Angajații din penitenciare au declanșat protestele

Angajații din penitenciare au declanșat protestele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salariații din penitenciare au început, de ieri, seria de proteste anunțată în urmă cu mai multă vreme, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), care cere rezolvarea urgentă a revendicărilor ce ţin de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi de respectarea drepturilor salariaţilor, dar şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, acuzat de incompetenţă.

Sindicaliştii spun că dacă în urma acestor acţiuni de protest autorităţile nu vor reacţiona, iau în calcul blocarea activităţii penitenciarelor. Vineri, de la ora 12,00, a fost programat un protest în faţa Penitenciarului Botoşani. Pe data de 12 septembrie, de la ora 13,00, ar urma să aibă loc un protest la Penitenciarul Târgu Mureş şi la Penitenciarul Mărgineni (ora 09,00), pe 14 septembrie - Penitenciarul Arad (ora 10,00), Penitenciarul Vaslui (ora 08,00), Penitenciarul Găeşti (ora 10,00), în 16 septembrie - Penitenciarul Poarta Albă (ora 10,00), în 19 septembrie - Penitenciarul Bacău (ora 09,00), Penitenciarul Spital Târgu Ocna (ora 09,00), Penitenciarul Târgu Jiu (ora 10,00), Penitenciarul Iaşi (ora 13,00), în 25 septembrie - Penitenciarul Mioveni (ora 10,00), Penitenciarul Gherla (ora 10,00), Penitenciarul Târgşor (ora 10,00), Penitenciarul Ploieşti (ora 09,00), în 26 septembrie - Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (ora 10,00), iar în 27 septembrie sunt anunţate proteste la Penitenciarul Giurgiu (ora 10,00), Penitenciarul Pelendava - Craiova (ora 10,00), Penitenciarul Slobozia (ora 9,00) şi Penitenciarul Galaţi (ora 9,00).

Pentru data de 3 octombrie este anunţat, de la ora 12,00, un miting în faţa sediului Ministerului Justiţiei. Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente.

Sindicaliştii spun că ministrul Justiţiei a promis în urmă cu un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare restante, sindicatele din penitenciare spun că în continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite, iar ministrul Justiţiei s-a angajat acum şase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt.

De asemenea, angajaţii din penitenciare cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. ”Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal împuternicit de trei luni”, afirmă sindicaliştii. Ei mai solicită stoparea împuternicirilor ilegale, respectiv reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea ”practicii de vasalizare” prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de un an permisă de lege, însuşi directorul general al ANP, Marian Dobrică, fiind împuternicit peste limita legală. Sindicatele din ANP mai cer eliminarea discriminărilor salariale, respectiv aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, ”încetarea abuzului asupra pensionarilor - eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30 la sută, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor”, precum şi plata integrală a orelor suplimentare curente. ”În paralel, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor continuă acţiunile în justiţie împotriva ministrului Tudorel Toader, şi a directorului general al ANP, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legătură cu semnarea unor ordine şi decizii ilegale. Dacă, în urma acestor acţiuni de protest în stradă, autorităţile nu vor reacţiona, luăm în calcul blocarea activităţii penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaţilor de a lucra în condiţiile oferite de angajator în materie de siguranţă personală şi respectare a standardelor de personal în raport cu misiunile de îndeplinit”, mai arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Citit 1960 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2018 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.