe fondul întârzierilor salariale, o parte dintre jucătoarele străine au refuzat să intre pe parchet, într-un meci disputat cu Sepsi Sf. Gheorghe - campioana en-titre, contând pentru faza secundă a campionatului.

După ce, la rectificarea bugetară din luna septembrie, clubului gălăţean i-a fost aprobat mai puţin de 45 la sută din suma solicitată (590.000 de lei din 1.400.000 de lei), săptămâna trecută, într-o altă şedinţă a Consiliului Local, celor de la Phoenix le-a fost respinsă o cerere de refinaţare de 500.000 de lei, care ar fi putut să ajute clubul să funcţioneze cu întreaga sa structură piramidală, de la nivel de minibaschet şi babybaschet până seniori.

Echipa feminină gălăţeană revenise în prima ligă în 2013 (antrenor Theodosios Paralikas), după o pauză de 13 ani, cea mai bună performanţă fiind înregistrată în sezonul 2015-2016 (antrenor Eugenio Rodrigues), când a încheiat campionatul pe loc de play-off (locul 5), reuşind totodată şi o calificare, în premieră, în turneul final al Cupei României.

Desființarea celor două echipe de senioare, din Liga Națională, respectiv Liga I și retragerea acestora din competiție după începerea campionatului aduce și o amendă consistentă pentru clubul gălățean. Astfel, conform articolului 23.18.c. din Regulamentul General de Organizare a Competițiilor de baschet, ”în situația în care o echipă se retrage după începerea competiției sau este eliminată, ea va fi penalizata astfel: la seniori, LNB și Liga 1, masculin și feminin, 10. 000 euro”.

Ce spune primarul Galațiului

Contactat telefonic, primarul Ionuț Pucheanu ne-a declarat că regretă situația în care a ajuns clubul gălățean Phoenix și a exprimat intenția de a introduce un nou proiect de hotărâre pe ordinea  de zi a ședinței consiliului local din această lună, cu privire la finanțarea sportului de masă. ”Îmi pare rău că suntem în situații de genul acesta legat de echipele care ne-au reprezentat cu cinste la nivel național, dar, din păcate, primarul nu are ce face decât să ducă la îndeplinire deciziile Consiliului Local. Sunt situații în țară, în care municipalitatea, în limita disponibilităților financiare, susține echipele, pe anumite sporturi. În rest, să știți că inclusiv în ''legea sponsorizării'', atributul principal la finanțărilor pe care le realizează municipalitatea este sportul de masă, nu cel de performanță. În accepțiunea legiuitorului se înțelege prin ''sport de masă'' - zona de juniorat, pentru a avea tot ceea ce este necesar. Evident că este un fenomen de masă, evident că era o refulare a multor cetățeni, și de bucurie și de tristețe, și da, trebuie luat în considerare. Mare parte dintre politicieni, până nu demult au considerat sportul un vehicul, o formă de promovare și a ținut al naibii de bine. Voi reintroduce în ședința viitoare o nouă propunere de finanțare a clubului, însă nu știu cât de mult îi va mai ajută pe cei de la Phoenix”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.


Clubul de baschet Phoenix Galați, care se putea mândri că este singurul din România cu echipe la absolut toate nivelurile, a ajuns la o decizie extremă, dureroasă, argumentată cu finanţarea mult sub necesar primită de la municipalitate: retragerea echipei feminine din Liga Naţională.

Aceasta hotărâre se contura de ceva vreme, în condiţiile unei subvenții financiare dinspre Primărie mult sub anii anteriori, sacrificându-se una din echipele de Liga Naţională în speranţa că aşa se va reuşi supravieţuirea celeilalte. „Felicit fetele pentru efort, sunt convins că au făcut tot ceea ce a depins de ele, atât jucătoarele, cât şi stafful. Campionatul feminin a devenit cel mai echilibrat din ultimii ani, tocmai pentru că sunt echipe care investesc. Vom avea o şedinţă în care vom stabili decizia pe care o vom lua. Din păcate, discuţiile şi calculele ne duc clar spre ideea de a desfiinţa o echipă de Ligă Naţională, poate chiar şi echipa de Liga I”, declara Florin Nini, preşedintele clubului, la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform totalbaschet.ro, Phoenix a informat deja, miercuri, Federaţia Română de baschet, că retrage echipe feminină din campionat, oficializarea deciziei urmând să fie făcută publică joi, când clubul a anunţat o conferinţă de presă.

Echipa feminină revenise în prima ligă în 2013, după o pauză de 13 ani, iar în 2015 promova şi formaţia masculină.

În urmă cu doi ani, judeţul Galaţi era pe locul trei în topul naţional, exceptând Bucureştiul, în ceea ce priveşte prezenţa în prima ligă la sporturi de echipă, cu şapte formaţii. Acum mai rămân cinci, declinul fiind completat de echipa de hochei care, de la statutul de campioană, a ajuns să nu fie învinsă doar de către amatorii de la Sportul Studenţesc, în condițiile în care jucătorii nu și-au primit salariile de trei luni.

Citit 10003 ori Ultima modificare Vineri, 03 Noiembrie 2017 09:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.