Graţierea, la mâna deputaţilor

Graţierea, la mâna deputaţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat pentru Mediafax că în prezent există un proiect de lege privind graţierea la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, adoptat tacit de Senat, însă nu a fost stabilită data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi în plen.

Pe 29 mai, proiectul Legii graţierii a fost adoptat tacit în Senat, după ce termenul pentru dezbatere şi adoptare s-a împlinit pe 23 mai, anunţul fiind citit în plen de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda.

În forma adoptată tacit de Senat, iniţiativa legislativă prevede (la art. 1) graţierea tuturor pedepselor de până la cinci ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată, dar şi (art. 2) înjumătăţirea pedepselor cu închisoare aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. De asemenea, proiectul stabileşte că "măsurile educative privative de libertate cu o durată de maximum cinci ani se graţiază".

Conform art. 4 - (1) din legea adoptată tacit de Senat, "Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă". Nerespectarea acestei condiţii atrage revocarea graţierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenţie.

Prevederile art. 1 şi 2 nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă, nici celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare. De asemenea, nu vor fi graţiaţi "condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: vătămare corporală, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fătului, şantaj, trafic şi exploatare de persoane vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, violare de domiciliu, înşelăciune, fraude comise prin sisteme informatice, ultraj, favorizarea şederii ilegale în România, ultraj judiciar, cercetare abuzivă, evadare, divulgare a informaţiilor secrete de stat, deturnare de fonduri, fals intelectual şi fals informatic, neîndeplinire a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinire defectuoasă".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

Citit 1547 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2018 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.