Protocolul dintre SRI şi ICCJ, desecretizat

Protocolul dintre SRI şi ICCJ, desecretizat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Protocolul de cooperare între SRI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost declasificat, fiind publicat pe site-ul SRI. În anul 2009, a fost semnat acordul de securitate SRI - PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017, a fost prelungită acreditarea până în 2020. Scopul acordului fiind atins, acesta poate fi pus la dispoziţia publicului, anunţă SRI.

Procotolul a fost încheiat pentru "crearea unui sistem informatic sigur şi stabil, acreditat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesar gestionării în condiţii de securitate şi operativitate maximă a informaţiilor în format electronic vehiculate în scopul îndeplinirii măsurilor" şi pentru "asigurarea de către S.R.I. a infrastructurii tehnice a sistemului necesară realizării activităţilor circumscrise domeniilor de cooperare".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) precizează, referitor la protocolul încheiat cu Parchetul General şi SRI, declasificat luni, că acesta a fost încheiat în 2009 şi că nu conţine alte acte adiţionale. "În cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost identificat un singur protocol de cooperare, încheiat în anul 2009 între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii. Procedura de declasificare a protocolului a fost iniţiată pe 12 şi, respectiv, 16 aprilie 2018, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a transmis solicitări scrise în acest sens celor două instituţii", precizează ÎCCJ, într-un comunicat de presă.

Potrivit instanţei supreme, obiectul protocolului de cooperare a constat în "exprimarea acordului de voinţă pentru înfiinţarea unui sistem informatic comun de gestionare a informaţiei clasificate în cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate naţională, potrivit legilor nr. 51/1991 şi nr. 535/2004".

Protocolul SRI - PG - ÎCCJ făcut public, luni, de către SRI, arată că cele trei instituţii se obligau să îşi coreleze activităţile privind culegerea de informaţii, dar şi să schimbe date şi documente. Protocolul este semnat de George Maior (SRI), Laura Codruţa Kovesi (PG) şi Nicolae Popa (ICCJ). Acesta din urmă însă a declarat că el nu a semnat protocolul, el plecând la pensie mai devreme decât a fost semnat documentul. "Nu am semnat un asemenea protocol. De altfel, vă rog să vă uitaţi, el este semnat pe 2 septembrie 2009, când eu plecasem deja de la Curte. Am vorbit cu doamna preşedinte Cristina Tarcea mai devreme şi am rugat-o să mi-l păstreze şi mie, să mă uit pe el şi să văd despre ce este vorba. Eu nu am negociat aşa ceva cu nimeni, cât am stat la Curte. La 1 septembrie 2009, când am împlinit 70 de ani, am plecat de la Înalta Curte", a declarat Nicolae Popa, pentru Q Magazine.

Actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că l-a invitat pe Nicolae Popa la discuţii pentru a lămuri problema.

Citit 1722 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.