Ziua Marinei Române, cel mai mare spectacol naval al anului. Exerciţii demonstrative în faţa a mii de spectatori
Foto: opiniaonline.ro

Ziua Marinei Române, cel mai mare spectacol naval al anului. Exerciţii demonstrative în faţa a mii de spectatori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Marinei Române de anul acesta a fost marcată, în premieră, în şapte oraşe din ţară. Cu acest prilej, ceremonii au fost organizate în Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă. Mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor au participat la evenimentele de miercuri, 15 august 2018, situaţiile neprevăzute fiind şi ele prezente.

Ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei la Constanţa au început încă de miercuri dimineaţă. Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la eveniment împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, şi însoţit de ministrul Apărării, Mihai Fifor, potrivit news.ro. Preşedintele a declarat, în discursul rostit în deschiderea ceremoniilor, că aceia care gândesc şi simt româneşte trebuie să facă tot posibilul pentru o Românie mai bună. El a mai afirmat că România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic fără o armată puternică, o armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă.

La rândul său, ministrul Apărării a declarat, în discursul său, că este în derulare procesul de selecţie a câştigătorului programului de achiziţie pentru corvetele multifuncţionale, care vor moderniza fregatele "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria", iar săptămâna viitoare va fi aprobată o Hotărâre de Guvern pentru derularea achiziţiilor sistemului de instalaţii mobile de lansare de rachete anti-navă. Ministrul a mai precizat că Forţele Navale sunt astăzi "un organism aflat în prim proces de modernizare", iar militarii sunt antrenaţi după proceduri interoperabile în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Au fost trase 21 de salve de tun

Şeful statului i-a salutat pe marinari, dar şi mulţimea, după care a urcat în tribuna oficială, unde a susţinut discursul. În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, au fost trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare. Mesajul de bun-venit a fost adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, după care Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Maritimă" cu însemn de pace, în grad de "Ofiţer".

Mii de oameni au urmărit spectacolul

După intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, spectacolul naval a putut începe. Oamenii prezenţi au putut vedea, cu acest prilej, nava-şcoală "Mircea", precum şi cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul a continuat cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare. Scenariul a continuat apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac asupra unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P8 Poseidon (SUA), corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta a fost atacat din aer şi de pe mare.

Un alt moment a fost legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, demonstraţia fiind realizată de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.

Doi militari au avut nevoie de îngrijiri militare

În încheiere, toate navele participante au salutat audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Ucraina, care au participat în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, au defilat pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. Doi militari, un american şi un ucrainean, care participau la ceremonii, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Celor doi li s-a făcut rău în timpul ceremoniei, ambii fiind scoşi din formaţie pentru a primi îngrijiri.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Citit 1323 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.