Cheltuielile militare ale României au crescut cu 50 la sută

Cheltuielile militare ale României au crescut cu 50 la sută
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România a avut cea mai mare rată de creştere din lume a cheltuielilor militare în intervalul 2016-2017, se arată în datele unui raport conceput de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Rata creşterii, de aproximativ 50 la sută, a însumat patru miliarde de dolari (3,41 miliarde de euro) şi a fost consecinţa începerii implementării planului de modernizare şi expansiune a forţelor armate pe perioada 2017-2026.

Inclusă de SIPRI în regiunea Europei Centrale, România s-a aflat pe locul 2 în topul celor mai mari cheltuieli militare din această regiune, după Polonia. Cheltuielile acesteia din urmă au reprezentat 42 la sută din totalul regional.

Şi Letonia şi Lituania şi-au mărit cheltuielile militare, fiecare cu câte 21 la sută, în cazul celei dintâi totalul ajungând la 514 milioane de dolari, iar în cazul celei din urmă la 812 milioane de dolari.

Calculat la nivelul întregii Europe Centrale, cheltuielile militare au crescut cu 12 la sută, în principal pe fondul percepţiei conform căreia Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare.

Datele mai arată că, la nivel continental, cheltuielile militare au însumat 342 de miliarde de dolari, echivalentul a 20 la sută din totalul cheltuielilor militare de la nivel global.

Citit 805 ori Ultima modificare Joi, 05 Iulie 2018 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.