Organizațiile civice îi cer lui Iohannis să blocheze Legile Justiției. Strada pregătește un PROTEST de amploare

Organizațiile civice îi cer lui Iohannis să blocheze Legile Justiției. Strada pregătește un PROTEST de amploare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu mai puțin de 19 grupuri civice, printre care „Acțiunea Civică Galați”, „Corupția Ucide”, o serie de grupuri „#Rezist” din mai multe orașe și nu numai, fac apel către președintele Klaus Iohannis să folosească „toate instrumentele pe care Constituția i le pune la dispoziție (...) astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale”.

„Sunteţi, conform Constituţiei, singurul mediator chemat să acţioneze atunci când intervine o criză în funcţionarea autorităţilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constituţie ne spune că sunteţi chemat să vă exercitaţi funcţia de mediator nu numai atunci când există un blocaj sau un dezechilibru între puterile statului, ci şi între stat şi societate. Aţi exercitat această funcţie de mediator în urmă cu un an, când Guvernul se pregătea să legifereze în materie penală. Aţi înţeles atunci mesajul străzii, care reclama că puterea politică încerca să submineze lupta anticorupţie. Cumulate, mesajul dumneavoastră şi cel al străzii au avut suficientă forţă pentru a opri abuzul de la acel moment”, îi scriu, șefului statului, cele 19 organizații civice și comunități on-line.

Semnatarii mesajului arată că, în prezent, strada reclamă din nou acelaşi abuz asupra Justiţiei, dar la o scară mai largă. „Dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenţei procurorilor şi despre subordonarea puterii judecătoreşti de către cea politică. Este o situaţie de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituţii independente ale statului, instituţii europene, organizaţii profesionale din sistemul judiciar şi parteneri din UE şi NATO. Alături de cetăţenii şi organizaţiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor legilor justiţiei (...) Apelăm la dumneavoastră pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituţia vi le pune la dispoziţie şi ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eşuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de reţele infracţionale”, se mai arată în scrisoarea adresată șefului statului.

Organizațiile civice îi cer şefului statului să solicite Comisiei de la Veneţia ”un punct de vedere care să clarifice compatibilitatea cu standardele fundamentale ale statului de drept ale modificărilor aduse celor trei legi ale justiţiei adoptate de Parlamentul României în luna decembrie 2017”.

Pe data de 20 ianuarie, organizațiile civice pregătesc un protest de amploare la București, la care vor participa oameni din zeci de orașe ale țării. Printre manifestanți vor fi prezenți și gălățeni. Evenimentul a fost creat pe Facebook, în urmă cu doar câteva zile, și este promovat de către protestatarii #Rezist.

Citit 2228 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.