Mai puține achitări definitive, mai multe persoane arestate

Mai puține achitări definitive, mai multe persoane arestate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Inspecţia Judiciară arată, după controlul de la DNA privind achitările definitive, că au fost constatate inadvertenţe privind raportarea exactă a numărului de achitări şi că a crescut cifra persoanelor reţinute, arestate preventiv sau la domiciliu. Inspecţia Judiciară arată şi că nu există, în DNA, o analiză reală a achitărilor.

Pe 23 aprilie, Inspecţia Judiciară a demarat un control tematic la structura centrală DNA, verificările vizând, printre altele, şi lucrările ce au avut ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - primul semestru al anului 2017. Verificările au vizat eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei direcţii".

"În anul 2015, au fost 96 de inculpaţi achitaţi, iar în anul 2016 un număr total de 134 de inculpaţi achitaţi, constatându-se o creştere de 39,58 la sută. (...) În semestrul I 2016, un număr total de 104 inculpaţi au fost achitaţi, iar în semestrul I 2017, un număr de 67 de inculpaţi, ceea ce denotă o scădere de 35,57 la sută. (...) Totodată se constată inadvertenţe la raportarea exactă a numărului de inculpaţi achitaţi. Având în vedere că perioada de referinţă a prezentului control a vizat doar semestrul I 2017, nu se pot face aprecieri asupra acurateţei datelor raportate anual şi consemnate inclusiv în raportul anual de activitate a DNA pe anul 2017 şi nicio analiză comparativă riguroasă cu anul 2016", se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

În ceea ce priveşte analiza comparativă a inculpaţilor reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu achitaţi prin raportare la următoarele perioade 2015-2016, sem. I 2016 - sem. I 2017, documentul arată că în 2015 au fost doi inculpaţi achitaţi reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu, iar în anul 2016 un număr total de şase inculpaţi reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu achitaţi, constatându-se o creştere de 200 la sută.

În raport se mai arată faptul că, potrivit datelor comunicate procurorului general, în Analiza indicatorilor de calitate pe anul 2016, "din totalul de 134 de inculpaţi achitaţi definitiv au fost raportaţi doar trei inculpaţi achitaţi definitiv reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu, în realitate numărul acestora fiind de şase, conform datelor puse la dispoziţia echipei de inspectori judiciari (tabele şi referate de achitare)".

În ceea ce priveşte informările întocmite cu privire la soluţiile de achitare definitive, acestea se fac cu aprecierile de rigoare şi măsurile impuse, imediat după redactarea hotărârii. "Urmare a verificărilor efectuate, se constată că niciunul din referatele întocmite de procurorii de şedinţă din cadrul structurilor teritoriale ale DNA sau din cadrul Structurii Centrale a DNA nu a avut la bază dosarul de instanţă al cauzei", mai arată Inspecţia Judiciară.

Citit 1114 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2018 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.