Detenția de weekend şi acasă, votată de Camera Deputaților

Detenția de weekend şi acasă, votată de Camera Deputaților
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, precum detenţia la domiciliu şi de weekend pentru condamnările de maximum cinci ani. Proiectul aparţine parlamentarilor PNL, dar a fost modificat substanţial de deputaţii jurişti ai PSD şi ALDE, relatează Hotnews.ro. Cei care au comis infracţiuni cu violenţă, recidiviştii, precum şi cei care au fost condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu pot beneficia de aceste măsuri.

„Aţi transformat proiectul în măsuri alternative la liberarea condiţionată”, a reclamat deputatul PNL Gabriel Andronache, după vot, nemulţumit de modificările aduse proiectului de lege de către parlamentarii puterii. „Mă adresez colegilor din PSD, ALDE, UDMR. Pe zi ce trece, transformaţi România într-un paradis penal. Dacă asta vă doriţi, înseamnă că reuşiţi”, a spus şi deputatul USR Stelian Ion. După adoptare, proiectul va fi trimis la promulgare, însă opoziţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională a României (CCR).

Potrivit avocat.net, parlamentarii vor ca unii infractori să poată să-şi execute pedepsele într-un regim mai permisiv. „Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar”, scrie în proiect.

Concret, măsurile alternative pentru executarea pedepselor cu închisoarea vor fi: închisoarea la domiciliu; închisoarea fracţionată - în timpul săptămânii la domiciliu şi în weekend într-un centru de detenţie special sau într-un penitenciar; închisoarea mixtă - la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

„Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune prin hotărâre una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracția de 1/5 necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție”, prevede actul adoptat de deputaţi, cu precizarea că se va aplica o procedură specială.

Măsurile mai lejere de executare a pedepselor cu închisoarea nu se vor aplica deţinuţilor cu abateri disciplinare, celor condamnaţi pentru infracțiuni de violenţă ori de corupţie sau recidiviştilor.

„Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către Ministerul Afacerilor Interne, cu sau fără brăţară electronică”, este subliniat în propunerea legislativă.

Citit 701 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.