Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat

Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Valentin Popa, ministrul Educaţiei, şi-a anunţat, joi, 27 septembrie 2018, demisia din funcţie. Decizia vine la scurt timp după o discuţie cu Liviu Dragnea, care l-a convocat după ce UDMR a suspendat protocolul cu PSD, ca urmare a prevederilor ordonanţei privind predarea limbii române la clasele maghiare.

După discuţia cu ministrul, Liviu Dragnea a declarat că nemulţumirile liderului UDMR sunt întemeiate. "De data asta, are dreptate domnul Kelemen", a spus el.

​​Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar formaţiunea maghiară nu deschide "niciun subiect" până când Guvernul nu "rezolvă" problema ordonanţei simple privind predarea limbii române. Este vorba de un articol din ordonanţa 9, adoptată la finalul lui august, potrivit căruia "în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate".

Kelemen a precizat că speră într-o rezolvare a problemei în această săptămână. "Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor, şi ale noastre, le putem discuta. Până atunci, nu. Nu există acest subiect până când nu se va rezolva acea problemă", a menţionat preşedintele UDMR.

Valentin Popa a declarat, pentru Mediafax, că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. "Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de aprobare a punctului 16 din Ordonanţă, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute în afara normei de bază şi plătite suplimentar de către învăţătorii de la clase care predau în limbile minorităţilor şi care astfel primeau până la 20 la sută în plus la salariu",  a declarat Valentin Popa.

Concret, Ordonanta 9/2018 prevede că, în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Până în prezent, predarea limbii române în şcolile minorităţilor era făcută de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Citit 1385 ori Ultima modificare Joi, 27 Septembrie 2018 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.