Dacă am aduna kilometrii promiși, am avea autostrăzi cât China

Dacă am aduna kilometrii promiși, am avea autostrăzi cât China
Infrastructură doar la nivel declarativ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la uzina Automobile Dacia de la Piteşti, că este nevoie de un plan coerent pentru infrastructură şi punerea acestuia în aplicare, 15 km daţi în folosinţă într-un an şi jumătate fiind ridicol de puţin.

"Vă invit să vă îndreptaţi atenţia către sectorul românesc de IT, care se poate afla în avangarda inovării, însă pentru a putea fructifica în mod eficient metodele tehnologice, înainte de toate, trebuie să oferim echilibru, să construim autostrăzile de care avem nevoie în mai puţini ani, nu în decenii, cum se prefigurează după ritmul de melc de până acum. În programele guvernamentale, infrastructura a fost doar la nivel declarativ şi nu vorbesc doar de ultimii guvernanţi. Dezvoltarea infrastructurii este chiar cheia prosperităţii, iar lipsa de autostrăzi este reclamată deopotrivă de economişti şi cetăţeni. Românii recurg la proteste pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme acute. În afară de hărţi colorate şi planuri frumoase, lumea se uită şi la rezultate, iar cei 15 km de autostrada din ultimul an şi jumătate înseamnă ridicol de puţin", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai explicat faptul că dacă am avea kilometrii de autostradă promişi de politicieni, am avea "autostrăzi cât China", însă în realitate situaţia este una gravă. "Cred că dacă am aduna promisiunile de kilometri de autostradă făcute de toţi guvernanţii am avea autostrăzi cât China. Evident că nu avem nici măcar 800 de kilometri de autostrăzi. Noroc că până aici vine una (n.r. - Bucureşti - Piteşti). Fondurile europene sunt importante pentru că sunt destinate fondurilor regionale. Marile proiecte de infrastructură au nevoie de o pregătire foarte serioasă. Majoritatea proiectelor aflate în execuţie sunt proiecte fazate, gândite pentru exerciţiul financiar anterior, nu au fost realizate de cei care au avut decizia şi au fost trecute în actualul exerciţiu", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut referire şi la transportul pe calea ferată. "Dacă dumneavoastră transportaţi de la Craiova în Europa de Vest automobile noi, în medie până la Curtici transportul e de 24 de ore, iar apoi în Europa de Vest de 12 ore. (...) CFR ne spune că speră, atenţie speră, să înceapă execuţia în 2022. E foarte târziu. Ciclul de finanţare e până în 2020, dar trebuie să se încheie în 2023, ca să fie finanţat din fonduri europene", a mai declarat preşedintele. Şeful statului a menţionat că industria auto reprezintă peste un sfert din exportul României, dar pentru o bună funcţionare e nevoie de strategii pe termen lung.

Citit 842 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.