Fosta şefă a DIICOT, patru ani de închisoare cu executare

Fosta şefă a DIICOT, patru ani de închisoare cu executare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Într-un dosar achitare, în altul condamnare. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis achitarea Alinei Bica în dosarul în care a fost judecată alături de omul de afaceri Horia Simu şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop şi în care în primă instanţă primise o condamnare de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. În dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu, fosta şefă a DIICOT a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare, fiind menţinută astfel decizia din primă instanţă. Deciziile luate marţi de completul de cinci judecători al instanţei supreme sunt definitive.

Astfel, Alina Bica a fost achitată în procesul în care a fost judecată după ce ar fi intervenit pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu, după ce primise în primă instanţă o condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare.

În acelaşi dosar, instanţa supremă a menţinut marţi decizia instanţei de fond în cazul lui Horia Simu, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă. Fostul şef al ANAF Şerban Pop a fost condamnat la cinci de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă, fiind menţinută şi în acest caz decizia de la instanţa de fond. 

În celălalt dosar, magistraţii instanţei supreme au dispus achitarea Alinei Bica pentru două fapte de abuz în serviciu şi pentru o faptă de favorizare a făptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de închisoare cu executare pentru o altă faptă de favorizare a făptuitorului, respectiv a lui Ovidiu Tender, menţinând astfel decizia primei instanţe. De asemenea, instanţa supremă a menţinut decizia de achitare în cazul fostului ministru Adriean Videanu.

Adriean Videanu a fost acuzat de către procurorii DNA că şi-a pasat acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru soţiei şi copilului, ulterior acestea fiind scoase de sub sechestru de către Alina Bica.

Procurorii susţineau că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, "inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională".

În 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator dispus asupra acţiunilor lui Videanu.

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, săptămâna trecută, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Alina Bica este judecată şi într-un al treilea dosar, privind despăgubirea frauduloasă a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În acest caz, instanţa supremă ar putea pronunţa sentinţa în 29 iunie. Decizia nu va fi definitivă.

Citit 825 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.