Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare

Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a fost condamnată, marţi, de instanţa supremă, la şase ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul "Gala Bute", iar Rudel Obreja a primit cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă. Veronel Dumitrescu, avocatul Elenei Udrea, a calificat drept nedreaptă, absolut nejustificată şi nelegală sentinţa instanţei supreme.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel sentinţa din prima instanţă, atât pentru Elena Udrea, cât şi pentru Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Magistraţii au menţinut sentinţele pronunţate de instanţa de fond şi în cazul celorlalţi inculpaţi.

Astfel, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Nastasia, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, a primit doi ani şi şase luni cu suspendare. Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea declara recent la România TV că "ar fi absurd" să fie condamnată definitiv în dosarul "Gala Bute", existând în acest moment un document care îi arată nevinovăţia. "De ce m-aş duce şase ani la puşcărie doar pentru că vor Coldea şi Kovesi?", a spus Udrea, care a anunţat că îşi va prezenta cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Udrea susţine că va reveni în România dacă dosarul va fi repus pe rol la o instanţă "corectă", iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va căuta mijloace ca "acea sentinţă să fie desfiinţată la un moment dat".

Ultimul termen în dosarul "Gala Bute" a avut loc în 9 mai, când magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja. Veronel Rădulescu, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi a solicitat rejudecarea dosarului. De asemenea, ei au solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferinţă, din Costa Rica, solicitare respinsă.

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Potrivit site-ului Ministerului de Externe, Costa Rica se află pe lista celor 135 de state care au acord bilateral cu ţara noastră.

Elena Udrea ar putea fi adusă în ţara în baza Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, adoptată în anul 2003. Documentul obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupţie, iar Costa Rica şi România sunt semnatare.

Citit 2332 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.